Voorbeschouwing Feyenoord - N.E.C.

N.E.C. wacht vanavond de mooie uitdaging om in de Kuip een resultaat te boeken tegen Feyenoord, dat nog altijd fier aan kop gaat in de Eredivisie. Dat moet gaan gebeuren zonder Oussama Tannane (nog altijd geschorst) en de geblesseerden Jordy Bruijn en Magnus Mattsson, maar afgelopen zaterdag bewees de ploeg ook zonder dat drietal te kunnen presteren.

Natuurlijk was de tegenstander van zaterdag (FC Emmen) van een heel ander kaliber dan Feyenoord, maar met name het spel in de tweede helft van de met 3-1 gewonnen wedstrijd zal voor vertrouwen en tevreden gezichten hebben gezorgd in het Nijmeegse kamp. Sowieso heeft N.E.C. (inclusief de bekerwedstrijd tegen Almere City) al zes officiële wedstrijden op rij niet verloren en stond de ploeg dit hele seizoen überhaupt pas drie keer met lege handen na een nederlaag.

Feyenoord weet in competitieverband al helemáál niet meer wat verliezen is. De Rotterdammers verloren dit seizoen alleen van PSV (4-3) en daarvoor moeten we terug naar 18 september van het afgelopen jaar. Verder noteerde de ploeg van Arne Slot vijf gelijke spelen en elf overwinningen, cijfers waarmee je prima thuis kunt komen en dit seizoen dus ook de ranglijst van de Eredivisie aanvoert. Afgelopen weekend speelde Feyenoord nog met 1-1 gelijk in de veelbesproken klassieker tegen Ajax.

Vorig seizoen leek N.E.C. te gaan stunten in Rotterdam, toen de ploeg van Rogier Meijer tien minuten voor tijd nog met 3-2 voor stond. In de slotfase scoorde Feyenoord echter alsnog drie keer, waarbij met name de 4-3 door een vermeende overtreding van Bryan Linssen voor Nijmeegse verontwaardiging zorgde. Scheidsrechter Joey Kooij werd door de VAR nog naar de zijlijn gedirigeerd, maar toonde zich onverbiddelijk.

N.E.C. was in het spektakelstuk op een 3-2 voorsprong gekomen door een doelpunt van de net ingevallen Calvin Verdonk, die afgelopen weekend door een schorsing van Souffian El Karouani tegen FC Emmen in de basis mocht starten. Verdonk speelde niet onverdienstelijk, maar zal zijn plek waarschijnlijk toch weer moeten afstaan aan El Karouani. Op het middenveld wordt het ontbreken van Oussama Tannane weer opgevangen door Mikkel Duelund, waardoor links voorin weer een plekje is voor Ibrahim Cissoko. De linksbuiten verdiende zaterdag in de eerste helft een penalty (1-0 door Landry Dimata) en zorgde in de tweede helft zelf voor de 3-1 eindstand na een heerlijke assist van Elayis Tavsan.

Eerder dit seizoen speelden N.E.C. en Feyenoord in Nijmegen al tegen elkaar. In de Goffert werd het toen 1-1 door doelpunten van Quinten Timber en Iván Márquez. In een uitverkochte Kuip zal Feyenoord er in de titelstrijd veel aan gelegen zijn de volle buit in Rotterdam te houden. N.E.C. wacht daarmee een uitdaging van formaat, maar Rogier Meijer en zijn mannen hebben dit seizoen al voortdurend aangetoond niet zomaar te verslaan te zijn. Het zorgt al met al voor een mooi affiche van deze midweekse speelronde, die tevens de 'start' van de tweede seizoenshelft betekent voor beide ploegen.

De aftrap in Rotterdam is vanavond om 21.00 uur en de wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf, die dit seizoen nog niet eerder een wedstrijd van N.E.C. floot. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

90' Gele kaart Andri Baldursson
76' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Pedro Marques
70' Lutsharel Geertruida wordt gewisseld voor Neraysho Kasanwirjo
70' Javairô Dilrosun wordt gewisseld voor Patrik Wålemark
70' Santiago Giménez wordt gewisseld voor Danilo Pereira Da Silva
70' Lasse Schöne wordt gewisseld voor Andri Baldursson
61' Mats Wieffer wordt gewisseld voor Quinten Timber
54' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
54' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
46' Ibrahim Cissoko wordt gewisseld voor Joris Kramer
45' GOAL (penalty): Orkun Kökcü maakt de 2-0
45' PENALTY: Orkun Kökcü staat achter de bal
45' Rode kaart Iván Márquez
40' Gele kaart Dirk Proper
37' Igor Paixao wordt gewisseld voor Oussama Idrissi
32' Gele kaart Mats Wieffer
9' GOAL: Javairô Dilrosun maakt de 1-0 (Assist door Marcus Pedersen)

N.E.C. keert zonder punten terug uit Rotterdam-Zuid

N.E.C. is op bezoek bij koploper Feyenoord tegen een nederlaag aangelopen. De formatie van trainer Rogier Meijer verloor met 0-2 in De Kuip en speelde de gehele tweede helft met tien man. Vlak voor rust kreeg Iván Márquez een rode kaart.

De uitwedstrijd bij Feyenoord leidde voor N.E.C. een ‘Rotterdamse’ periode in. De komende weken staan immers nog de ontmoetingen met Sparta en Excelsior en het bekerduel met Feyenoord op de rol voor de Nijmegenaren, die na de 3-1 overwinning op FC Emmen van afgelopen zaterdag met een goed gevoel naar De Kuip afreisden. Dat was in de openingsfase zeker te zien, want de mannen van Meijer maakten een prima indruk en zetten hoog druk op Feyenoord. Dat werd echter niet omgezet in kansen, iets wat de Stadionclub na negen minuten wel goed deed. De eerste serieuze mogelijkheid werd uitgespeeld door Pedersen en Dilrosun, waarna laatstgenoemde de 1-0 achter Jasper Cillessen schoof. Een serieuze tegenvaller voor N.E.C., dat het juiste strijdplan leek te hebben gevonden en te vroeg de goal moest incasseren.

In de wedstrijd blijven werd dus al gauw het devies voor de Nijmeegse formatie, maar vlak na de openingstreffer veerde het goed gevulde uitvak al op. Een prima uitbraak over links eindigde uiteindelijk met een schot van Souffian El Karouani op de vuisten van Bijlow. N.E.C. bleek sowieso niet van zijn stuk te zijn gebracht door de vroege openingstreffer van Feyenoord. De ploeg bleef gedurfd combineren en kreeg na ruim een half uur spelen een grote kans op de gelijkmaker. Nany Dimata mocht vanaf een meter of vijftien vrij inschieten, maar die inzet werd niet in een hoek geplaatst en werd onderweg ook niet aangeraakt. Daardoor kon Bijlow redden. Net op het moment dat N.E.C. de marge van één mee de rust in dacht te nemen, drukte scheidsrechter Van de Graaf zijn stempel op de wedstrijd. Hij gaf een strafschop na licht vasthouden van Iván Márquez, stuurde de Spanjaard er met rood vanaf en zag dat Kökçü de toegekende pingel benutte: 2-0.

Met tien man probeerde N.E.C. in de tweede helft de schade beperkt te houden. Meijer zette een systeem met vijf verdedigers neer om Feyenoord op die manier het voetballen onmogelijk te maken en gokte in aanvallend opzicht op een snelle counter. Een aantrekkelijke laatste fase van de wedstrijd leverde het zeker niet op, maar doeltreffend was het wel. De Nijmegenaren hielden het goed dicht achterin en waar nodig greep Cillessen adequaat in. Op die manier werden de laatste tien minuten van het duel zonder al te veel problemen gehaald en dat was ook het moment dat de mannen uit de Keizerstad zelfs een mogelijkheid op de aansluitingstreffer kregen. De ingevallen Pedro Marques had die op de schoen, maar schoot te slap in en liet zo na om het nog spannend te maken. De sportieve strijd was dus wel gestreden, net als de vocale strijd op de tribunes. Die werd met groot verschil gewonnen door de 750 Nijmegenaren in het uitvak, die de sfeer in De Kuip tot ver na het laatste fluitsignaal bepaalden.