Voorbeschouwing N.E.C. - Willem II 

N.E.C. treedt vanmiddag in de eigen Goffert aan tegen Willem II, dat net als de Nijmegenaren dit seizoen tot dusverre één keer verloor en twee keer won. Beide ploegen vergaarden dus zes punten en staan daarmee gebroederlijk bij elkaar op de ranglijst. Omdat het doelsaldo van de Tilburgers iets beter is, staan zij op plek zes, waar N.E.C. het met de zevende plaats moet doen.  
 
Net als N.E.C. verloor Willem II (dit seizoen spelend onder leiding van Fred Grim) in de eerste speelronde van het seizoen stevig. De Tilburgers gingen in eigen huis met 0-4 onderuit tegen Feyenoord, maar zetten dat een week later bijzonder fraai recht door met 3-0 te winnen bij Vitesse. Een week later werd PEC Zwolle met een 1-0 nederlaag op zak weer naar huis gestuurd.  
 
De serie wedstrijden van Willem II verloopt hetzelfde als die van N.E.C. en beide ploegen zullen daar vanmiddag een goed vervolg aan willen geven door de derde overwinning op rij te boeken. Wat daarbij hoop biedt: de laatste jaren is Willem II voor N.E.C. een zeer prettige tegenstander gebleken. De laatste keer dat de Tilburgers er met de winst vandoor gingen is namelijk maar liefst veertien (!) jaar geleden. Een pijnlijke middag was het op die decemberdag in 2007 overigens wel. Het N.E.C. van Mario Been ging met 3-0 onderuit (drie keer Rydell Poepon) en verloor zowel Jonas Olsson als Lorenzo Davids met een rode kaart.  
 
De jaren daarna ging het een stuk beter voor de Nijmegenaren. In de laatste vier onderlinge wedstrijden kwam Willem II bijvoorbeeld niet één keer tot scoren, wat leidde tot één doelpuntloos gelijkspel en drie 1-0 overwinningen voor N.E.C. Ook vanmiddag zullen Rogier Meijer en zijn mannen uiteraard tekenen voor zo’n minimale overwinning en de ploeg kan daarvoor gaan strijden met een nagenoeg complete selectie. Op het moment van schrijven ontbreken alleen Rens van Eijden en Mathias De Wolf nog met blessures.  
 
Souffian El Karouani en Ali Akman zijn na hun interlandavonturen ook weer teruggekeerd in Nijmegen. Bij El Karouani werd het overigens een ander avontuur dan vooraf gedacht, aangezien hij met de Marokkaanse selectie in het Afrikaanse land Guinee zat toen daar een heuse staatsgreep plaatsvond. De wedstrijd tegen Guinee ging begrijpelijkerwijs niet door. Enkele dagen eerder wist Marokko met 2-0 van Soedan te winnen, waarbij El Karouani niet in actie kwam. Ali Akman speelde met Turkije 021 tegen België 021 (3-0 verlies) en Schotland 021 (1-1) en kwam ondanks twee basisplaatsen niet tot scoren. Laten we hopen dat hij vanmiddag in Nijmegen wel ‘gewoon’ weer het net weet te vinden en N.E.C. de drie punten in Nijmegen houdt. Come on N.E.C.! 

Door Teun van Thiel 

90' De wedstrijd is afgelopen
80' Ali Akman wordt gewisseld voor Ole Romeny
79' Dirk Proper wordt gewisseld voor Thomas Beekman
71' Gele kaart Elayis Tavsan
69' Mats Köhlert wordt gewisseld voor Emil Bergström
68' Ché Nunnely wordt gewisseld voor Anargyros Kampetsis
63' Gele kaart Pol Llonch
62' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Magnus Mattsson
61' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Elayis Tavsan
58' Gele kaart Ulrik Jenssen
47' Derrick Köhn wordt gewisseld voor Max Svensson
46' Kwasi Wriedt wordt gewisseld voor Nikos Michelis
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
17' Görkem Saglam wordt gewisseld voor Connor van den Berg (K)
15' Rode kaart Jorn Brondeel (K)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Iván Márquez
6 Jordy Bruijn '61
9 Ali Akman '80
10 Jonathan Okita
14 Mikkel Duelund '62
16 Souffian El Karouani
20 Lasse Schöne
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper '79

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst
3 Rens van Eijden
5 Rodrigo Guth
7 Elayis Tavsan '61
8 Édgar Barreto
11 Magnus Mattsson '62
15 Javier Vet
17 Ole Romeny '80
18 Mathias de Wolf
19 Pedro Ruiz
22 Joep van der Sluijs
23 Thomas Beekman '79
24 Calvin Verdonk

Opstelling Willem II

26 Jorn Brondeel (K)
3 Freek Heerkens
4 Ulrik Jenssen
7 Ché Nunnely '68
8 Pol Llonch
9 Kwasi Wriedt '46
11 Mats Köhlert '69
13 Leeroy Owusu
17 Driess Saddiki
23 Görkem Saglam '17
27 Derrick Köhn '47

Wisselspelers

24 Connor van den Berg (K) '17
5 Emil Bergström '69
10 Anargyros Kampetsis '68
14 Elton Kabangu
15 Max Svensson '47
19 John Yeboah
20 Godfried Roemeratoe
25 Nikos Michelis '46
28 Vincent Schippers
N.E.C. komt niet verder dan een gelijkspel tegen Willem II

N.E.C. heeft zondagmiddag gelijkgespeeld tegen Willem II. De formatie van trainer Rogier Meijer had een overwinning verdiend, maar kreeg tien Tricolores niet op de knieën.

N.E.C. begon goed aan de wedstrijd, wat in de tweede minuut al leidde tot een gevaarlijk schot van Ali Akman. Na de goede opening van N.E.C. kwam Willem II steeds meer in de wedstrijd. Dit leidde in de zevende minuut tot een gevaarlijke aanval van Willem II, met op het einde een hard schot van Derrick Köhn die weggestoten werd door Mattijs Branderhorst. Na de gevaarlijke aanvallen van Willem II werd N.E.C. weer dominanter in het spel.

N.E.C. kreeg meer vertrouwen en rust aan de bal. Hierdoor kon N.E.C. weer het spel bepalen en was het wachten op een fout van Willem II. Deze fout kwam er in de 16e minuut. Na een gevaarlijke aanval van N.E.C. kwam Jonathan Okita een op een met doelman Jorn Brondeel. Okita wilde de bal op doel schieten, maar het schot werd geblokt door de doelman. Hierbij maakte Jorn Brondeel echter hands, omdat hij buiten de zestien de bal met de hand aanraakte. Voor deze overtreding kreeg de doelman een rode kaart van Pol van Boekel. Dit zorgde ervoor dat Willem II verder moest met 10 man.

Na de vrije trap van Lasse Schöne, door de rode kaart van Willem II, had Jordy Bruijn de kans om de bal erin te schieten. Dit schot werd echter gepakt door de ingevallen doelman Van den Berg. N.E.C. kon door de rode kaart de tegenstander steeds meer tegen de muur duwen. Dit leidde tot veel kleine kansen, voor onder anderen Okita en Duelund. N.E.C. opende vooral veel de aanval via de linkerkant. Met lange voorzetten van Souffian EL Karouani op Mikkel Duelund en Jonathan Okita kwam N.E.C. steeds dichter bij het doel van Willem II. In de 34e minuut schoot Duelund zelfs op de paal na de pass van Okita.

N.E.C. had geen haast in de opbouw van het spel, maar kende zeker ook goede kansen. In de 38e minuut was er nog een gevaarlijk schot van El Karouani, die weggebokst werd door de keeper. Willem II zette op het einde van de eerste helft nog aan, maar wist niet tot scoren te komen. Hierdoor gingen de spelers met 0-0 de kleedkamers in.

N.E.C. ging in de tweede helft verder met waar het in de eerste helft al mee bezig was. Dit leidde in de 51e minuut tot een grote kans van Jonathan Okita. Zijn schot werd echter tegengehouden door de keeper. Het was afwachten hoe lang Willem II met tien man de rust kon bewaren in de verdediging. Ondanks de rode kaart lag het veld namelijk niet open en moest N.E.C. proberen tussen de linies door te voetballen. In de 59e minuut kreeg N.E.C. nog een vrije trap van Schöne, na hands van Jenssen. Dit schot krulde echter net over de lat heen. Gedurende de wedstrijd zette N.E.C. steeds hoger druk en kreeg het ook grotere kansen. In de 65e minuut kon Elayis Tavsan nog op doel schieten, maar zijn schot eindigde niet tegen de touwen. In de laatste twintig minuten steeg de spanning in het Goffertstadion. N.E.C. had recht op een doelpunt, maar het stond nog steeds 0-0. N.E.C. ging steeds hoger druk zetten en nagelde de tegenstander vast op hun eigen helft.

Het lukte echter nog steeds niet om de laatste pass om te zetten in een doelpunt. Wel was N.E.C. heel dicht bij een doelpunt in de 73e minuut toen de bal op de lat werd geschoten. Na het schot leek het erop alsof de bal nog in het doel gefrommeld zou worden, maar het lukte de Nijmegenaren niet om te scoren. Het was wachtten op een goede bal in de zestien die binnengeschoten zou kunnen worden. N.E.C. kreeg veel kansen, maar het lukte niet om die kansen om te zetten in een doelpunt.

Op het einde gooide N.E.C. er nog een slotoffensief in. Dit leidde tot grote kansen, waaronder wederom een schot op de lat. Het was een wonder dat de bal er op het einde van de wedstrijd niet inging. Willem II overleefde de aanvallen van N.E.C. en wist de 0-0 uiteindelijk over de streep te trekken. Volgende week vrijdag zal N.E.C. de kans krijgen om zich te revancheren in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam.