Voorbeschouwing AZ - N.E.C.

Eigenlijk zou de wedstrijd al op 21 augustus worden gespeeld, maar toen werd AZ - N.E.C. op verzoek van de thuisploeg verzet, met het oog op de Europese wedstrijden die de ploeg van Pascal Jansen moest afwerken. Vanavond om 20.00 uur gaat het wél gebeuren.

Het is een dag waarop de Eredivisie weer even ademhaalt na een hectische deadlinedag op de transfermarkt. Bij N.E.C. viel het met die hectiek overigens mee. Iedereen bleef aan boord, nieuwe spits Landry Dimata (gehuurd van Espanyol, vandaag al bij de selectie) werd een dag eerder al gepresenteerd en alleen oude bekende Terry Lartey Sanniez kreeg op de laatste dag van de transferperiode nog een contract voorgelegd.

AZ is goed begonnen aan de competitie. Drie gespeeld, drie keer gewonnen en ook in de Conference League waren de resultaten prima. Toch ging het in de competitie zeker niet altijd als vanzelf voor de Alkmaarders. Tegen Cambuur had de ploeg van Pascal Jansen weliswaar een overwicht, maar de drie punten werden pas binnengehaald na een rode kaart voor de Friezen én een treffer van Jordy Clasie, in de allerlaatste minuut (0-1).

Vanavond moet AZ het in ieder geval doen zonder spits Vangelis Pavlidis, die in ieder geval een maand aan de kant staat met een blessure, opgelopen op het Friese kunstgras. Zijn plek zal waarschijnlijk worden ingenomen door Jens Odgaard, die vorig jaar nog voor RKC speelde en is overgenomen van het Italiaanse Sassuolo. Voor N.E.C-verdediger Joris Kramer is het treffen van vanavond een weerzien met zijn vorige werkgever.

Bij N.E.C. zullen de ogen in de eerste helft ook gericht zijn op de bank, waar nieuwe spits Landry Dimata vanavond plaats zal nemen. Na een blessure zal ook aanvaller Magnus Mattson daar weer terug te vinden zijn. In de spits is weer een plekje ingeruimd voor Pedro Marques, waardoor Jordy Bruijn weer genoegen zal moeten nemen met een plaats op de bank. Verder zal de opstelling hetzelfde zijn als afgelopen weekend tegen FC Groningen. Ook Elayis Tavsan is na de transferperiode nog gewoon N.E.C'er.

Vorig seizoen leek N.E.C. lang de drie punten mee te nemen uit Alkmaar. In een leeg stadion wist Jordy Bruijn na negen minuten al de 0-1 te maken, waarna de ploeg van Rogier Meijer langs standhield en zelfs grote kansen kreeg op de 0-2. In de 93e minuut kwam de domper toch nog, toen invaller Zakaria Aboukhlal alsnog gelijk maakte en zorgde dat de punten gedeeld werden.

Vanaf 20.00 uur zal N.E.C. proberen een eind te gaan maken aan de zegereeks van AZ. Dat gebeurt onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN2.

90' Gele kaart Jordy Bruijn
88' Milos Kerkez wordt gewisseld voor Mees de Wit
83' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
83' Jens Odgaard wordt gewisseld voor Yusuf Barasi
79' Pantelis Hatzidiakos wordt gewisseld voor Yukinari Sugawara
79' Myron van Brederode wordt gewisseld voor Mayckel Lahdo
76' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Nany Landry Dimata
68' Pedro Marques wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
68' Gele kaart Pedro Marques
57' GOAL: Jens Odgaard maakt de 1-1
54' GOAL: Iván Márquez maakt de 0-1 (Assist door Oussama Tannane)
31' Gele kaart Dani de Wit

N.E.C. neemt zwaarbevochten punt mee uit Alkmaar

N.E.C. heeft vanavond met 1-1 gelijkgespeeld op bezoek bij AZ. De Nijmegenaren kwamen kort na de onderbreking via Iván Márquez op voorsprong, waarna Jens Odgaard de stand al snel weer gelijktrok. In het vervolg van de wedstrijd was het aan Jasper Cillessen te danken dat AZ de overwinning niet over de streep trok.

Terwijl het transferspektakel gisteren zijn kookpunt bereikte, kende N.E.C. een relatief rustige slotdag van de transferperiode. De clubloze Terry Lartey Sanniez, die al enkele weken zijn conditie bij de Nijmeegse ploeg op peil hield, werd vastgelegd en één dag eerder kreeg trainer Rogier Meijer in de persoon van Nany Landry Dimata zijn gewenste versterking voor de aanvalslinie. Een basisplaats zat er voor beide spelers nog niet in, zij namen plaats op de reservebank. Pedro Marques trad wel aan vanaf de aftrap, hij keerde terug in het elftal ten faveure van Jordy Bruijn.

De wedstrijd kende een tamme openingsfase, waarbij de Nijmegenaren het spel in de eerste tien minuten dicteerden, maar niet tot kansen kwamen. Een poging van afstand van El Karouani en een hard schot van Van Brederode waren hetgeen het Alkmaars publiek op werd getrakteerd. Na ruim een halfuur kwam de thuisploeg iets beter in het spel en nam het de regie in eigen hand. N.E.C. ontsnapte zelfs aan een tegengoal, nadat het bovenbeen van Márquez een inzet van Jens Odgaard blokte. Meer noemenswaardige momenten kende de eerste helft niet, waardoor beide ploegen met een gelijke stand het veld verlieten.

In het tweede bedrijf barstte de wedstrijd los. De ploeg van trainer Pascal Jansen nam de overhand, maar knap keeperswerk van doelman Jasper Cillessen op een schot van Tijjani  Reijnders voorkwam een tegentreffer. Een spaarzaam moment voor het AZ-doel leverde echter wel het gewenste effect op. Márquez torende, na een uitdraaiende corner van Tannane, boven zijn directe tegenstanders uit en kopte via de onderkant van de lat hard raak: 0-1! Lang kon N.E.C. niet van de voorsprong genieten, want na de spelhervatting duurde het nog geen twee minuten tot de stand weer gelijk werd getrokken via Odgaard. De spits van AZ schoot snoeihard raak van buiten het zestienmetergebied: 1-1.

De gelijkmaker bleek het startschot voor een Alkmaars offensief, want N.E.C. werd vanaf dat moment met de rug tegen de muur gezet. Het was aan Cillessen te danken dat de ploeg van trainer Rogier Meijer niet snel na het Alkmaars doelpunt een nieuwe tegentreffer te verwerken kreeg. Pogingen van Reijnders, De Wit en Odgaard werden om die reden niet tot doelpunt gepromoveerd.

De laatste twintig minuten van de wedstrijd voerde AZ de druk flink op en hield N.E.C. dankzij de handschoenen van Jasper Cillessen zicht op een punt in het AFAS Stadion. De doelman van de Nijmegenaren kroonde zich tot held van de avond door zijn team op spectaculaire wijze in de wedstrijd te houden. In de slotfase van de wedstrijd leek de doelman van het Nederlands Elftal toch verschalkt te worden, maar was het de voet van Calvin Verdonk op de doellijn die een laat doelpunt de Alkmaarders voorkwam. Na vierennegentig minuten spelen floot scheidsrechter Higler voor het einde van de wedstrijd en neemt N.E.C. een zwaarbevochten punt mee terug naar Nijmegen.