Voorbeschouwing N.E.C. - Sparta Rotterdam

Dat je (zeker in de sport) niet altijd krijgt wat je verdient werd afgelopen zaterdag maar weer eens duidelijk. In de uitwedstrijd tegen FC Groningen ging N.E.C. uiteindelijk met 4-3 ten onder, nadat de ploeg ruim zeventig minuten lang met tien man moest spelen door een onterechte (en dus geseponeerde) rode kaart van Souffian El Karouani. De tien hielden lang een 3-2 voorsprong vast, maar moesten in blessuretijd alsnog capituleren.

Het spel en de strijdlust zullen ondanks het verlies toch voor vertrouwen hebben gezorgd in de ploeg van trainer Rogier Meijer. Met dat vertrouwen moet vanavond in eigen huis Sparta bestreden gaan worden. De Rotterdammers wonnen twee van hun laatste drie wedstrijden (zowel tegen Go Ahead Eagles als tegen Willem II werd het 1-0), maar staan nog altijd op een degradatieplaats (17e). Daarbij moet wel worden aangetekend dat de ploeg van trainer Henk Fräser minder wedstrijden heeft gespeeld dan Willem II, Fortuna Sittard en RKC, die theoretisch gezien ingehaald kunnen worden.

In Sparta treft N.E.C. de ploeg die dit seizoen tot dusverre het minst wist te scoren. Slechts 19 keer was het raak voor de Spangenaren. N.E.C. maakte er 33, maar kreeg wel meer tegendoelpunten te verwerken (43 om 37). Eerder dit seizoen speelden Sparta en N.E.C. op Het Kasteel al tegen elkaar. In een weinig verheffende wedstrijd werd het toen 1-1. N.E.C. kwam nog op voorsprong door een doelpunt van Jonathan Okita, maar zag de Rotterdammers nog voor rust op gelijke hoogte komen dankzij Sven Mijnans.

Voor N.E.C. wordt het tijd thuis weer eens een overwinning te boeken. Niet alleen omdat de laatste drie wedstrijden verloren zijn gegaan en winst zou betekenen dat het magische puntenaantal van 34 (volgens de overlevering doorgaans genoeg voor handhaving) wordt gehaald, maar ook omdat het veel te lang geleden is dat het eigen publiek een winstpartij voorgeschoteld heeft gekregen. Op 31 oktober was FC Groningen de laatste ploeg die met nul punten wegging uit De Goffert.

N.E.C. moet het vanavond in ieder geval nog stellen zonder Mikkel Duelund (geblesseerd). Bij Sparta keert Arno Verschueren terug van een schorsing, maar de Rotterdammers moeten het wel stellen zonder Tom Beugelsdijk, die afgelopen weekend al in de eerste minuut een hersenschudding opliep na een nare val. Wel komt de ploeg naar Nijmegen met drie spelers die zijn opgeroepen voor hun nationale elftallen: doelman Maduka Okoye (Nigeria) en Mica Pinto en Laurent Jans (allebei Luxemburg). Bij N.E.C. heeft Elayis Tavsan te horen gekregen dat hij voor het eerst mag aansluiten bij Jong Oranje.

Over de opstelling is op het moment van schrijven nog niets bekend. Wat we wel weten is dat de wedstrijd onder leiding staat van scheidsrechter Kamphuis. De aftrap is om 21.00 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

Voorafgaand aan de wedstrijd is er een inzamelpunt aan de voorzijde van het Goffertstadion. Tussen 19.30 uur en 21.00 uur kunnen daar verschillende producten worden afgeleverd voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Een overzicht van de gevraagde artikelen vind je hier!

85' Mario Engels wordt gewisseld voor Sven Mijnands
85' Vito van Crooij wordt gewisseld voor Ioannis Masouras
85' Joeri de Kamps wordt gewisseld voor Michael Pinto Goncalves
79' Younes Namli wordt gewisseld voor Jeremy van Mullem
75' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Javier Vet
75' Ali Akman wordt gewisseld voor Wilfried Bony
65' Lennart Thy wordt gewisseld voor Adrian Dalmau
51' Gele kaart Rodrigo Guth
19' Gele kaart Joeri de Kamps

N.E.C. niet voorbij Sparta in bloedeloze remise

Na de bittere pil die N.E.C. vorige week moest slikken in het hoge Noorden, was het zaterdagavond tijd om de rug te rechten tegen degradatiekandidaat Sparta. De ploeg van Henk Fraser stond op de zeventiende plek, terwijl N.E.C. als koploper van het rechterrijtje aan de wedstrijd begon. In een tam duel met weinig reden tot juichen wist de ploeg van trainer Rogier Meijer geen vuist te maken, ondanks dat het veldoverwicht had. Een 0-0 einduitslag was het gevolg.

Na een beginfase waarin beide ploegen vooral elkaar aan het aftasten waren, nam Magnus Mattsson als eerste het Sparta-doel onder vuur. De inzet vond de handschoenen van Maduka Okoye op zijn weg en werd zo niet tot doelpunt gekroond. Na een lange periode met weinig actie, was het N.E.C. dat dichtbij een goal was. Nadat een schot van Elayis Tavsan wederom op de vuisten van Okoye was beland, schoot Jonathan Okita gevaarlijk richting de linkerhoek, waar Dirk Abels de bal met een snoekduik uit het doel wist te houden. Ondanks dat de eerste helft geen spektakel bood, bleef de ploeg van Rogier Meijer de gevaarlijkste. Vier minuten voor rust zorgde Ali Akman met een leep balletje nog voor een uitgelezen schietkans voor Dirk Proper. Hij zag zijn bal echter aan de verkeerde kant van de paal belanden. De ploegen zochten de kleedkamers hierdoor op met de brilstand nog op het bord.

Na rust was ook het eerste gevaar van de ploeg uit de Keizerstad. Uit de scrimmage van een corner kwam de bal ogenschijnlijk via een Sparta arm op de lat en de VAR keek nog even naar de situatie, maar besloot niet in te grijpen. De Nijmegenaren wisten in de tweede helft moeilijk door de Spartaanse defensie heen te breken en dus besloot Rogier Meijer de aanvallende impuls in te brengen waar Nijmegen al weken op wachtte: Wilfried Bony. Sparta, dat niet voor een overwinning naar Nijmegen gekomen leek te zijn, hield ook na de aanvallende wissels van N.E.C. de defensie potdicht. De aanvalslinie van de Nijmegenaren wist geen gaatje te vinden. De wedstrijd eindigde hierdoor zoals die begon met de 0-0 stand op het bord.