Voorbeschouwing: NAC Breda - N.E.C.

Vechtlust, onverzettelijkheid, passie en de absolute wil om te winnen. Het zijn de ingrediënten gebleken voor het recept waarmee N.E.C. zowel bij het voorgerecht (Almere City uit) als hoofdgerecht (Roda JC thuis) succes heeft behaald. Vanavond om 18.00 uur staat het toetje op het menu: de finale van de play-offs, waarin N.E.C. samen met NAC in Breda gaat uitmaken wie zich volgend seizoen Eredivisionist mag noemen en wie nog minstens één seizoen in de Keuken Kampioen Divisie actief is. Rogier Meijer en zijn mannen zullen er álles aan doen om na 90 minuten (en eventueel verlenging en/of penalty's) de ploeg te zijn die wat te vieren heeft.

We hoeven hier niemand te vertellen dat N.E.C. in de afgelopen twee wedstrijden met overtuigende cijfers afrekende met Almere City (0-4) en Roda JC (3-0). NAC versloeg in de eerste ronde FC Volendam met 4-1. Afgelopen donderdag hadden de Bredanaars in de halve finale een heel zware dobber aan Emmen, dat in de reguliere speeltijd sterker was dan NAC, maar na 120 minuten voetbal en een 1-1 stand op het scorebord de penalty's minder goed nam. 

In de competitie eindigde NAC dit seizoen op de vijfde plaats. In het begin van de competitie stond de ploeg een tijdje bovenaan de ranglijst (de eerste zes wedstrijden werden gewonnen), maar mede door de nodige coronagevallen in de selectie trad daarna het verval in. Na de winterstop hervond het team van Maurice Steijn de vorm weer en werd nog maar drie keer verloren. NAC en N.E.C. deelden dit seizoen de punten. N.E.C. wist in Breda met 0-1 te winnen door een treffer van Terell Ondaan, terwijl N.E.C. in Nijmegen juist de punten aan NAC moest laten. Door o.a. een fraaie vrije trap van NAC-topscorer Sydney van Hooijdonk werd het toen 0-2. 

Nijmegenaren die de combinatie 'N.E.C. - NAC - play-offs' horen, zullen automatisch terugdenken aan een magische avond in 2008. In de play-offs om Europees voetbal speelde de ploeg van Mario Been de Bredanaars in de Goffert compleet tureluurs. Het werd 6-0 in Nijmeegs voordeel en de return in Breda had vervolgens op papier afgedaan kunnen worden, maar werd uiteindelijk ook gewonnen door N.E.C. Na het seizoen 2016/2017 was het juist NAC dat aan het langste eind trok in een onderlinge play-off finale. NAC won beide wedstrijden in die finale en mocht een seizoen later dus in de Eredivisie aantreden.

Vandaag zijn al die resultaten uit het verleden precies niks waard. Beide ploegen zullen alles aangrijpen om aan het eind van de wedstrijd de strijd te hebben gewonnen. NAC weet zich daarbij gesteund door het thuispubliek, NEC o.a. door de wetenschap dat de ploeg in de play-offs nog niet één tegentreffer hoefde te incasseren en zelf al zeven keer het net wist te vinden. Het vertrouwen zal derhalve groot zijn. 

Waarschijnlijk stuurt Rogier Meijer dezelfde mensen de wei in als afgelopen donderdag. Goed nieuws is dat Elayis Tavsan zich na een blessure weer bij de selectie heeft gevoegd. De aanvaller is niet fit genoeg om te starten, maar zou wellicht kunnen invallen als de wedstrijd daarom vraagt. Vanochtend werd bekend dat ook Dirk Proper zich weer bij de Nijmeegse selectie mag voegen.

De aftrap in Breda is om 18.00 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Bjorn Kuipers en is in zijn geheel te zien op ESPN 1. Nog één keer 90 minuten. Nog één keer alles voor rood, zwart en groen....hopelijk voor het laatst in de Keuken Kampioen Divisie. Kom op N.E.C.!

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Kevin Bukusu
90' Moïse Adilehou wordt gewisseld voor Anco Janssen
89' GOAL: Jonathan Okita maakt de 1-2 (Assist door Souffian El Karouani)
77' Javier Vet wordt gewisseld voor Thomas Beekman
70' GOAL: Sydney van Hooijdonk maakt de 1-1 (Assist door Robin Schouten)
61' Kaj de Rooij wordt gewisseld voor Mario Bilate
61' Marouan Azarkan wordt gewisseld voor Sydney van Hooijdonk
58' Gele kaart Robin Schouten
50' Gele kaart Jonathan Okita
46' Gele kaart Javier Vet
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
26' GOAL: Cas Odenthal maakt de 0-1 (Assist door Jordy Bruijn)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling NAC Breda

1 Nick Olij
2 Robin Schouten
4 Moïse Adilehou '90
6 Lewis Fiorini
7 Kaj de Rooij '61
8 Mounir El Allouchi
9 Lex Immers
14 Ramon Hendriks
20 Dion Malone
33 Thom Haye
40 Marouan Azarkan '61

Wisselspelers

5 Michaël Maria
11 Nick Venema
12 Darren Maatsen
16 Chiel Kramer
17 Sydney van Hooijdonk '61
19 Anco Janssen '90
21 Moreno Rutten
23 Roy Kortsmit
24 Colin Rösler
25 Anouar Kali
42 Mario Bilate '61
55 DJ Buffonge

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
3 Rens van Eijden
6 Jordy Bruijn
8 Édgar Barreto
10 Jonathan Okita '90
15 Javier Vet '77
16 Souffian El Karouani
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
32 Rangelo Janga
34 Terry Lartey Sanniez

Wisselspelers

22 Norbert Alblas (K)
31 Job Schuurman (K)
4 Kevin Bukusu '90
9 Thibo Baeten
11 Ayman Sellouf
12 Thomas Beekman '77
17 Guus Gertsen
18 Mathias de Wolf
20 Joep van der Sluijs
23 Anton Fase
36 Robin Roefs
71 Dirk Proper
77 Terell Ondaan
N.E.C. promoveert naar de Eredivisie!

N.E.C. heeft in het hol van de leeuw in Breda NAC afgetroefd voor het laatste ticket naar de Eredivisie. De Nijmegenaren kwamen in Breda op voorsprong door een kopbal van Odenthal na een afgemeten voorzet van Bruijn. In de tweede helft was het invaller Sydney van Hooijdonk die NAC langszij schoot. Een fabelachtige goal van Okita bracht de Nijmegenaren echter verlossing. De man die heel de play-offs al in geweldige vorm verkeert vond na een prachtige voorzet van El Karouani de lange hoek met de buitenkant van zijn voet: 1-2.

Check hier de beelden of lees onderstaand het wedstrijdverslag!

De spanning was duidelijk voelbaar in Breda. De 2500 aanwezige supporters zorgden met onder andere veel vuurwerk en gezang voor veel lawaai in het Rat Verlegh Stadion. NAC nam in de beginfase het initiatief in de wedstrijd. Het eerste moment van opwinding kwam nadat Azarkan net niet bij een diepe bal vanuit het middenveld kon komen door een oplettende Branderhorst. Er volgde een klein opstootje tussen de middenvelder van NAC en de N.E.C. selectie. Het eerste schot van N.E.C. kwam van Jordy Bruijn. De middenvelder van N.E.C. was het eindstation van een goede aanval, maar zijn schot mistte richting. Het volgende hachelijke moment was weer voor het doel van Olij. Okita schoot op de doelman, die de bal echter loste waardoor er wat paniek ontstond bij NAC. Uiteindelijk werd de situatie echter opgelost door een NAC verdediger die de bal weg wist te werken. Even daarna was het wel raak voor de Nijmegenaren. Een vrije trap van Bruijn werd op waarde geschat door Cas Odenthal. De jonge verdediger verschalkte doelman Olij en bracht N.E.C. op voorsprong. NAC kwam even later bijna op gelijke hoogte. Azarkan gaf een afgemeten voorzet die maar net werd overgekopt door Kaj de Rooij. Even later was het Azarkan zelf die een klein metertje over het doel van Branderhorst schoot. N.E.C. leunde op de voorsprong en liet NAC het spel maken. Het was echter N.E.C. dat op slag van rust bijna nogmaals scoorde. Bruijn deed het voorbereidende werk en gaf aan op Okita. De nummer tien van N.E.C. krulde de bal net naast het doel van NAC. Even later klonk het fluitsignaal van Kuipers en zochten de beide ploegen de kleedkamer op.

Na de thee was het weer NAC dat het initiatief pakte. Dit resulteerde in enkele gevaarlijke uitbraken over de zijkanten van de Bredanaars. NAC wist dat het wat moest forceren en bracht met Bilate en van Hooijdonk extra aanvallende impulsen in de ploeg. N.E.C. was veroordeeld tot het tegenhouden van NAC. Na een dik uur kwam El Allouchi in goede positie maar schoot hij op keeper Branderhorst. Na 70 minuten lukte het NAC dan toch om te scoren. Het was invaller Sydney van Hooijdonk die de goal maakte na een voorzet van Schouten: 1-1. NAC bleef de Nijmegenaren onder grote druk houden. N.E.C. probeerde het wel op de counter maar kwam er amper uit. Rond de 80e minuut maakte Jordy Bruijn een mooie actie waarna hij onderuit werd gehaald door Malone. Scheidsrechter Kuijpers liet echter doorspelen waardoor de aanval jammerlijk voorbij was. Even later kwam Jordy Bruijn weer tot een schot, maar schoot hij een paar meter naast het doel van NAC. Vlak voordat de ploegen leken af te stevenen op verlenging besloot Jonathan Okita anders met een werkelijk prachtige goal. El Karouani bracht de bal in de zestien, waarna de nummer tien van N.E.C. de bal met de buitenkant van zijn voet prachtig de verre hoek vond. Met dit doelpunt promoveerden de Nijmegenaren na vier seizoenen weer naar de Eredivisie.