Voorbeschouwing N.E.C. - Go Ahead Eagles

Eindelijk! Exact 66 dagen na de competitiewinst bij FC Volendam kon N.E.C. afgelopen woensdag weer eens een overwinning noteren. Drie punten leverde de 3-2 winst op Fortuna Sittard niet op, maar N.E.C. plaatste zich er wel mee voor de tweede ronde van het toernooi om de KNVB Beker. De laatste thuisoverwinning was overigens nog wat langer geleden. Op 8 mei van dit jaar wist N.E.C. met 1-0 te winnen van Go Ahead Eagles en laat dat nou net de tegenstander van vandaag zijn.

N.E.C. had na het debacle tegen Sparta wat recht te zetten en deed dat woensdag in het bekertoernooi met verve. In een nieuw systeem leek N.E.C. zich prettig te voelen en dat werd misschien nog wel het meest verpersoonlijkt door Magnus Mattsson, die een goede wedstrijd speelde en bij zowat elke Nijmeegse aanval betrokken was.

Ook Go Ahead Eagles wist woensdag haar bekerwedstrijd winnend af te sluiten. Tegen Helmond Sport wonnen de Deventenaren met 3-1, een eindstand die voor de rust al op het scorebord stond. Voormalig N.E.C-speler Bas Kuipers ontbrak daarbij, in verband met het overlijden van zijn vader.

In de competitie staat Go Ahead Eagles aan het begin van deze speelronde op de dertiende plaats. Dat is lager dan N.E.C., maar dat is vooral te wijten aan de moeizame start van de ploeg van trainer René Hake, toen achtereenvolgens verloren werd van AZ, PSV, Groningen, Sparta en Feyenoord. Na die laatste verliespartij kwam de kentering voor de Deventenaren. De ploeg verloor vijf wedstrijden op rij niet (2 keer winst, 3 keer gelijk) en zal dus met vertrouwen naar Nijmegen afreizen. Meest opzienbare resultaat was nog wel het 1-1 gelijkspel tegen Ajax, in de ArenA.

Vorig weekend speelden de Eagles met 1-1 gelijk tegen SC Heerenveen, dankzij een doelpunt in blessuretijd van invaller Finn Stokkers. Linksbuiten Oliver Valaker Edvardsen mag zich met vier treffers clubtopscorer noemen. Sylla Sow, die in de jeugd nog uitkwam voor N.E.C., moet het dit seizoen vooral met invalbeurten doen.

Van de laatste tien ontmoetingen met Go Ahead Eagles wist N.E.C. er maar drie te winnen. Vorig seizoen was het twee keer raak, maar voor de derde winstpartij moeten we terug tot het seizoen 1994/1995, toen het in Nijmegen 2–1 werd. Het was destijds notabene Jack de Gier die de Eagles op een voorsprong zette, maar dankzij treffers van Emiel van Eijkeren en Carlos van Wanrooij werden de punten alsnog in Nijmegen gehouden.

Destijds zaten slechts zo’n 3.000 toeschouwers in de Goffert en dat zal vandaag wel anders zijn. In een vol stadion gaat N.E.C. proberen het goede gevoel van woensdag door te trekken in de competitie. De wedstrijd staat onder leiding van Danny Makkelie, die om 14.30 uur de wedstrijd leven zal inblazen. Thuisblijvers kunnen de wedstrijd zien op het open kanaal van ESPN.

90' GOAL: Philippe Sandler maakt de 3-3 (Assist door Philippe Sandler)
90' Oliver Edvardsen wordt gewisseld voor Gerrit Nauber
84' Isac Lidberg wordt gewisseld voor Sylla Sow
84' Iván Márquez wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
79' Gele kaart Souffian El Karouani
78' GOAL: Magnus Mattsson maakt de 2-3
75' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Philippe Sandler
69' Bobby Adekanye wordt gewisseld voor Martijn Berden
67' Gele kaart Oussama Tannane
62' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
62' Pedro Marques wordt gewisseld voor Nany Landry Dimata
49' GOAL: Oliver Edvardsen maakt de 1-3 (Assist door Bobby Adekanye)
47' Gele kaart Iván Márquez
46' Terry Lartey Sanniez wordt gewisseld voor Elayis Tavsan
41' GOAL: Bobby Adekanye maakt de 1-2
9' GOAL: Isac Lidberg maakt de 1-1
4' GOAL: Oussama Tannane maakt de 1-0 (Assist door Pedro Marques)

N.E.C. redt punt tegen Go Ahead Eagles

N.E.C. nam het zondagmiddag om 14.30 uur in het Goffertstadion op tegen nummer dertien van de Eredivisie Go Ahead Eagles. Na lang tegen een achterstand aangekeken te hebben redde invaller Philippe Sandler in de slotfase van de wedstrijd één punt voor N.E.C. Oussama Tannane en Magnus Mattsson verzorgden de overige Nijmeegse doelpunten.

De 12.500 supporters in het Goffertstadion hoefden niet lang op de eerste doelpunten van de wedstrijd te wachten. In de vierde minuut ronde Oussama Tannane, na een prachtige individuele actie, koelbloedig af. Vlak daarna wist Isac Lidberg de score namens Go Ahead Eagles te openen: 1-1. Pedro Marques kreeg in de minuten erna tot twee keer toe een kans, maar wist zijn competitiedoelsaldo voor N.E.C. vooralsnog niet te verdubbelen. Een grote kans voor Magnus Mattsson in de 23e minuut resulteerde niet in de verlangde versprong. De wedstrijd speelde zich in de eerste helft voornamelijk op de helft van Go Ahead Eagles af, maar de ploeg van trainer Rogier Meijer was in de omschakeling erg kwetsbaar. Groot gevaar van de Deventenaren bleef echter lang uit, waardoor de tweede kans van de Deventenaren tot de 41e minuut op zich liet wachten en direct in een goal werd omgezet. Met een 1-2 tussenstand gingen de beide ploegen vervolgens aan de thee.

Met de in de rust ingebrachte Elayis Tavsan probeerde trainer Rogier Meijer het tij te keren aan het begin van de tweede helft. Het was echter Eagles-speler Oliver Edvardsen die de bal tegen de touwen kreeg, waardoor er een verschil van twee doelpunten door de Nijmegenaren goed gemaakt moest worden. Mikkel Duelund kwam tien minuten na rust dichtbij een goal, waarna een aanval van de uitploeg even later ook gevaar opleverde. Beide pogingen belandden niet tussen de palen. Na een uur spelen kwamen Nany Landry Dimata en Ibrahim Cissoko voor de nodige aanvallende impulsen binnen de lijnen. In de 65e minuut kwam Mattsson via een Deventers been dichtbij een treffer, waarna de daaropvolgende hoekschop voor gevaar, maar geen doelpunt zorgde. Met nog minder dan twintig minuten spelen kreeg Dimata, na voorzetten van Souffian El Karouani, twee onbenutte kopkansen. Niet veel later was het de in goede vorm verkerende Mattsson die de aansluitingstreffer tegen de touwen schoot, waardoor het geloof in het Gofferstadion weer terugkeerde. In de laatste seconde van de wedstrijd was het dan ook raak: Philippe Sandler luisterde zijn competitiedebuut op met een goal, waarna scheidsrechter Danny Makkelie floot voor het eindsignaal. N.E.C. - Go Ahead Eagles 3-3.