Voorbeschouwing FC Groningen - N.E.C.

Over de strijd om de KNVB-beker wordt vaak gesproken als de ‘kortste weg naar Europees voetbal’. Dat klopt uiteraard, al zijn er alsnog heel wat hordes te nemen voor aan het eind van die weg het uiteindelijke doel wordt bereikt. Voor N.E.C. bestaat die horde in de achtste finale van het toernooi vanavond uit FC Groningen, dat in de competitie op dit moment dertiende staat. In die competitie speelden N.E.C. en FC Groningen dit seizoen al tegen elkaar in Nijmegen. Het werd voor N.E.C. een plezierige middag, waarin met prima voetbal uiteindelijk met 3-0 gewonnen werd door doelpunten van Ali Akman, Elayis Tavsan en Jonathan Okita.

N.E.C. gaat de strijd met de Groningers aan met een elftal dat er iets anders uitziet dan we in de competitie gewend zijn. Zo zal doelman Danny Vukovic net als in de eerdere speelrondes weer onder de lat staan en krijgen in ieder geval ook Javier Vet en Ilias Bronkhorst een basisplaats toebedeeld. Op het Nijmeegse middenveld zal Jordy Bruijn ontbreken. Hij liep afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen Heracles een lichte hersenschudding op. Voor Mikkel Duelund en Ali Akman wordt waarschijnlijk wel een plekje in de basis ingeruimd.

FC Groningen bereikte de achtste finale van het bekertoernooi door in de vorige ronde af te rekenen met Excelsior, al hadden de noorderlingen daar wel een verlenging voor nodig. Na 90 minuten stond namelijk een 2-2 stand op het scorebord, maar spits Jorgen Strand Larsen wist in de extra tijd binnen vier minuten twee keer te scoren en de eindstand zo op 2-4 te bepalen. In de competitie verloor de ploeg van trainer Danny Buijs de laatste drie wedstrijden. Tegen Heracles werd het 4-2 voor de Heraclieden, terwijl AZ en PSV allebei met 1-0 te sterk waren.

Bij FC Groningen, dat voor een optimale voorbereiding gisteren al zijn intrek nam in een hotel, keren aanvoerder Mo El Hankouri en centrale verdediger Neraysho Kasanwirjo terug in de selectie. Kasanwirjo, die tegen PSV een schorsing uitzat, start in de basis. Voor El Hankouri is dat na een blessure nog niet weggelegd, maar hij is wel fit genoeg om eventueel in te vallen. Net als Rogier Meijer kiest ook Danny Buijs er in het bekertoernooi tot dusverre voor om zijn tweede doelman speeltijd te geven. Dat zou betekenen dat eerste doelman Peter Leeuwenburgh op de bank plaatsneemt en Jan Hoekstra zijn plek in het veld inneemt.

De aftrap in de Euroborg is vanavond om 18.45. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Jeroen Manschot en is in zijn geheel te zien op ESPN 2.

90' Gele kaart Ali Akman
90' Gele kaart Javier Vet
90' Gele kaart Neraysho Kasanwirjo
82' Damil Dankerlui wordt gewisseld voor Wessel Dammers
82' Bjorn Meijer wordt gewisseld voor Mo El Hankouri
81' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Magnus Mattsson
81' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Bart van Rooij
77' Laros Duarte wordt gewisseld voor Cyril Ngonge
77' Jurgen Strand Larsen wordt gewisseld voor Romano Postema
72' Bart van Hintum wordt gewisseld voor Melayro Bogarde
69' Ole Romeny wordt gewisseld voor Ali Akman
61' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Rodrigo Guth
53' Gele kaart Laros Duarte
48' GOAL: Mikkel Duelund maakt de 1-2 (Assist door Javier Vet)
45' GOAL: Michael de Leeuw maakt de 1-1
10' GOAL: Calvin Verdonk maakt de 0-1 (Assist door Javier Vet)

N.E.C. schakelt Groningen uit en bekert verder

N.E.C. staat in de kwartfinale van het bekertoernooi. De Nijmegenaren wonnen op bezoek bij FC Groningen met 1-2 en mogen zich gaan opmaken voor een thuiswedstrijd bij de laatste acht.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er in het hoge noorden al gefilosofeerd over een wedstrijd bij de laatste acht en dat ze die dan in de eigen Euroborg zouden mogen spelen. N.E.C. bewees daar echter niet van onder de indruk te zijn en kwam brutaal op voorsprong. Dat deed het via een juweel van een doelpunt: Javier Vet vond met een magistrale hoge pass zijn linksback, Calvin Verdonk, die de bal in één keer uit de lucht plukte en in de verre hoek binnenschoot. Keeper Jan Hoekstra hoorde de bal alleen maar voorbij suizen en kon er helemaal niets tegen beginnen: 0-1.

De Groningers schakelden daarna wel een tandje bij en N.E.C. kwam onder zware druk te staan. Het was aan een gebrek aan scherpte bij de FC en handelend optreden van Danny Vukovic te danken dat de Nijmegenaren niet snel na de openingstreffer alweer de gelijkmaker moesten incasseren. Helaas gebeurde dat vlak voor rust alsnog en dat was niet nodig geweest. Elayis Tavsan verspeelde de bal namelijk te makkelijk op het middenveld en daardoor kon de thuisploeg de aanval tot aan eindstation Michael de Leeuw uitspelen, die er 1-1 van maakte.

Een vervelend moment voor een tegengoal, maar de mannen van trainer Rogier Meijer sloegen vlak na rust zelf ook meteen toe. Mikkel Duelund fopte de keeper van Groningen met een bekeken schuiver, die tergend langzaam de verre hoek in rolde. Met de 1-2 op zak hield N.E.C. vervolgens lang stand en liet de solide achterhoede weinig door. Toch werd de situatie steeds penibeler toen de klok richting de negentig minuten tikte. Vukovic en zijn defensieve kornuiten bleven echter op de been en sleepten N.E.C. daarmee naar het einde en naar een kwartfinale in de Goffert.