Voorbeschouwing N.E.C. - Excelsior

N.E.C. treft vanavond voor de tweede keer in zes dagen tijd een Rotterdamse opponent in de Goffert. Waar het afgelopen zondag Feyenoord was dat op bezoek kwam (eindstand 1-1), is nu stadsgenoot Excelsior aan de beurt om af te reizen naar Nijmegen.

De Kralingers zijn dus de volgende tegenstander waartegen N.E.C. gaat proberen weer eens drie punten in de wacht te slepen. Dat gebeurde dit seizoen nog maar één keer: tegen FC Volendam, in de tweede wedstrijd van de competitie. Wonderbaarlijk genoeg is het gelukkig nóg langer geleden dat N.E.C. dit seizoen een wedstrijd verlóór. Daarvoor moeten we namelijk terug naar de allereerste wedstrijd van deze voetbaljaargang (0-1 tegen FC Twente). Na de overwinning op FC Volendam volgden zes (!) gelijke spelen op rij. Hoog tijd om daar een positieve verandering in aan te brengen.

Excelsior is dus de ploeg die het slachtoffer zou moeten worden van de Nijmeegse dadendrang. De Rotterdammers hebben exact evenveel punten verzameld als N.E.C. en staan één plaatsje lager op de ranglijst. De ploeg van Marinus Dijkhuizen verloor evenwel de afgelopen twee wedstrijden. Zowel tegen Fortuna Sittard als tegen FC Utrecht gingen de Kralingers met het kleinste verschil onderuit (1-0). Van de laatste zes wedstrijden, verloor Excelsior er vijf.

N.E.C. heeft inmiddels bewezen moeilijk te verslaan te zijn en met name verdedigend zit het wel snor. Alleen FC Twente kreeg één tegentreffer minder te verwerken dit seizoen. Waar de ploeg zoals bekend meer moeite mee heeft, is het vinden van het vijandelijke net. Alleen Emmen en Vitesse maakten dit seizoen minder doelpunten dan N.E.C. Wellicht dat daar vanavond verandering in komt. Excelsior hoort namelijk bij de ploegen met de meeste tegendoelpunten (19 stuks). Alleen Volendam kreeg meer tegendoelpunten om de oren.

Marinus Dijkhuizen kan putten uit een nagenoeg fitte selectie en daar hoort ook een voor N.E.C. oude bekende bij. Doelman Norbert Alblas maakte begin van het seizoen namelijk de overstap van Top Oss naar Excelsior, al maakte hij nog geen minuten voor de Rotterdammers.

De laatste keer dat N.E.C. en Excelsior in Nijmegen tegenover elkaar stonden was in januari 2021, toen beide ploegen nog uitkwamen in de Keuken Kampioen Divisie. N.E.C. keek toen halverwege de wedstrijd tegen een 0-2 achterstand aan, maar boog dat via doelpunten van Jonathan Okita, Souffian El Karouani en Jordy Bruijn (penalty) na rust helemaal om.

Over de opstelling van N.E.C. is op het moment van schrijven nog weinig bekend, maar al te veel wisselingen ten opzichte van vorige week worden niet verwacht. Wat wel bekend is, is dat de wedstrijd onder leiding staat van scheidsrechter Sander van der Eijk, die om 21.00 uur zal fluiten voor het begin van de wedstrijd. Thuisblijvers kunnen de wedstrijd in zijn geheel zien op het open kanaal van ESPN.

90' Gele kaart Mike van Duinen
89' Gele kaart Oussama Tannane
88' GOAL: Lazaros Lamprou maakt de 1-1
84' Dirk Proper wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
81' Kenzo Goudmijn wordt gewisseld voor Jacky Donkor
81' Serano Seymor wordt gewisseld voor Maxime Awoudja
81' Gele kaart Iván Márquez
78' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Pedro Marques
74' Gele kaart Julian Baas
70' Couhaib Driouech wordt gewisseld voor Reda Kharchouch
59' GOAL: Nany Landry Dimata maakt de 1-0 (Assist door Oussama Tannane)
46' Marouan Azarkan wordt gewisseld voor Lazaros Lamprou
29' Yassine Ayoub wordt gewisseld voor Joshua Eijgenraam
22' Gele kaart Serano Seymor

N.E.C. speelt door late tegentreffer opnieuw gelijk

Zaterdagavond stond voor N.E.C. deel 2 van de ‘Rotterdamse Trilogy’ op het programma. Vorige week pakte de formatie van Rogier Meijer knap een punt tegen Feyenoord, waarna zaterdagavond Excelsior de tegenstander was. Volgende week staat er een uitwedstrijd tegen Sparta op het programma. De wedstrijd tegen de Kralingers eindigde in 1-1: de zevende remise op rij voor de ploeg van trainer Rogier Meijer. Nany Landry Dimata maakte met de openingstreffer zijn eerste goal in het shirt van N.E.C.

Drie minuten na het eerste fluitsignaal kwam N.E.C. met een kopbal van clubtopscorer Iván Márquez al dichtbij de openingstreffer, waarna even later ook Dimata in scoringspositie werd gebracht. Beide pogingen vonden hun eindbestemming niet. Na een kwartier spelen kwam ook Excelsior met het eerste gevaar aanzetten. Via een Nijmeegs been verdwijnt de inzet net naast de goal van keeper Jasper Cillessen. Een kopbal van Márquez resulteerde in het eerste échte gevaar van N.E.C. Doelman Van Gassel reageerde goed, waardoor de brilstand in de 20e minuut op het bord bleef staan.

In de 33e minuut leek N.E.C. op voorsprong te komen, maar het binnentikken van Magnus Mattsson werd, met assistentie van de VAR, afgekeurd. Een schot van Tannane vijf minuten voor rust bracht ook geen veranderingen op het scorebord. Een redding van Cillessen op het schot van Redouan el Yaakoubi voorkwam even daarna een tegentreffer voor de Nijmegenaren, waarna de formatie van trainer Rogier Meijer even later zelf dichtbij een goal kwam. Beide doelmannen hebben niet hoeven vissen de eerste helft, waardoor de 22 spelers met een 0-0 stand aan de thee gingen.

Het eerste gevaar in de tweede helft kwam van het hoofd van Excelsior-spits Mike van Duinen. Zonder al te veel moeite klemde Groesbeker Cillessen de bal in zijn handen. Het eerste kwartier na rust ging stroef. N.E.C. had de overhand en kreeg hier en daar kleine kansjes, maar zette Van Gassel nog niet écht aan het werk. Na een uur spelen was het wel raak. Aanvalsleider Nany kopte de thuisploeg op aangeven van Souffian El Karouani op een 1-0 voorsprong: zijn eerste goal in het N.E.C.-tricot. Twintig minuten voor het eindsignaal kwam Tannane met een vrije trap dicht bij een verdubbeling van de voorsprong, maar Van Gassel plukte de bal knap uit de kruising.

Zoals bijna elke wedstrijd dit seizoen, liet de Nijmeegse defensie ook tegen Excelsior weinig steken vallen. Een goede inzet van rechtsback Bart van Rooij voorkwam in de 73e minuut een tegentreffer. Tegenvaller voor de Nijmeegse formatie: In de 88e minuut bracht Lazaros Lamprou de Kralingers op gelijke hoogte met N.E.C, waarna de mannen van Rogier Meijer weer aan de bak moesten. Enkele momenten na de gelijkmaker zorgde Tannane bijna voor het weerwoord, maar de aanvallende middenvelder vond het net niet. Beide ploegen scoorden niet meer in de slotfase. De late tegentreffer resulteerde in het zevende gelijkspel op rij. Eindstand: 1-1.