Voorbeschouwing N.E.C. – Vitesse

In de testsamenleving waarin we op dit moment leven, zal in Nijmegen en omstreken in ieder geval op één ding niet getest hoeven worden: derbykoorts! Zou daar de afgelopen weken wél naar gekeken zijn, dan sloeg de meter in onze stad rood uit en was Nijmegen het episch centrum van deze prettige aandoening geweest. Want wát is er de afgelopen tijd uitgekeken naar de wedstrijd die voor vanmiddag op het programma staat in de Goffert: N.E.C. – Vitesse…..eindelijk weer! Met dikke stift werd 17 oktober na de bekendmaking van het wedstrijdprogramma van de Eredivisie omcirkeld in de agenda’s en vandaag is het dan zo ver. Voor fans en spelers de wedstrijd van het jaar en al vaak een gevecht waarin eeuwige helden geboren worden. Laten we hopen dat ook na deze editie een Nijmeegse derbyheld aan het rijtje illustere voorgangers kan worden toegevoegd.

Op de ranglijst doen N.E.C. en Vitesse dit seizoen nog nauwelijks voor elkaar onder. Oké, Vitesse staat met 13 punten twee plekjes hoger dan N.E.C. (met 11 punten op de tiende plaats), maar die rolverdeling kan vanmiddag om 16.15 uur zomaar weer anders zijn. Trainer Rogier Meijer kan daarbij beschikken over een selectie die bijna volledig op oorlogssterkte is. Rens van Eijden en Mathias De Wolf ontbreken nog altijd, maar dat is het dan ook wel qua afwezigen. Ook Dirk Proper en Mikkel Duelund, die de laatste weken met klachten te kampen hadden, zijn weer volledig van de partij. N.E.C. gaat de strijd met Vitesse overigens aan met twee kersverse internationals in de gelederen. Jonathan Okita maakte afgelopen week namelijk zijn debuut voor Congo, terwijl Souffian El Karouani zijn eerste minuten maakte voor Marokko.

Vitesse-trainer Thomas Letsch moet het in Nijmegen in ieder geval stellen zonder rechtsback Million Manhoef (die geopereerd is aan zijn knie) en Oussama Tannane. De middenvelder is wegens een gebrek aan motivatie voor onbepaalde tijd teruggezet naar de selectie van Vitesse O21. Middenvelder Matus Bero en spits Thomas Buitink zijn allebei geschorst nadat ze in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (2-1 winst) een rode kaart kregen. De Arnhemmers kwamen dit seizoen acht keer tot scoren (N.E.C. tien keer) en kreeg net als N.E.C. tot dusverre vijftien tegentreffers te verwerken.

De laatste keer dat N.E.C. – Vitesse in competitieverband gespeeld werd was op 23 oktober 2017. Over de Arnhemse openingstreffer hebben we het niet meer, maar dat het vlak voor tijd 1-1 werd door een treffer van Taiwo Awoniyi (al zijn er ook nog altijd mensen die Dario Dumic als de doelpuntenmaker zien) zal menigeen zich nog graag herinneren.

Aan scheidsrechter Allard Lindhout vandaag de taak om de Gelderse derby in goede banen te leiden. De leidsman krijgt daarbij hulp van grensrechters Van Roekel en Bluemink. Opvallend detail: N.E.C. verloor onder leiding van scheidsrechter Lindhout nog nooit een wedstrijd. Twee keer werd gelijkgespeeld en maar liefst acht keer werd gewonnen. Laten we er daar vanmiddag alsjeblieft negen van maken!

Rogier Meijer en zijn mannen zullen er vanmiddag álles aan doen om de drie punten in eigen huis te houden en de overtuigende overwinning bij Fortuna Sittard (1-3) een fraai vervolg te geven. Met de steun van een kolkende Goffert gaat dat lukken. Het hele seizoen tonen de N.E.C-supporters zich (zowel uit als thuis) al een echte twaalfde man voor de ploeg en dat zal vandaag niet anders zijn. Met de hulp van een ramvolle Goffert – juist vandaag mag het stadion weer helemaal gevuld worden – moet de Arnhemmers het vuur aan de schenen gelegd worden en moeten Thomas Letsch en zijn team met de staart tussen de benen terug naar Arnhem gestuurd worden. Vandaag doen we het meer dan ooit dit seizoen met zijn allen, dus laat je horen voor rood, zwart en groen!

90' Oussama Darfalou wordt gewisseld voor Julian von Moos
84' Loïs Openda wordt gewisseld voor Tomás Hájek
84' Maximilian Wittek wordt gewisseld voor Alois Oroz
84' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
84' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
74' Yann Gboho wordt gewisseld voor Patrick Vroegh
68' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Ali Akman
68' Gele kaart Riechedly Bazoer
66' Gele kaart Maximilian Wittek
65' Nikolai Baden Frederiksen wordt gewisseld voor Daan Huisman
60' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Pedro Ruiz
59' Gele kaart Sondre Tronstadt
58' Gele kaart Loïs Openda
54' Gele kaart Édgar Barreto
45' Gele kaart Bart van Rooij
39' Gele kaart Iván Márquez
16' GOAL: Nikolai Baden Frederiksen maakt de 0-1

N.E.C. strijdend ten onder in boeiende wedstrijd, eindstand 0-1

N.E.C. kende een sfeervolle opening in het Goffertstadion. In een uitverkocht huis werd met prachtige spandoeken en vuurwerk de Gelderse derby ingeluid.

Beide clubs begonnen met veel passie en strijd aan de wedstrijd. De spanning leek helaas wel enigszins vat te krijgen op het Nijmeegse spel, want ze begonnen licht nerveus aan de wedstrijd en Vitesse kreeg een paar gevaarlijke kansen. De Arnhemmers hadden de betere opening van de wedstrijd en kwamen een paar keer dicht bij het doel van Mattijs Branderhorst. N.E.C. was wat slordig in de opbouw en kreeg hierdoor veelvuldig te maken met de gevaarlijke counters van de geelzwarten.

Na de gevaarlijke aanvallen van Vitesse in de openingsfase begon N.E.C. steeds meer het heft in eigen handen te nemen. Jonathan Okita en Elayis Tavsan werden wat vaker gezocht en de Arnhemmers moesten vaak een overtreding maken om de angel uit de aanval te halen. Hierdoor kreeg Lasse Schöne in de veertiende minuut een vrije trap, die via Edgar Barreto in de voeten van Mikkel Duelund terechtkwam. Hij had echter niet genoeg ruimte om goed uit te kunnen halen, waardoor de bal langzaam naast het doel rolde. Het leek erop dat N.E.C. na een tijdje op voorsprong zou komen, maar uit het niets was het Vitesse in de zeventiende minuut dat op een 0-1 voorsprong kwam. Doordat N.E.C. de bal niet weggewerkt kreeg bij de achterlijn, kreeg Frederiksen de ruimte om de bal naast keeper Mattijs Branderhorst in het doel te plaatsen: 0-1. Het duurde even voordat de Nijmegenaren weer in het ritme van de wedstrijd kwamen. Dit leidde tot een grote kans voor Lasse Schöne die in de 33e minuut naar voren kon dribbelen in het zestienmetergebied. Hij kon echter niet de laatste man passeren, maar het gaf de Nijmegenaren weer hoop voor het restant van de eerste helft. N.E.C. kreeg nog een aantal kleine kansen, maar wist niet tot scoren te komen. Hierdoor ging het rusten met een 0-1 stand.

In de tweede helft kwam N.E.C. met veel strijdlust het veld op. Vitesse bleef echter in het begin van de tweede helft de gevaarlijkste partij. De wedstrijd werd vooral op het middenveld uitgevochten. Het was wachten op iets nieuws voor de Nijmegenaren. Deze ommekeer kwam er steeds meer, doordat Pedro Ruiz en Ali Akman na een tijdje in het veld werden gebracht. Dit leidde in de 61e minuut tot een gigantische kans voor Jonathan Okita. De aanvaller kwam een op een met keeper Markus Schubert, maar speelde de bal te ver voor zich uit, waardoor hij niet meer tot een goed schot wist te komen. N.E.C. durfde wel meer en meer naar voren te schuiven en zette steeds hoger druk. De Arnhemmers werden steeds meer richting hun eigen zestien gedrukt en kwamen zelf nauwelijks meer tot kansen.

In het laatste half uur was het bidden en hopen voor de Nijmeegse supporters dat er nog gescoord zou worden. Ondanks een grote kans voor Iván Márquez in de 75e minuut wist N.E.C. niet dichter bij een doelpunt te komen. Márquez kopte de bal in de verre hoek, maar Markus Schubert wist de hele wedstrijd een doelpunt te voorkomen. Hierdoor bleef de goal van de Arnhemmers het enige doelpunt van de wedstrijd en verloor de ploeg van Rogier Meijer met 0-1. Volgende week zondag zullen de Nijmegenaren het in Enschede opnemen tegen FC Twente.