Voorbeschouwing PSV - N.E.C.

N.E.C. wacht vanmiddag een (op papier én op basis van het verleden) loodzware opgave. De ploeg van Rogier Meijer neemt het in Eindhoven namelijk op tegen PSV en dat heeft heeft de Nijmegenaren in het verleden nog nooit drie punten opgeleverd. De wedstrijd PSV - N.E.C. werd 43 keer eerder gespeeld en in al die ontmoetingen wist N.E.C. slechts vijf punten bijeen te sprokkelen (5 x gelijkspel). De overige 38 wedstrijden gingen verloren.

Toch is dit seizoen al een aantal keren gebleken dat PSV zeker niet onschendbaar is. Zo wist Cambuur begin deze maand met maar liefst 3-0 te winnen van de Eindhovenaren, won Twente in eigen huis eerder dit seizoen met 2-1 en was afgelopen zondag FC Groningen nog met 4-2 te sterk. Daartegenover staan evenwel eclatante overwinningen tegen FC Utrecht (6-1), Volendam (7-1) en Excelsior (1-6).

Ook afgelopen donderdag zal voor vertrouwen hebben gezorgd bij de ploeg van Ruud van Nistelrooij. Arsenal, koploper in de Premier League, kwam in het kader van de Europa League op bezoek in Eindhoven en werd getrakteerd op een 2-0 nederlaag. Met name in de tweede helft maakt PSV onder aanvoering van de ingevallen Luuk de Jong veel indruk.

N.E.C. liet in de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles weer eens zien over verschillende gezichten te beschikken. De Deventenaren kwamen op een 1-3 voorsprong door zeer matig verdedigen aan Nijmeegse zijde en leken er lang met de drie punten vandoor te gaan. N.E.C. toonde echter veerkracht en na de aansluitingstreffer van Magnus Mattsson, een klein kwartier voor tijd, was het Philippe Sandler die de ploeg in de allerlaatste seconde van de extra tijd naar een punt kopte. Het Nijmeegse publiek, dat zo snakt naar overwinning, moest zo uiteindelijk genoegen nemen met een punt.

Vanmiddag zal heel Nijmegen op voorhand tekenen voor een punt. Rogier Meijer gaat proberen een resultaat te bewerkstelligen door te loeren op de omschakeling. De oefenmeester hoopt daarbij op succes aan de hand van een nieuw spitsenduo, zo lijken de trainingen duidelijk te maken. Elayis Tavsan en Oussama Tannane vormen dan de voorste linie. Op het middenveld lijkt Dirk Proper een plekje te krijgen, samen met Lasse Schöne en Magnus Mattsson. Pedro Marques en Mikkel Duelund zouden daardoor naar de bank verwezen worden. Duelund wist vorig seizoen nog te scoren in Eindhoven, toen N.E.C. daar met 3-2 ten onder ging. De verdediging wordt waarschijnlijk gevormd door het vijftal Van Rooij, Marquez, Sandler, Verdonk en El Karouani.

De wedstrijd in Eindhoven staat onder leiding van scheidsrechter Martin van den Kerkhof, die ruim anderhalf jaar geleden voor het laatste een wedstrijd van N.E.C. floot. Vanmiddag blaast hij om 14.30 uur voor het begin van de wedstrijd, die in zijn geheel te zien zal zijn op ESPN3.

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
86' Philipp Mwene wordt gewisseld voor Jarrad Branthwaite
86' GOAL: Noni Madueke maakt de 3-0
81' Xavi Simons wordt gewisseld voor Richard Ledezma
71' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
71' Dirk Proper wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
61' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Nany Landry Dimata
61' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Joris Kramer
61' Joey Veerman wordt gewisseld voor Ibrahim Sangaré
61' Luuk de Jong wordt gewisseld voor Guus Til
61' Anwar El Ghazi wordt gewisseld voor Noni Madueke
49' Gele kaart Philippe Sandler
49' GOAL (penalty): Luuk de Jong maakt de 2-0
47' PENALTY: Luuk de Jong staat achter de bal
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
38' Gele kaart Lasse Schöne
18' GOAL: Anwar El Ghazi maakt de 1-0
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

N.E.C. weet PSV niet van winst te houden in Eindhoven

N.E.C. nam het zondagmiddag om 14.30 uur in het Philips Stadion op tegen nummer twee PSV. Joris Kramer en Jordy Bruijn maakten na maandenlang blessureleed hun rentree in het veld, maar konden een nederlaag tegen de Eindhovenaren niet voorkomen. De Eindhovenaren trokken, dankzij doelpunten van Anwar El-Ghazi, Luuk de Jong en Noni Madueke, na negentig minuten voetballen aan het langste eind. PSV 3-0 N.E.C.

De eerste tien minuten van de wedstrijd speelde zich vooral op de helft van N.E.C. af. De ploeg van trainer Rogier Meijer ontsnapte hierin tot twee keer toe aan een tegengoal, waarna ze het in de 18e minuut moesten ontgelden: 1-0 door Anwar El-Ghazi. In een eerste helft waarin het voornamelijk PSV was die het spel maakte, braken de Nijmegenaren door middel van counters af en toe door, maar zetten doelman Walter Benitez nog niet aan het werk. In de 37e minuut ontsnapten de Nijmegenaren aan een verdubbeling van de score. Een kopgoal van PSV-aanvoerder Luuk de Jong werd, met tussenkomst van de VAR, afgekeurd. Na een eenzijdige eerste helft, gingen de ploegen met het minimale verschil aan de thee.

Een benutte penalty van Luuk de Jong zette direct na rust de 2-0 op het scorebord, waarna de rood-groen-zwarten tegen een grote uitdaging aankeken. Na een uur gespeeld te hebben, greep trainer Rogier Meijer in: twee wissels aan Nijmeegse zijde. Landry Nany Dimata en de van blessureleed teruggekeerde Joris Kramer betreden het veld. In de zeventigste minuut van de wedstrijd was het eerste schot op doel van N.E.C. een feit. Een vrije trap van Oussama Tannane belandde eenvoudig in de handen van Benitez. Met nog een kwartier te spelen kreeg N.E.C. in de naam van Iván Márquez een enorme kans op de aansluitingstreffer, maar de Spaanse verdediger kreeg de kopbal niet tussen de palen. Een uitbraak van de Eindhovenaren resulteerde vervolgens in de 84e minuut in de 3-0. Een kans van Márquez even daarna werd, na een knappe redding van Benitez, niet in een goal omgezet. In de slotfase van de wedstrijd golfde het nog even op en neer tussen beide ploegen, waarna er niet meer gescoord werd. Eindstand 3-0.