Voorbeschouwing N.E.C. – FC Den Bosch

Het zijn drukke tijden voor N.E.C. Afgelopen vrijdag werd in Kerkrade nog knap met 1-3 gewonnen bij Roda JC, maar vanmiddag om 16.30 uur staat alweer de volgende uitdaging te wachten: de door sneeuwval eerder afgelaste thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch.

De overwinning op Roda JC, dat de vijf voorgaande wedstrijden allemaal gewonnen had, zal N.E.C. vertrouwen geven voor de wedstrijd van vanmiddag. FC Den Bosch is de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie en won na de winsterstop slechts één keer. Die overwinning werd overigens wel afgelopen weekend geboekt. In Den Bosch werd Jong FC Utrecht namelijk met 3-0 opzijgeschoven. Het was voor de Bosschenaren al even geleden dat ze de smaak van een overwinning proefden. Voor de voorlaatste overwinning moeten namelijk terug naar 22 september vorig jaar (157 dagen geleden), toen in eigen huis MVV met 2-0 verslagen werd.

De selectie van FC Den Bosch staat sinds kort onder leiding van niemand minder dan Jack de Gier, die zelf al speler ook al uitkwam voor de club. Hij nam het roer over van Paul Verhaegh en William van Overbeek, die na het ontslag van trainer Erik van de Ven tijdelijk de leiding kregen.  Bij FC Den Bosch vinden we twee spelers in de selectie die eerder de kleuren van N.E.C. verdedigden: Paco van Moorsel en Frank Sturing, die begin van dit seizoen nog in Nijmegen speelde. Topscorer bij de Bosschenaren is spits Jizz Hornkamp, die dit seizoen al negen keer trefzeker was.

N.E.C.  leek afgelopen weekend goed te gedijen bij de terugkeer van aanvoerder Rens van Eijden, die na zijn schorsing zichtbaar voor rust zorgde in de Nijmeegse achterhoede. Voorin was het Elayis Tavsan die zich in positieve zin liet zien. De aanvaller was voortdurend een lastpost voor de Limburgse defensie, verdiende een penalty en wist zelf ook te scoren door een afvallende bal over de uitgelopen Roda-doelman heen binnen te schieten.

De overwinning op Roda zal ervoor zorgen dat N.E.C. vanavond met een goed gevoel het veld van De Goffert op stapt. Laten we hopen dat dit goede gevoel ook na 90 minuten nog zal overheersen. Dat betekent namelijk dat N.E.C. zich ook met het oog op de ranglijst een goede dienst heeft bewezen. Bij een overwinning kruipt de ploeg van trainer Rogier Meijer in de richting van Go Ahead Eagles, dat vijfde staat. Bij een eventueel verlies blijft het gaatje met FC Volendam en Roda JC (de nummers zeven en acht op de ranglijst) slechts drie punten. FC Volendam komt morgenavond in actie tegen Almere City en zou dan zelfs al op gelijke hoogte kunnen komen. Laten we hopen dat N.E.C. dat vanavond al onmogelijk weet te maken door FC Den Bosch op een nederlaag te trakteren.

De aftrap in De Goffert is vanmiddag om 16.30 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Robin Hensgens en is in zijn geheel te zien op ESPN 1.

90' De wedstrijd is afgelopen
88' Gele kaart Paco van Moorsel
83' GOAL: Paco van Moorsel maakt de 4-1
82' GOAL: Cas Odenthal maakt de 4-0 (Assist door Joep van der Sluijs)
81' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
81' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
75' Rangelo Janga wordt gewisseld voor Thibo Baeten
74' Dhoraso Moreo Klas wordt gewisseld voor Soufyan Ahannach
74' Roy Kuijpers wordt gewisseld voor Don Bolsius
70' Dirk Proper wordt gewisseld voor Jonathan Okita
70' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Joep van der Sluijs
69' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 3-0
59' Jizz Hornkamp wordt gewisseld voor Ryan Trotman
47' GOAL: Javier Vet maakt de 2-0 (Assist door Édgar Barreto)
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
5' GOAL: Javier Vet maakt de 1-0 (Assist door Elayis Tavsan)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

N.E.C. wint van FC Den Bosch in inhaalwedstrijd in de Goffert: 4-1

N.E.C. heeft de inhaalwedstrijd tegen FC Den Bosch met 4-1 gewonnen. In de eerste helft schoot N.E.C. uit de startblokken en maakte het na vijf minuten al een treffer. Javier Vet wist wel raad met een voorzet van Tavsan en kopte de bal tegen de touwen: 1-0. Ondanks meerdere kansen wisten de Nijmegenaren niet nog een treffer te produceren in de eerste helft. Koud uit de kleedkamer deed N.E.C. dit wel via wederom Vet: 2-0. Tavsan deed ook nog een duit in het zakje met een prachtig afstandsschot. Cas Odenthal kopte na een voorzet van invaller van der Sluijs het vierde doelpunt voor de Nijmegenaren binnen. Paco van Moorsel wist nog wel de Bossche eer te redden met een kiezelhard schot: 4-1.

Trainer/coach Rogier Meijer zag voor de wedstrijd tegen de Brabanders geen reden om zijn basiself te wijzigen ten opzichte van het gewonnen duel in Kerkrade tegen Roda JC. Dat betekende dat hij vast hield aan de 5-3-2 formatie, met Barreto, Odenthal en aanvoerder van Eijden in het centrum. Op de vleugels maakten het bekende duo van Rooij en El Karouani hun opwachting. Het middenveld werd gevormd door Vet, Bruijn en Proper. In de punt van de aanval stonden Janga en Tavsan geposteerd.

Het was FC Den Bosch dat het eerste schot van de wedstrijd produceerde. Kuijpers besloot van afstand uit te halen. Hij vond hiermee echter keeper Branderhorst op zijn weg. N.E.C. daarentegen wist met hun eerste kans wel raad en maakte gelijk de eerste treffer van de wedstrijd. Elayis Tavsan stoomde op de rechtervleugel op en wipte de bal in de zestien. Javier Vet benutte de kans kundig en verschalkte Wouter van der Steen met een kopbal: 1-0. Twee minuten later kwam de bal via een kluts ineens bij Jordy Bruijn terecht. De middenvelder kon vrij op de keeper aflopen maar faalde jammerlijk in de afronding, waardoor het voorlopig bij een minimale voorsprong voor de Nijmegenaren bleef. Na ongeveer twintig minuten had FC Den Bosch een enorme kans om de stand gelijk te trekken. Jordy Bruijn speelde de bal te kort naar Branderhorst, maar Romano Postema kon er namens de Bosschenaren net niet bij. Vijf minuten later was het weer N.E.C. dat via Vet dichtbij een doelpunt was. N.E.C. bleef aanvallen maar was onzorgvuldig in de laatste fase.

In de tweede helft begon N.E.C. precies zoals het dat deed in de eerste helft: met een doelpunt. Na zeventien seconden was het weer Javier Vet die het doel trof na een uitstekende pass van Édgar Barreto: 2-0. Tien minuten later kwam Jordy Bruijn uit in een pijlsnelle counter en omspeelde hij van der Steen. De doelwachter van FC Den Bosch werd echter bijgestaan door Felida op de lijn, die de bal met een uiterste krachtinspanning uit het doel wist te houden en daarmee Bruijn van scoren af hield. N.E.C. bleef naar voren voetballen tegen het onmachtige FC Den Bosch. Het was even later Elayis Tavsan die na een individuele actie uithaalde van een meter of twintig en prachtig doel trof: 3-0. N.E.C. denderde door en kwam via een kopbal van Odenthal uit een vrije trap van invaller van der Sluijs tot nog een doelpunt: 4-0. FC Den Bosch wist een minuut later via een hard schot van oud-N.E.C.’er Paco van Moorsel de eer te redden: 4-1. Dit bleek meteen de eindstand in de Goffert, waardoor N.E.C. drie punten kon bijschrijven en het seizoenstotaal daarmee opschroeft tot 47 punten. De volgende wedstrijd voor de rood-groen-zwarten zal vrijdag al plaatsvinden in het SolarUnie Stadion tegen Helmond Sport.