Voorbeschouwing Feyenoord - N.E.C.

N.E.C. krijgt vanavond in Rotterdam de kans het blazoen weer op te poetsen na de nederlaag tegen Go Ahead Eagles, afgelopen zondag. In de achtste finale van het toernooi om de KNVB-beker moet de ploeg het in De Kuip namelijk op gaan nemen tegen Feyenoord.

De wedstrijd van vanavond is meteen ook een kans op revanche na de competitienederlaag die twee weken geleden in Rotterdam werd geleden. Makkelijk gaat een (uit)wedstrijd tegen Feyenoord natuurlijk niet worden, al helemaal als we in ogenschouw nemen dat trainer Rogier Meijer vanavond nogal wat spelers moet missen. De spelers die afgelopen zondag ontbraken wegens ziekte (Dimata, Sandler, Bruijn) zijn waarschijnlijk nog niet beschikbaar, aanvoerder Lasse Schöne viel geblesseerd uit en de ernst van zijn blessure is nog niet duidelijk en tot slot komt de wedstrijd voor Magnus Mattsson sowieso te vroeg.

Met de ploeg die vanavond wél binnen de lijnen staat zal N.E.C. in ieder geval uit een heel ander vaatje moeten tappen dan afgelopen zondag in Deventer gebeurde. N.E.C. speelde haar minste wedstrijd van het seizoen, vuurde precies nul keer tussen de palen en kreeg dankzij een tegentreffer van Finn Stokkers het deksel stevig op de neus gedrukt. Aan de 1-0 nederlaag viel dan ook helemaal niks af te dingen.

Feyenoord leek in de thuiswedstrijd tegen PSV ook met lege handen te blijven, maar kwam in extremis toch nog langszij door een doelpunt in blessuretijd van Alireza Jahanbakhsh. Het was voor de oud-N.E.C’er het tweede doelpunt van de middag, aangezien hij in de 82e minuut ook al de aansluitingstreffer (1-2) had binnen geknikt.

In de vorige ronde van het bekertoernooi rekende Feyenoord in eigen huis af met PEC Zwolle, nadat de Rotterdammers na drie minuten al op achterstand waren gekomen. Doelpunten van Mats Wieffer en Danilo (2x) zorgden aan het eind van de rit echter alsnog voor een 3-1 overwinning.

N.E.C. boekte in diezelfde bekerronde een eenvoudige overwinning bij Almere City FC. Door doelpunten van Oussama Tannane, Elayis Tavsan, Pedro Marques en Anthony Musaba werd de ploeg van Alex Pastoor kansloos gelaten.

Over de opstelling van N.E.C. is op het moment van schrijven nog niets bekend. Dat het puzzelen wordt voor de technische staf door alle afwezige spelers dus wel. Wat we ook weten is dat de wedstrijd onder leiding staat van scheidsrechter Rob Dieperink, die eerder dit seizoen de wedstrijd N.E.C. - Fortuna Sittard (1-1) floot. Een VAR is er in de achtste finale nog niet.

De aftrap in De Kuip is vanavond om 21.00 uur. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2 en is op de radio te volgen via RN7.

120' Einde extra tijd
118' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 4-4
116' GOAL: Javairô Dilrosun maakt de 4-3
106' De tweede helft is begonnen
105' Rust
102' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
102' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
100' Lutsharel Geertruida wordt gewisseld voor Mimeirhel Benita
99' GOAL: Santiago Geminez maakt de 3-3
97' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 2-3 (Assist door Anthony Musaba)
90' De reguliere speeltijd is afgelopen
90' GOAL: Igor Paixão maakt de 2-2
90' GOAL (penalty): Orkun Kökçü maakt de 1-2 (Assist door Orkun Kökçü)
89' PENALTY: Orkun Kökçü staat achter de bal
89' Rode kaart Philippe Sandler
87' Oussama Tannane wordt gewisseld voor Anthony Musaba
86' Gele kaart Dirk Proper
85' Gele kaart Orkun Kökçü
78' Andri Baldursson wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
78' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
75' Mats Wieffer wordt gewisseld voor Ezequiel Bullaude
66' Mohamed Taabouni wordt gewisseld voor Igor Paixão
61' Pedro Marques wordt gewisseld voor Philippe Sandler
57' Alireza Jahanbakhsh wordt gewisseld voor Javairô Dilrosun
54' Gele kaart Oussama Tannane
46' Danilo wordt gewisseld voor Santiago Geminez
46' Marcus Pedersen wordt gewisseld voor Quinten Timber
44' GOAL: Pedro Marques maakt de 0-2
42' Gele kaart Oussama Idrissi
33' GOAL: Calvin Verdonk maakt de 0-1 (Assist door Oussama Tannane)

Strijdend N.E.C. ten onder in Rotterdam

Woensdagavond om 21.00 uur klonk het fluitsignaal voor de start van de achtste finale van de TOTO KNVB Beker, gespeeld door Feyenoord en N.E.C. De Nijmegenaren gaven in de slotfase van de reguliere speeltijd een 0-2 voorsprong weg, waardoor Feyenoord een verlenging af wist te dwingen. Nadat beide teams in een spectaculaire verlenging van het duel beide nog twee keer wisten te scoren, was het uiteindelijk Feyenoord dat na strafschoppen zegevierde en N.E.C. uitschakelde in het bekertoernooi.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije gehouden. Na dit eervolle gebaar was het snel gedaan met de liefdadigheid vanuit Rotterdamse zijde. Feyenoord, dat met een aantal stevige tackles aan het duel begon, ontsnapte in de eerste tien minuten van de wedstrijd via Quilindschy Hartman al aan een mogelijke rode kaart. De Rotterdammer kwam hard inglijden op N.E.C.-verdediger Bart van Rooij, maar scheidsrechter Dieperink, zonder aanwezigheid van een video scheidsrechter, besloot de kaarten op zak te houden.

Het eerste half uur van de wedstrijd was duidelijk voor de Rotterdammers, die via een aantal afstandsschoten en corners N.E.C.-doelman Mattijs Branderhorst probeerde te verschalken. Tegen de verhoudingen in was het toch N.E.C. dat in de 34e minuut van de wedstrijd op voorsprong kwam. Oussama Tannane bracht Calvin Verdonk met een mooie steekpass in stelling, die op zijn beurt de Nijmegenaren op 0-1 zette door de bal onder doelman Wellenreuther door te schuiven.

Na de openingstreffer groeide het vertrouwen aan Nijmeegse zijde. Dit resulteerde tien minuten na de het eerste doelpunt in een tweede goal voor de Nijmegenaren. Na een rommelige aanval, was het spits Pedro Marques die de bal gelukkig voor zijn voeten kreeg. Beide ploegen zochten dan ook met een 0-2 tussenstand de kleedkamers op.

In het begin van de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld, waarin het vooral Feyenoord was dat de aanval zocht. Vanaf de 70e minuut van de wedstrijd begon Feyenoord de druk op te voeren, waarbij het Branderhorst was die N.E.C. met een aantal knappe reddingen op twee doelpunten voorsprong hield. Ondanks zijn inzet ging het in de slotfase alsnog mis voor de ploeg van trainer Rogier Meijer.

In de 90e minuut van de wedstrijd kreeg Feyenoord een penalty, nadat Philippe Sandler een schot op doel ongelukkig tegen zijn arm kreeg. Deze actie resulteerde in een directe rode kaart voor de verdediger van N.E.C., waarna Orkun Kökcu de stand vanaf de stip op 1-2 bracht. Nog geen minuut later werd het allemaal veel erger, nadat een voorzet van de rechterkant tot opnieuw een doelpunt werd bekroond door Feyenoord-invaller Igor Paixão. In de daaropvolgende minuten hield Branderhorst de ploeg van Meijer nog knap in de wedstrijd, waardoor het uiteindelijk verlengen werd in Rotterdam.

Met een man minder leek N.E.C. af te stevenen op een lang extra half uur, maar na zes minuten spelen in de verlenging kwamen de Nijmegenaren (opnieuw) op een verrassende voorsprong. Invaller Jordy Bruijn tikte de bal langs Feyenoord-doelman Wellenreuther: 2-3. Lang duurde de euforie aan Nijmeegse zijde echter niet. Direct vanaf de aftrap zocht Feyenoord de aanval en bracht het, via een kopbal van Santiago Gimenez, de stand alweer op gelijke hoogte. Dat N.E.C. met een 3-3 tussenstand aan de start van de tweede helft van de verlenging kon beginnen, was opnieuw te danken aan de geweldig keepende Branderhorst. Hij wist uiteindelijk 23 reddingen te verrichten in het duel. In de 115e minuut van de wedstrijd leek het doek voor N.E.C. dan tóch te vallen. Na een mooie actie van Javairo Dilrosun, kwam Feyenoord met nog vijf minuten te spelen op 4-3. Niets bleek minder waar, toen opnieuw Bruijn N.E.C. - in de 118e minuut - terug in de wedstrijd bracht. Hij schoot een voorzet in het dak van het doel en zodoende mochten beide ploegen na 120 minuten aanleggen van elf meter.

In de penaltyserie trok Feyenoord uiteindelijk aan het langste eind, door alle vijf de strafschoppen achter de N.E.C.-goalie te schieten.