Voorbeschouwing N.E.C. - NAC Breda

Als er niks meer aan de stand in de Keuken Kampioen Divisie verandert, moeten N.E.C. en NAC het in de eerste ronde van de play-offs tegen elkaar opnemen. De wedstrijd van vanavond (aftrap in De Goffert om 20.00 uur) kan derhalve gezien worden als een vroege repetitie voor de belangrijke klus die Rogier Meijer en zijn mannen aan het eind van de competitie nog te wachten staat.

Voor N.E.C. is het in het slotstuk van de reguliere competitie zaak om in vorm te raken en de manschappen fit te houden. Wat dat betreft was er deze week goed nieuws te melden over aanvoerder Rens van Eijden, die na een enkelblessure weer is aangesloten bij de groepstrainingen. Of hij ook al bij de wedstrijdselectie zit voor het treffen met NAC is op het moment van schrijven nog niet duidelijk.

Zonder Van Eijden beleefde N.E.C. in eerste instantie lastige weken, waarin maar niet gewonnen werd. De afgelopen twee wedstrijden werden gelukkig wel weer in winst omgezet, beide keren met nestor Edgar Barréto met een rake kopbal als matchwinner (3-2 tegen Jong AZ en 0-1 bij Jong Ajax). Het zorgde ervoor dat N.E.C. zesde bleef op de ranglijst van de Keuken Kampioen Divisie, met vier punten voorsprong op Volendam en vier punten achterstand op de tegenstander van vanavond.

Die tegenstander wist in de afgelopen vijf wedstrijden slechts één keer te winnen (3-1 tegen Jong FC Utrecht). Vorige week verloren de Bredanaars in eigen huis met 1-2 van Excelsior, terwijl een week eerder met 3-3 gelijkgespeeld werd tegen Roda JC, dat in dat treffen drie keer op voorsprong was gekomen. Met dertien doelpunten (en twee assists) is Sydney van Hooijdonk topscorer bij NAC, maar het is Mounir El Allouchi die zich tot dusverre ‘meest waardevolle speler van het seizoen’ mag noemen. Naast tien treffers mocht de geboren Roosendaler dit seizoen namelijk ook al vijftien (!) assists achter zijn naam noteren.

Mocht N.E.C. vanavond weten te winnen van NAC, dan worden de Bredanaars tot op één punt benaderd. Gaat NAC er met de buit vandoor, dan kunnen ze (afhankelijk van de resultaten in de overige wedstrijden) Almere City en Go Ahead Eagles passeren op de ranglijst.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van scheidsrechter Van der Graaf. De wedstrijd is in zijn geheel te volgen op kanaal 1 van ESPN (televisie) en RN7 (radio).

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
86' Ramon Hendriks wordt gewisseld voor Michaël Maria
86' Moïse Adilehou wordt gewisseld voor Colin Rösler
78' Kaj de Rooij wordt gewisseld voor Nick Venema
78' Mounir El Allouchi wordt gewisseld voor Anco Jansen
76' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Ayman Sellouf
74' Marouan Azarkan wordt gewisseld voor DJ Buffonge
68' Javier Vet wordt gewisseld voor Thibo Baeten
68' Rangelo Janga wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
66' Gele kaart Édgar Barreto
61' Dirk Proper wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
61' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Thomas Beekman
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
20' GOAL: Sydney van Hooijdonk maakt de 0-2
10' GOAL (penalty): Mounir El Allouchi maakt de 0-1
9' PENALTY: Mounir El Allouchi staat achter de bal
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Zwak N.E.C. verliest in eigen huis van NAC Breda

N.E.C. heeft de punten in de thuiswedstrijd aan NAC Breda gelaten. Het was NAC dat de score opende via een penalty van El Allouchi: 0-1. In de twintigste minuut schoot Sydney van Hooijdonk de bal in de kruising uit een vrije trap: 0-2. In de rest van de wedstrijd wist N.E.C. aanvallend weinig tot niets klaar te spelen waardoor NAC tamelijk eenvoudig overeind bleef in Nijmegen en met drie punten uit het Goffertstadion kon vertrekken.

Het eerste schot was van de Nijmegenaren. Het was Javier Vet die na afvallende bal uithaalde, maar doelman Nick Olij op zijn weg vond. Een paar minuten later kreeg N.E.C. een levensgrote kans. Janga werd via een mooi wippertje helemaal vrij gespeeld en voor Olij gezet. De Curaçaoënaar faalde jammerlijk in de afronding, waardoor de brilstand op het scorebord bleef. In de tiende minuut kreeg NAC Breda een opgelegde kans om op voorsprong te komen. El Allouchi mocht aanleggen voor een strafschop na een overtreding van Cas Odenthal in de zestienmeter. De middenvelder van NAC faalde niet en bracht de eerste beweging op het scorebord: 0-1. In de twintigste minuut kwam NAC door een prachtige vrije trap van Sydney van Hooijdonk zelfs op een dubbele voorsprong: 0-2.

N.E.C. had moeite om het spel te maken tegen NAC, dat duidelijk tevreden was met de voorsprong en achterover leunde. De eerste helft resulteerde dan ook in een weinig enthousiasmerend schouwspel. Op slag van rust werd Kaj de Rooij nog een opgelegde kans gegund door de defensie van N.E.C. Hij schoot de bal echter kiezelhard tegen Branderhorst op, die de Nijmegenaren nog enigszins in de wedstrijd hield. N.E.C. wist dat het na de thee uit een ander vaatje moest tappen als het NAC nog enigszins het vuur aan de schenen wilde leggen.

NAC kwam gelijk fel uit de kleedkamer. Het was Lewis Fiorini die redelijk vrijstaand kon uithalen. Mattijs Branderhorst bleek echter attent en hield de bal met een duik tegen. N.E.C. was aanvallend net zoals in de eerste helft onmachtig te noemen en grossierde in foutieve passes. NAC loerde met de royale voorsprong op zak op de counter. Na ongeveer zeventig minuten haalde rechtsback Robin Schouten van grote afstand uit. Zijn poging ging rakelings over. Met nog een kwartier speeltijd te gaan trachtte Jordy Bruijn nog wat aan de achterstand te doen met een schot vanaf de rand van de zestienmeter. Nick Olij was echter attent en stopte de poging van de invaller van N.E.C. Aan de andere kant ontsnapte van Hooijdonk aan de aandacht van de Nijmeegse defensie, maar hij vond Branderhorst op zijn weg naar het doel. Enkele minuten later stond invaller Buffonge ineens vrij voor Branderhorst, maar mistte de bal volledig.

N.E.C. gaf zich gewonnen en verloor de wedstrijd in de Goffert vrij kansloos met 0-2. Met deze uitlgijder verliest N.E.C. de aansluiting voor plek vijf en zal het zich moeten oprichten voor de laatste wedstrijden van het seizoen en de play-offs.