Persuurtje

François Gesthuizen: ''Belangrijke wedstrijd voor de stand én periode''

François Gesthuizen: ''Belangrijke wedstrijd voor de stand én periode''

Morgen staat voor N.E.C. de belangrijke uitwedstrijd bij FC Volendam op het programma. De wedstrijd heeft voor zowel de periode als voor de algemene ranglijst een groot belang. Op de afsluitende training van vandaag sprak François Gesthuizen met de aanwezige media op De Eendracht over de wedstrijd van morgenavond.

“Aan de afgelopen wedstrijden hebben we een gemengd gevoel overgehouden. Helmond Sport was een verdiende overwinning, al was het met de hakken over de sloot na hun prachtig doelpunt in de blessuretijd. Tegen Jong FC Utrecht wil je natuurlijk ook gewoon winnen. De eerste helft speelden we niet goed, de tweede helft iets beter. We creëerden iets meer kansen, maar je moet er wel een maken.”

Dit weekend beschikt het trainerstrio over een nagenoeg fitte selectie. “Rens van Eijden was maandag een twijfelgeval, hij heeft zondag ook niet getraind. Josef (Kvida) is ook weer hersteld, hij heeft de volledige training weer meegedaan. Dus iedereen is fit behalve Norbert Alblas.”

De opstelling staat al een paar weken vast. Toch kijken de trainers kritisch naar de spelers. “Tuurlijk kijk je altijd waar je kunt verbeteren. Dat ligt ook aan een tegenstander: de zwakke punten, de sterke punten en de vorm van spelers. Op het moment dat je wedstrijden wint wissel je wat minder vaak in je opstelling. FC Volendam is voetballend een goede ploeg, maar hun zwakke punt ligt in de omschakeling, dan ga je kijken met welke jongens je dit het beste aan kunt pakken.”

Musaba is een van de spelers die op de deur klopt van de basisopstelling. De buitenspeler met Congolese roots is een van de spelers die goed invalt de laatste weken. “Er komt veel dreiging van hem, dat zijn dingen waar je serieus over na moet denken. Je wint wel wedstrijden, maar misschien ook omdat hij gevaarlijk is geweest. Die afweging maken wij wel steeds, ook nu weer.”

Gesthuizen verwacht geen ABC-tje morgen. “FC Volendam is een ploeg die van achteruit wil voetballen en opbouwen. Ze nemen ook veel risico, dat maakt ze kwetsbaar in de omschakeling, want dan staan ze heel open. Het is een goede tegenstander en ze ruiken bloed nu ze op een puntje staan in de periode. Wij gaan daar voor de winst, maar het wordt lastig.”

Het affiche van morgen staat dus in het teken van de eerste plaats in de periode. FC Volendam staat tweede en bij een gelijkspel kan Cambuur de koppositie pakken. “Het is weer een wedstrijd, alleen de periode eindigt. Dit is een topper, maar uiteindelijk wil je alle wedstrijden winnend afsluiten. Deze wedstrijd heeft misschien net wat meer lading. De Graafschap en Cambuur blijven winnen en staan bovenaan de ranglijst, maar wij moeten vooral naar onszelf blijven kijken.’’

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Volendam 55
4 Jong Ajax 54
5 NAC Breda 50
6 Go Ahead 48
7 Excelsior 47
8 NEC 45
9 Almere City 44
10 Telstar 44
11 Jong Utrecht 38
12 Den Bosch 35