NIEUWS

N.E.C. en Go Ahead Eagles houden elkaar in evenwicht

datum icoon 26-11-2023
readtime icoon 3 min leestijd

N.E.C. en Go Ahead Eagles hebben hun doelpunten zondagmiddag bewaard voor de 89e minuut. Na twee afgekeurde doelpunten aan Nijmeegse zijde leken de punten in extremis naar Go Ahead Eagles te gaan, ware het niet dat invaller Mathias Ross nog in diezelfde minuut de gelijkmaker binnen kopte. Beide ploegen stapten dus met een gemengd gevoel van het veld af. 

De eerste helft speelde zich een zeer boeiend schouwspel af. N.E.C. was daarin voor het overgrote deel de sterkste en kon zichzelf alleen verwijten dat het niet scoorde. Althans, een geldig doelpunt scoorde. Want al heel snel werd een goal van Magnus Mattsson afgekeurd vanwege hands van Koki Ogawa. De thuisploeg werd later gevaarlijk via diezelfde Ogawa, Youri Baas en Sontje Hansen. Met name eerstgenoemde was onderwerp van gesprek bij de thee in de rust.

Strafschop?

De Japanse spits werd na een half uur spelen overduidelijk naar de grond gewerkt door Jamal Amofa in het strafschopgebied van de Eagles. Vol onbegrip zag het uitverkochte Goffertstadion vervolgens hoe scheidsrechter Robin Hensgens en videoscheidsrechter Serdar Gözübüyük het moment niet beoordeelden als overtreding. Tien minuten later verscheen Ogawa oog-in-oog met Jeffrey de Lange, maar miste zijn schot kracht waardoor de doelman eenvoudig kon keren.

De bezoekers kwamen na rust sterker uit de kleedkamer en grepen N.E.C. direct bij de strot. Pas vanaf de 65e minuut konden de Nijmegenaren het initiatief weer naar zich toe trekken. Dat leverde in de 74e minuut de eerste doelpoging van het tweede bedrijf op via Bart van Rooij. Met een venijnig schot was de rechtsback dichtbij de openingstreffer. 

Het was het startsein van een spannende slotfase, die uiteindelijk haar apotheose in minuut 89 zou kennen. N.E.C. leek daarvoor nog op voorsprong te komen maar zag weer een doelpunt afgekeurd worden vanwege buitenspel van Ogawa.

89 

Bij het ingaan van de 89e minuut maakt uitgerekend de Nijmeegse Sylla Sow, op aangeven van oud-N.E.C.-spits Thibo Baeten, de treffer voor de tegenstander. Hij verschalkte doelman Jasper Cillessen van dichtbij en kreeg bij het vieren van zijn doelpunt vreugdebier van de uitsupporters over zich heen. Dat bracht een korte staking met zich mee. Bij de hervatting in de 89e minuut zocht N.E.C. direct het vijandelijke doel op en met resultaat! Binnen 38 tellen knikte Mathias Ross de gelijkmaker binnen uit een hoekschop. 

Met de 1-1 eindstand brengt N.E.C. de reeks gelijke spelen naar vijf duels op rij. Volgende week komt Ajax op bezoek in Nijmegen (zondag 14.30 uur).

Scoreverloop

89. Sow 0-1
89. Ross 1-1

Opstelling N.E.C.: Cillessen; Van Rooij, Sandler (83. Ross), Nuytinck, Verdonk; Schöne (83. Hoedemakers), Mattsson, Proper; Hansen (89. Gonzalez), Ogawa, Baas (72. Tavsan)