Feitjes en weetjes RKC Waalwijk - N.E.C.

Feitjes en weetjes RKC Waalwijk - N.E.C.

Aankomende zaterdag speelt N.E.C. een wedstrijd die misschien wel alles bepalend kan zijn voor de slotfase van het seizoen. In Waalwijk wordt er gespeeld tegen de nummer acht uit de Eredivisie: RKC Waalwijk. Rond 21.00 uur wordt er afgetrapt in het Mandemakers Stadion.

De Rooms Katholieke Combinatie (RKC) is ontstaan in het jaar 1940 en voetbalde destijds op amateurniveau. Toen er in 1954 betaald voetbal werd ingevoerd in Nederland bleef RKC nog een aantal jaren een laagvlieger. In het seizoen 1984-1985 kon de club uit Waalwijk voor het eerst aantreden in het betaalde voetbal. Vier seizoenen later promoveerde RKC zelfs voor het eerst naar de Eredivisie. Voorafgaand aan het seizoen 1995-1996 vond er een naamswijziging plaats voor de voetbalclub RKC. De stad waar de club vandaan komt werd toegevoegd aan de naam en dus werd de nieuwe naam: RKC Waalwijk.

Het affiche tussen de twee clubs deed zich al 59 keer eerder voor, waarbij N.E.C. het vaakst als beste uit de strijd kwam. Er werd 26 keer gewonnen, dertien keer gelijk gespeeld en twintig keer verloren.

De laatste ontmoeting tussen N.E.C. en RKC Waalwijk was er één voor in de geschiedenisboeken. Dat was namelijk de grootste overwinning ooit van N.E.C. op RKC Waalwijk. In het Goffertstadion werd er met 6-1 gewonnen. Destijds kwamen de bezoekers al in de 4e minuut op een 0-1 voorsprong door Dario van de Buijs. Ondanks de vroege tegengoal knokte N.E.C. zich knap terug in de wedstrijd. Met dank aan goals van Dimata, El Karouani, Mattsson, Marques (tweemaal) en Tavsan werd de wedstrijd volledig omgedraaid.

Het treffen van aankomende zaterdag vindt plaats in het Mandemakers Stadion. De thuisbasis van RKC Waalwijk heeft een capaciteit van 7.508 plaatsen en is daarmee één van de kleinste stadions in Nederland.

RKC is dé club als het gaat om carnaval. In Waalwijk is het dan ook traditie om een speciaal shirt uit te brengen tijdens het volksfeest. Het shirt van dit jaar had de vlag van Waalwijk als basis. Naast de traditionele kleuren van het shirt werd het logo ook in een carnavalsjasje gestoken.

De ‘Geel-Blauwen’ staan onder leiding van Jospeh Oosting, met één wedstrijd minder gespeeld dan N.E.C., op de achtste plaats en doen dus volledig mee in de strijd voor Europees voetbal. Die positie is mede behaald door spits Michiel Kramer, wie al zeven keer scoorde dit seizoen.