Feyenoord loopt N.E.C. na rust onder de voet

Voorbeschouwing N.E.C. - Feyenoord

Zondagmiddag, 12.15 uur….tijd voor revanche. Zo zal het voor menig N.E.C-er toch voelen voor de thuiswedstrijd tegen Feyenoord vanmiddag begint. Eerder dit seizoen leek N.E.C. namelijk heel hard op weg naar een stunt in Rotterdam, toen de ploeg van trainer Rogier Meijer een kwartier voor tijd brutaal op een 3-2 voorsprong kwam door een doelpunt van Calvin Verdonk.

Uiteindelijk werd het op wonderlijke wijze alsnog 5-3 voor Feyenoord en daar werd in beide kampen nog wel even over nagepraat. In Rotterdam sprak men over veerkracht, in Nijmegen vooral over het feit dat scheidsrechter Joey Kooij de 4-3 van Guus Til goedkeurde, ondanks een poging tot ingrijpen van VAR Siemen Mulder, die een overtreding van Bryan Linssen had gezien. Het resultaat was voor N.E.C. uiteindelijk negatief, maar het gevoel dat de ploeg overhield aan de manier waarop in Rotterdam gevoetbald werd was dat zeker niet.

Ook nu is het gevoel in Nijmegen prima, aangezien de ploeg er nog altijd goed op staat in de Eredivisie. Bovendien werd afgelopen woensdag een bekerwedstrijd gewonnen in Groningen, waardoor N.E.C. zich plaatste voor de kwartfinale van het bekertoernooi. De basis van het succes van de ploeg van Rogier Meijer wordt steevast gevormd door de verdediging, en dan met name het centrale deel daarvan. Het trio Odenthal - Marquez - Guth staat als een huis en zal ook tegen Feyenoord werd als trio achterin te vinden zijn. Links naast hen moet N.E.C. het nog altijd stellen zonder Souffian El Karouani (Africa Cup). Zijn plek wordt net als de afgelopen wedstrijden ingenomen door oud-Feyenoorder Calvin Verdonk.

Iets verder naar voren is het op het moment van schrijven nog de vraag of Jordy Bruijn fit genoeg is om mee te spelen, nadat hij in de thuiswedstrijd tegen Heracles een lichte hersenschudding opliep. Edgar Barreto ontbreekt op het middenveld sowieso nog, maar kan mogelijk (net als Jonathan Okita) voor de volgende wedstrijd weer in de selectie worden opgenomen.

Bij Feyenoord, dat vorige week in eigen huis met 0-1 verloor van Vitesse, keert Luis Sinisterra terug in de selectie. Ook de nieuwe Zweedse aanwinst Patrik Walemark zal de reis naar Nijmegen maken. De Rotterdammers zitten in een wisselvallige fase. Voor de verliespartij tegen Vitesse werd met 3-0 gewonnen bij Heerenveen, maar daarvoor moest de ploeg van trainer Arne Slot zijn meerdere erkennen in zowel Ajax (0-2) en FC Twente (2-1 in het bekertoernooi). Feyenoord staat nog altijd derde op de ranglijst, maar voelt inmiddels de adem van clubs als Vitesse, AZ en FC Twente in de nek. Het is de Rotterdammers er dan ook veel aan gelegen om vanmiddag een goed resultaat te boeken in de Goffert.

De aftrap is vanmiddag om 12.15 uur, als scheidsrechter Pol van Boekel de wedstrijd leven in zal blazen. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 3. 

90' De wedstrijd is afgelopen
90' GOAL: Guus Til maakt de 1-4
88' Rode kaart Iván Márquez
83' Bryan Linssen wordt gewisseld voor Denzel Hall
83' Alireza Jahanbakhsh wordt gewisseld voor Cyriel Dessers
83' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
75' Rodrigo Guth wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
69' Lutsharel Geertruida wordt gewisseld voor Jens Toornstra
67' Ali Akman wordt gewisseld voor Ole Romeny
67' Dirk Proper wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
67' Reiss Nelson wordt gewisseld voor Luis Sinisterra
64' GOAL: Alireza Jahanbakhsh maakt de 1-3
53' GOAL: Orkun Kökçü maakt de 1-2
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
32' GOAL (penalty): Orkun Kökçü maakt de 1-1
31' PENALTY: Orkun Kökçü staat achter de bal
18' GOAL: Lasse Schöne maakt de 1-0 (Assist door Bart van Rooij)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Iván Márquez
5 Rodrigo Guth '75
7 Elayis Tavsan
9 Ali Akman '67
11 Magnus Mattsson
20 Lasse Schöne
24 Calvin Verdonk '83
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper '67

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst '83
6 Jordy Bruijn '67
14 Mikkel Duelund '75
17 Ole Romeny '67

Opstelling Feyenoord

1 Justin Bijlow (K)
3 Lutsharel Geertruida '69
4 Marcos Senesi
5 Tyrell Malacia
9 Alireza Jahanbakhsh '83
10 Orkun Kökçü
11 Bryan Linssen '83
14 Reiss Nelson '67
17 Fredrik Aursnes
18 Gernot Trauner
26 Guus Til

Wisselspelers

21 Ofir Marciano (K)
30 Thijs Jansen (K)
7 Luis Sinisterra '67
23 Patrik Wålemark
25 Ramon Hendriks
28 Jens Toornstra '69
32 Denzel Hall '83
33 Cyriel Dessers '83
Feyenoord loopt N.E.C. na rust onder de voet

N.E.C. heeft de thuiswedstrijd tegen Feyenoord van zondagmiddag verloren. De Nijmegenaren waren een helft lang gelijkwaardig aan de Stadionclub, maar na rust was er geen houden meer aan: 1-4.

Met de uitwedstrijd bij Feyenoord nog in gedachten, waar N.E.C. een kwartier voor tijd met 2-3 voor stond en toch nog onderuit ging (5-3), begonnen de Nijmegenaren in de eigen Goffert aan het treffen met de Stadionclub in de wetenschap dat er echt wel iets te halen zou zijn. Dat bleek ook wel in de openingsfase van de wedstrijd, want nadat Bryan Linssen de eerste grote kans van de middag miste, kwam de formatie van Meijer er vaak uit. Een schot van Magnus Mattsson na tien minuten werd nog wel gepareerd door Justin Bijlow, maar even later had hij geen antwoord.

Het harde schot van Lasse Schöne in de korte hoek was de keeper te machtig en dus kwam N.E.C. niet eens tegen de verhoudingen in op voorsprong in het Goffertstadion. Daarna ontspon zich een duel met kansen aan beide kanten: Elayis Tavsan en Ali Akman hadden zomaar een tweede Nijmeegse goal kunnen maken, maar ook de Stadionclub dacht een aantal keer aan een doelpunt. Na een half uur spelen kreeg het daar de uitgelezen mogelijkheid voor toen Pol van Boekel, de scheidsrechter van dienst, naar de stip wees na een overtreding op Alireza Jahanbakhsh. Orkun Kökcü maakte vervolgens vanaf elf meter de 1-1.

Helaas voor iedereen die N.E.C. een warm hart toedraagt, liet de arbiter vlak voor rust na om de Nijmeegse ploeg ook een strafschop te geven. Tavsan leek op volle snelheid aangetikt te worden in het strafschopgebied, maar daar werd niet voor gefloten en dus gingen beide teams met een gelijke stand aan de thee. Die leek echter niet helemaal goed gevallen te zijn aan N.E.C.-kant, want in de tweede helft had onze ploeg vanaf minuut één niks meer te vertellen. Dat werd versterkt door het vele balverlies dat de Nijmegenaren op eigen helft leden en het was wachten op het moment dat Feyenoord dat afstrafte.

Dat gebeurde na een klein uur voetballen dan ook. De opbouw van de mannen uit de Keizerstad stokte te snel en een zondagsschot met een zwabber van Kökcü vloog vervolgens onhoudbaar voor Branderhorst binnen. Met die 1-2 op zak ging Feyenoord vervolgens nog makkelijker voetballen en de 1-3 van Alireza Jahanbakhsh, die acht minuten na de tweede Rotterdamse goal viel en wederom werd ingeleid door onnodig Nijmeegs balverlies, was de definitieve beslissing . N.E.C. was geen moment meer in staat om het nog spannend te maken. De 1-4 van Guus Til in blessuretijd en de rode kaart die Iván Márquez kreeg, waren vervolgens vervelende smetjes op een voor N.E.C. vervelende middag.