N.E.C. brengt koploper PSV eerste nederlaag toe

Een en al weelde in het Goffertstadion! Aldaar bracht N.E.C. PSV zaterdagmiddag de eerste nederlaag van het seizoen toe. In Nijmegen werd de koploper van de Eredivisie met een 3-1 verliespartij huiswaarts gestuurd. Lasse Schöne, Kodai Sano en Sylla Sow maakten de doelpunten, Jasper Cillessen keerde een strafschop.

De bezoekers uit Eindhoven waren vooraf gewaarschuwd. N.E.C. won als enige Nederlandse club alle thuiswedstrijden dit kalenderjaar. Ook zaterdagmiddag kon de ploeg van trainer Rogier Meijer, die het wel moest stellen zonder Koki Ogawa (ziek), Dirk Proper en Tjaronn Chery (beiden geblesseerd), weer rekenen op de steun van een uitverkocht Goffertstadion.

Al was het PSV dat uit de startblokken schoot. Na slordig balverlies op het middenveld pikte Johan Bakayoko de bal op. Zijn schot ging maar net naast het doel van Jasper Cillessen. Een vervolg op de vroege Eindhovense storm kwam er niet: N.E.C. was de betere en het spel speelde zich af op de helft van de gasten.

Desondanks kwam de koploper van de Eredivisie na twintig minuten werkelijk uit het niets op voorsprong. N.E.C. kreeg de bal niet goed weg uit de eigen doelmond. Bakayoko profiteerde en tikte de 0-1 binnen. Sergiño Dest, Luuk de Jong en Hirving Lozano kregen namens PSV vervolgens mogelijkheden om de score te verdubbelen. De gasten lieten na wat N.E.C. in het slot van de eerste helft wel deed: een doelpunt maken net voor rust.

Sylla Sow, de vervanger van de zieke clubtopscorer Ogawa, zette Mees Hoedemakers aan het werk na een slechte doeltrap van Walter Benítez. De middenvelder van N.E.C. schoot de bal voorlangs, maar omdat Sow werd gevloerd in het strafschopgebied riep de VAR scheidsrechter Bas Nijhuis naar de kant. De leidsman legde de bal terecht op de stip. Lasse Schöne schoot het buitenkansje feilloos in de rechterbovenhoek.

Vol vertrouwen begonnen de Nijmegenaren aan de tweede helft. In de 49ste minuut zette Hoedemakers een goede aanval op. De middenvelder kreeg de bal op de rand van het strafschopgebied terug van linksback Calvin Verdonk en pegelde deze richting doel. Sluitpost Benítez bracht redding op het schot van Hoedemakers, maar was kansloos op de rebound van Kodai Sano. Het doelpunt van de Japanner deed het Goffertstadion ontploffen.

Een kwartier later maakte spits Sow het rood-zwart-groene feest nog mooier. De geboren Nijmegenaar schoot de 3-1 tegen de touwen na een goede voorzet van invaller Brayann Pereira. PSV schakelde een tandje bij en Luuk de Jong kreeg twee enorme mogelijkheden. Eerst kopte de PSV-aanvoerder op de lat en daarna mocht hij aanleggen vanaf elf meter na een overtreding van Pereira. Cillessen bleek niet te passeren in de tweede helft: de doelman keerde de strafschop en ontpopte zich tot de held in het Goffertstadion.

Die droom van jou en mij is echt. Met de eerste overwinning op PSV sinds het seizoen 2008 – 2009 heeft N.E.C. de Eindhovenaren getrakteerd op de eerste nederlaag van het seizoen. De Nijmeegse club passeert nu voor even nummer vijf Ajax op de ranglijst. Wat een schitterende tijden zijn het voor de N.E.C.-supporter. Direct na het Paasweekend komen de mannen van Meijer weer in actie. Dinsdagavond (21.00 uur) reist N.E.C. zuidwaarts voor het duel met Fortuna Sittard.