N.E.C. buigt het hoofd na ruime nederlaag in Enschede

Voorbeschouwing FC Twente – N.E.C.

Met een fitte selectie gaat N.E.C. vanavond in Enschede op jacht naar de punten tegen FC Twente. Dat zal een klus van formaat worden, aangezien de Tukkers dit seizoen in eigen huis ongenaakbaar zijn. De ploeg van trainer Ron Jans verloor deze voetbaljaargang in de Grolsch Veste geen enkele wedstrijd en heeft bovendien de minste tegentreffers van alle clubs in de Eredivisie geïncasseerd. In 31 wedstrijden hebben tegenstanders het Twentse net pas 28 keer weten te vinden.

In Nijmegen speelden N.E.C. en Twente in de allereerste speelronde van het seizoen al tegen elkaar. Het leek die middag lang 0-0 te blijven, maar in de extra tijd werkte Twente-middenvelder Sem Steijn alsnog de winnende treffer binnen. In de Grolsch Veste verging het N.E.C. vorig seizoen een stuk beter. Door doelpunten van Elayis Tavsan en Javier Vet (en een Twentse treffer van Virgil Misidjan) won N.E.C. toen met 1-2.

FC Twente is bezig aan een sterk seizoen. De ploeg staat vijfde en is verzekerd van de play-offs om Europees voetbal. Toch spelen de Tukkers nog wel degelijk ergens voor, vertelde trainer Ron Jans eerder deze week: “We zijn in eigen huis ongeslagen en hebben de minste tegengoals van de Eredivisie. Dat willen we graag zo houden. En als we in de laatste twee thuiswedstrijden minimaal vier punten pakken, dan zetten we ook nog eens een record neer. Daarom willen we gewoon winnen.”

Vorige week won FC Twente met 0-3 bij FC Emmen, door drie doelpunten (2 x Michel Vlap en 1 x Václav Černý) in de laatste twintig minuten. Laatstgenoemde is dit seizoen heel belangrijk voor de ploeg van Jans. De Tsjech heeft tot nu toe elf treffers en acht assists op zijn naam staan, waarmee hij zich topscorer van de Tukkers mag noemen.

N.E.C. beleefde vorige week een treurige zaterdagavond. De Nijmegenaren stonden tegen SC Heerenveen tien minuten voor tijd nog met 2-1 voor en leken goede zaken te gaan doen op de ranglijst, maar gaven het in de slotfase helemaal weg. Eerst maakt Sydney van Hooijdonk in de 82e minuut gelijk, waarna Jasper Cillessen zich vijf minuten later compleet verkeek op een slappe inzet van Antoine Colassin en de bal tot zijn schrik via de binnenkant van de paal zag binnenhobbelen.

Vandaag kan Rogier Meijer beschikken over een nagenoeg complete selectie, waarin alleen linksback Calvin Verdonk wegens een blessure ontbreekt. De verwachting is dat het basiselftal van vorige week ook vandaag weer op het wedstrijdformulier zal staan. Dat betekent dat ook Oussama Tannane gewoon weer mee kan doen in de jacht op de laatste strohalm richting play-off voetbal.

De aftrap in de Grolsch Veste is vanavond om 20.00 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 2. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie, die ook de thuiswedstrijd tegen FC Twente al onder zijn hoede had.

90' Vaclav Cerny wordt gewisseld voor Denilho Cleonise
82' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
82' GOAL: Ricky van Wolfswinkel maakt de 4-0
79' Michal Sadilek wordt gewisseld voor Mathias Kjølø
79' Ramiz Zerrouki wordt gewisseld voor Wout Brama
75' GOAL: Virgil Misidjan maakt de 3-0
68' Manfred Ugalde wordt gewisseld voor Ricky van Wolfswinkel
68' Michel Vlap wordt gewisseld voor Sem Steijn
61' GOAL: Virgil Misidjan maakt de 2-0
59' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Pedro Marques
59' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Joris Kramer
41' Gele kaart Manfred Ugalde
38' GOAL: Vaclav Cerny maakt de 1-0 (Assist door Virgil Misidjan)
32' Gele kaart Robin Pröpper
21' Gele kaart Oussama Tannane

77 Anthony Musaba

Het is N.E.C. vanavond niet gelukt een einde te maken aan de ongeslagen thuisreeks die FC Twente dit seizoen heeft opgebouwd. De Nijmegenaren gingen met 4-0 onderuit in de Grolsch Veste. De doelpunten kwamen op naam van Cerny, Misidjan (2x) en Van Wolfswinkel.

Trainer Rogier Meijer koos voor de ontmoeting van vanavond voor dezelfde elf namen als vorige week tegen sc Heerenveen (2-3, red.). De thuisploeg stond in het treffen met de Friezen lange tijd op een 2-1 voorsprong, maar hield door een late dubbelslag geen punten over aan deze wedstrijd. Evenals vorige week was Calvin Verdonk tegen FC Twente de enige speler in de Nijmeegse selectie die ontbrak.

De wedstrijd was slechts enkele seconden oud toen N.E.C. de eerste grote kans van de wedstrijd creëerde. Na een voorzet van Oussama Tannane en het blok van een Twents been kwam de bal terecht voor de voeten van Lasse Schöne. De captain haalde hard uit, maar mistte precisie in het schot, waardoor de bal langs het doel van de Twentenaren vloog. Al snel na de openingskans greep de thuisploeg de touwtjes in handen en het was vooral aan doelman Jasper Cillessen te danken dat FC Twente in het eerste kwart niet op voorsprong kwam. In eerste instantie pareerde hij goed op een lob van Virgil Misidjan en luttele minuten later keerde de goalie knap op een poging van Joshua Brenet.

In het verdere verloop van de eerste helft bleven de gastheren veruit de gevaarlijkste ploeg. Hoewel FC Twente in deze fase minder kansen afdwong was het, rond de veertigste minuut, bij een nieuwe doelpoging wél raak. Vaclav Cerny kreeg de bal panklaar op het hoofd gelegd van Misidjan en kopte hard raak: 1-0. Het doelpunt van de Tsjech werd opgedragen aan de vorig jaar overleden Jody Lukoki.

Het tweede bedrijf startte op de manier zoals de eerste helft was geëindigd: de thuisploeg was oppermachtig en N.E.C. was niet in staat een vuist te maken. Binnen het kwartier leverde het de tweede Twentse treffer op. Na uitstekend voorbereidend werk van Cerny was het ditmaal Misidjan die mocht afronden: 2-0. Bij het juichen van de goal ging het vervolgens tóch weer mis: een supporter van FC Twente gooide een beker op het veld en scheidsrechter Makkelie kon niet anders dan beide ploegen naar de kleedkamers sturen.

Na een afkoelingsperiode van zo’n tien minuten keerden de ploegen terug op het veld en kon de wedstrijd worden hervat. Met een tweetal wissels probeerde Meijer het spelbeeld, in een andere formatie, te veranderen, maar helaas zonder succes. Een kwartier voor tijd maakte Misidjan er 3-0 van. De aanvaller kapte zijn directe tegenstander uit en draaide de bal fraai via de binnenkant van de paal raak. Tot overmaat van ramp was het in de slotminuten van de wedstrijd Van Wolfswinkel die een indraaiende vrije trap toucheerde en tot doelpunt promoveerde, waardoor FC Twente met 4-0 won en dit seizoen nog altijd ongeslagen is in de Grolsch Veste.