N.E.C. houdt stand tegen FC Utrecht en neemt punt mee naar Nijmegen

Voorbeschouwing FC Utrecht - N.E.C.

Vanavond neemt N.E.C. het in de Galgenwaard op tegen FC Utrecht. Voor de ploeg van trainer Rogier Meijer een mogelijkheid om na vier gelijke spelen op rij (1-1 tegen AZ, FC Groningen en Fortuna Sittard, 0-0 tegen Heerenveen) weer eens drie punten binnen te halen. N.E.C. verloor dit seizoen weliswaar pas één keer, maar daar staat ook maar één winstpartij tegenover. Hoog tijd om daar verandering in aan te brengen.

Dat zou dan moeten gebeuren tegen het FC Utrecht van Henk Fräser. De Domstedelingen hebben de laatste twee wedstrijden gewonnen, maar dat ging allerminst als vanzelf. Vorige week werd het in een zeer matige wedstrijd vlak voor tijd 1-0 tegen Vitesse, door een doelpunt van Bas Dost. Een week eerder wonnen de Utrechters in Limburg met 3-4 van Fortuna Sittard. Grote man aan Utrechtse zijde was toen Anastasios Douvikas, die als invaller drie keer scoorde.

Sowieso zijn het bij FC Utrecht de spitsen Dost en Douvikas die doeltreffend zijn voor de ploeg. In totaal hebben de Utrechters tot dusver negen doelpunten gemaakt dit seizoen. Vier daarvan staan op naam van Douvikas, vijf zijn er gemaakt door Dost. N.E.C. is wat dat betreft het andere uiterste. De Nijmegenaren wisten tot nu toe zeven keer het vijandelijke net te vinden en opvallend genoeg gebeurde dat zeven keer door een andere speler. N.E.C. is de enige ploeg in de Eredivisie waarbij nog niet één speler meer dan één doelpunt wist te maken dit seizoen.

N.E.C. zal in ieder geval gesterkt worden door het feit dat al vijf wedstrijden op rij niet verloren is in de Eredivisie. Vóór de vier gelijke spelen was er namelijk de winstpartij bij FC Volendam. De ploeg blijkt dus lastig te verslaan, al is dat FC Utrecht in de laatste drie onderlinge wedstrijden wél gelukt. Sterker nog: in die drie wedstrijden wist N.E.C. geen enkel doelpunt te maken. Twee keer werd het 0-3 in Nijmegen, in Utrecht werd het 1-0.

Voor Rogier Meijer is het in aanloop naar de wedstrijd puzzelen geblazen. Joris Kramer en Jordy Bruijn zijn geblesseerd en jongens als Oussama Tannane (in het verleden nog uitkomend voor FC Utrecht) en Ibrahim Cissoko waren deze week ziek. Laatstgenoemde lijkt op tijd hersteld om zich bij de selectie te voegen, voor Tannane lijkt de wedstrijd te vroeg te komen. Meest logisch lijkt dan dat Mikkel Duelund zijn plek op het middenveld invult. Magnus Mattson zal dan als linksbuiten zijn rentree in de basis maken. Achterin staat Calvin Verdonk, net als vorige week, naast Iván Márquez geposteerd. 

Scheidsrechter Marc Nagtegaal zal het duel met de Utrechter vanavond in goede banen proberen te leiden. Gesteund door een propvol uitvak gaat N.E.C. vanaf 20.00 uur strijden voor de drie punten. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN2. 

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Gele kaart Othman Boussaid
89' Can Bozdogan wordt gewisseld voor Luuk Brouwers
86' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
86' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Pedro Marques
82' Dirk Proper wordt gewisseld voor Andri Baldursson
76' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
73' Hidde ter Avest wordt gewisseld voor Sean Klaiber
73' Gele kaart Lasse Schöne
71' Gele kaart Can Bozdogan
63' Moussa Sylla wordt gewisseld voor Sander van de Streek
63' Anastasios Douvikas wordt gewisseld voor Daishawn Redan
46' Djevencio van der Kust wordt gewisseld voor Django Warmerdam
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
40' Gele kaart Djevencio van der Kust
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling FC Utrecht

1 Vasilis Barkas (K)
2 Mark van der Maarel
5 Hidde ter Avest '73
6 Can Bozdogan '89
9 Anastasios Douvikas '63
15 Djevencio van der Kust '46
18 Jens Toornstra
26 Othman Boussaid
27 Modibo Sagnan
28 Bas Dost
29 Moussa Sylla '63

Wisselspelers

16 Fabian de Keijzer (K)
32 Calvin Raatsie (K)
7 Daishawn Redan '63
8 Luuk Brouwers '89
10 Taylor Booth
14 Amin Younes
17 Sean Klaiber '73
21 Django Warmerdam '46
22 Sander van de Streek '63
24 Nick Viergever
25 Ruben Kluivert
30 Naoki Maeda

Opstelling N.E.C.

22 Jasper Cillessen (K)
4 Iván Márquez
7 Elayis Tavsan '86
10 Mikkel Duelund
11 Magnus Mattsson '76
16 Souffian El Karouani
19 Nany Landry Dimata '86
20 Lasse Schöne
24 Calvin Verdonk
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper '82

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst
8 Andri Baldursson '82
9 Pedro Marques '86
21 Ibrahim Cissoko '86
32 Nils Rossen
34 Terry Lartey Sanniez '76
N.E.C. houdt stand tegen FC Utrecht en neemt punt mee naar Nijmegen

N.E.C. nam het vrijdagavond om 20.00 uur in de Galgenwaard op tegen FC Utrecht. N.E.C. moest het zonder Oussama Tannane (ziek), Joris Kramer en Jordy Bruijn (geblesseerd) stellen. Zowel de Nijmegenaren als de Utrechters wisten in Utrecht niet te scoren, wat voor trainer Rogier Meijer in de vijfde puntendeling op rij resulteerde: FC Utrecht 0 - 0 N.E.C.

Het eerste schot van de wedstrijd kwam zonder al te veel gevaar van de kant van FC Utrecht. Een paar minuten later werd het heet onder Nijmeegse voeten; maar een goede tackle van Iván Marquez voorkwam écht gevaar. In de achtste minuut van de wedstrijd moest doelman Jasper Cillessen voor het eerst met een redding in actie komen, maar de Oranje-international wist de kopbal van Hidde ter Avest in zijn handen te klemmen.

Na de eerste tien minuten bleef het gevaar vanuit beide ploegen lang uit. In de 30e minuut probeerde Elayis Tavsan de ban met een afstandsschot te breken, zonder succes: het bleef vooralsnog 0-0 in Utrecht. Niet veel later kwam N.E.C.'er Magnus Mattsson dan toch door de Utrechtse defensie heen. Doelman Vasilis Barkas kwam er in de een-op-een goed uit, waardoor de brilstand op het scorebord bleef staan. Na 38 minuten spelen was de formatie van trainer Henk Fraser dicht bij de 1-0: de bal kwam na een corner in de kluts in de handen van Cillessen terecht.

Utrecht begon sterk aan de tweede helft: na een een-twee met Bas Dost probeerde Jens Toornstra het met een diagonaal schot, maar N.E.C.-goalie Cillessen wist de bal te klemmen. De eerste kans na rust voor N.E.C. kwam van de voet van Souffian El Karouani, maar wist doelman Barkas niet te verschalken.

In de 54e minuut meldden de Domstedelingen zich opnieuw bij het Nijmeegse doel, maar Groesbeker Cillessen wist de inzet van Tasos Douvikas knap te keren. Even later was Mattsson wederom in de een-op-een dicht bij een goal voor de club uit Nijmegen, maar de Deense vervanger van Tannane stuitte op doelman Barkas. Na een uur spelen was ook de volgende kans voor de ploeg van trainer Rogier Meijer: Mikkel Duelund bewaarde vanaf de linkerkant het overzicht en vond Nany Landry Dimata op de rand van de zestien: de Belgische huurling krulde de bal naast de buitenste paal, waardoor een doelpunt nog steeds uitbleef.

Tien minuten later kreeg FC Utrecht weer een aantal kleine kansjes, maar Cillessen liet zich niet kennen en hield zijn doel wederom schoon. In de 75e minuut kwam N.E.C. met Tavsan en Nany door de Utrechtse barricade heen, maar Tavsan wist de spits - door een Utrechts blok - niet te bedienen en profiteerde hierdoor niet van de overtalsituatie.

FC Utrecht was in het laatste kwartier de bovenliggende partij; Rogier Meijer probeerde met een extra verdediger - Terry Lartey Sanniez - stand te houden tegen de Utrechters; aanvaller Mattsson maakte plaats. Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werden aanvallers Ibrahim Cissoko en Pedro Marques voor aanvallende impulsen nog binnen de lijnen gehaald, maar zowel N.E.C. en FC Utrecht wisten ook in de slotfase niet te scoren.