N.E.C. maakt te veel fouten en verliest Gelderse derby

Voorbeschouwing N.E.C. - Vitesse 

Daar is ‘ie weer, dé thuiswedstrijd van het jaar. Morgenmiddag komt Vitesse op bezoek in Nijmegen en dat betekent in ieder geval altijd een paar dingen: een bomvolle Goffert, twee ploegen die koste wat kost willen winnen én een wedstrijd waarvan op voorhand de uitslag eigenlijk nooit te voorspellen valt. Want dat de Gelderse derby een wedstrijd op zich is, dat is in het verleden al zo vaak gebleken. 
 
Wat in ieder geval zeker is, is dat ook het uitvak vandaag weer helemaal gevuld zal zijn. Zo hoort het natuurlijk ook, dus zorg er vooral ook met zijn allen voor dat het ook in de nabije toekomst zo kan. Rivaliteit is mooi, agressiviteit niet, dus laten we focussen op dat eerste en zorgen voor een kolkende Goffert in de goede zin van het woord! 
 
N.E.C. kan in het treffen met de Arnhemmers in ieder geval weer beschikken over Iván Márquez, die vorige week tegen FC Emmen een schorsing uitzat. Ook Oussama Tannane ontbrak in Emmen en hij is er morgen nog niet bij. Calvin Verdonk is er door een blessure eveneens niet bij. 

Vitesse kent een stormachtig seizoen en dat is niet op de positieve manier. Het ging in Arnhem meer over de ruzie om het Gelredome en de overname door Coley Parry dan over het voetbal, terwijl juist voor dat laatste ook alle reden was. De Arnhemmers presteren namelijk ronduit teleurstellend en staan op de dertiende plaats, met drie punten voorsprong op plek 16 (nacompetitie). De achterstand op N.E.C. bedraagt acht punten. 
 
Eerder dit seizoen speelden N.E.C. en Vitesse in Arnhem tegen elkaar. Ondanks een rode kaart voor Oussame Tannane sleepte N.E.C. toen een punt uit het vuur (0-0). De laatste keer dat beide ploegen het in Nijmegen tegen elkaar opnamen leverde dat een wedstrijd op om snel te vergeten. Een 0-1 nederlaag, een ingezakt uitvak en ongeregeldheden buiten het stadion vatten die middag wel samen. De laatste keer dat N.E.C. in eigen huis van Vitesse wist te winnen was in het seizoen 2015 - 2016. Het werd toen 2-1 door Nijmeegse doelpunten van Anthony Limbombe en Dario Dúmic. 
 
Vanmiddag gaan we voor een heel ander scenario en dat zal wel moeten ook als N.E.C. nog serieus wil strijden om Europees voetbal. Vitesse is er aan de andere kant alles aan gelegen om het gat met de onderste ploegen te vergroten. De belangen zijn dus groot en dat maakt de Gelderse derby op voorhand alleen maar mooier! 
 
De leiding is vanmiddag in handen van scheidsrechter Jochem Kamphuis, die om 12.15 uur zal fluiten voor de aftrap. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN2. 

Door Teun van Thiel 

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Million Manhoef wordt gewisseld voor Miliano Janothans
88' Matúš Bero wordt gewisseld voor Dominik Oroz
88' Kacper Kozlowski wordt gewisseld voor Mitchell Dijks
83' GOAL: Ryan Flamingo maakt de 1-4
82' Gele kaart Elayis Tavsan
81' Marco van Ginkel wordt gewisseld voor Bartosz Bialek
81' Mohamed Sankoh wordt gewisseld voor Sondre Tronstad
76' Gele kaart Nany Landry Dimata
72' Gele kaart Nicolas Isimat-Mirin
71' Gele kaart Pedro Marques
71' Gele kaart Mohamed Sankoh
70' GOAL: Dirk Proper maakt de 1-3 (Assist door Pedro Marques)
68' GOAL: Million Manhoef maakt de 0-3
67' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
67' Ibrahim Cissoko wordt gewisseld voor Anthony Musaba
63' Gele kaart Maximilian Wittek
53' Joris Kramer wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
40' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Pedro Marques
29' GOAL: Kacper Kozlowski maakt de 0-2
25' GOAL: Matúš Bero maakt de 0-1
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C.

22 Jasper Cillessen (K)
4 Iván Márquez
5 Joris Kramer '53
7 Elayis Tavsan
11 Magnus Mattsson '40
16 Souffian El Karouani '67
19 Nany Landry Dimata
20 Lasse Schöne
21 Ibrahim Cissoko '67
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Rijk Janse (K)
2 Ilias Bronkhorst
3 Philippe Sandler
6 Jordy Bruijn '53
8 Andri Baldursson
9 Pedro Marques '40
30 Guus Gertsen
34 Terry Lartey Sanniez '67
77 Anthony Musaba '67

Opstelling Vitesse

16 Kjell Scherpen (K)
2 Carlens Arcus
3 Ryan Flamingo
9 Mohamed Sankoh '81
15 Marco van Ginkel '81
17 Kacper Kozlowski '88
20 Melle Meulensteen
21 Matúš Bero '88
29 Nicolas Isimat-Mirin
32 Maximilian Wittek
42 Million Manhoef '90

Wisselspelers

24 Jeroen Houwen (K)
33 Daan Reiziger (K)
6 Dominik Oroz '88
8 Sondre Tronstad '81
10 Gabriel Vidovic
13 Enzo Cornelisse
14 Bartosz Bialek '81
18 Tomáš Hájek
22 Toni Domgjoni
26 Miliano Janothans '90
27 Romaric Yapi
35 Mitchell Dijks '88
N.E.C. maakt te veel fouten en verliest Gelderse derby

N.E.C. is in een van beide kanten zeer matige derby ten onder gegaan aan eigen fouten. Vitesse hoefde bij vlagen zelf weinig moeite te doen om aan doelpunten te komen en won uiteindelijk met 1-4. Dirk Proper was de maker van de Nijmeegse goal.

Drie maanden en een dag na de eerste derby van het seizoen, die met 0-0 gelijk werd gespeeld in Arnhem, maakte de volgepakte Goffert zich op voor een voetbalfeest. De stand in de Eredivisie was even niet meer belangrijk, maar de eer van de stad en de club des te meer. De supporters benadrukten dat met een enorm spandoek, waar op bijzonder fraaie wijze werd uitgebeeld dat de club uit de Nijmeegse benedenstad de allermooiste van het hele land is. Om ook te laten zien dat N.E.C. de nummer één van Gelderland is, was een goede start nodig. Die kwam er ook, want na zeven minuten had het 1-0 kunnen worden. Een scherpe vrije trap van Lasse Schöne werd net naast getikt door Nany Dimata. De eerste kans voor Vitesse, die na een klein half uur pas volgde, viel meteen binnen. Bero mocht vrij aanleggen en zijn schot was Jasper Cillessen te machtig: 0-1.

Even later ging de doelman van N.E.C. in de fout. Hij vergiste zich in de aanstormende Sankoh, die de bal meenam en op een presenteerblaadje aan Kozlowski gaf. De aanvallende middenvelder hoefde weinig meer te doen om er 0-2 van te maken. De mannen van trainer Rogier Meijer probeerden nog voor de rust van die tegenslag te herstellen en kregen via Elayis Tavsan een grote kans op de aansluitingstreffer, maar die miste oog in oog met de keeper van Vitesse. Die pakte vlak voor rust ook nog eens op knappe wijze een inzet van Ibrahim Cissoko en dus was het hopen op een stormachtige tweede helft om de achterstand nog ongedaan te kunnen maken. Met Pedro Marques, die in de eerste helft al inviel voor Magnus Mattsson, en Jordy Bruijn voor Joris Kramer werd er in elk geval voor een aanvallende opstelling gekozen.

Dat leverde Nijmeegs initiatief op, maar ook ruimte achter de verdediging. Bijna profiteerde Vitesse daar voor een derde keer van na een foute worp van Cillessen, maar tot ieders opluchting eindigde de daaropvolgende volley op de lat. N.E.C. raakte even later ook het aluminium. Schöne plaatste een vrije trap slim onder de muur door, maar de paal stond hem in de weg. Vitesse vond even later wel weer het doel. Na een scrimmage viel de bal ongelukkig in het Nijmeegse doel en leek de opgave onmogelijk te worden, maar even later was het alweer 1-3 via Dirk Proper. Hij kogelde de bal via de onderkant van de lat binnen en deed daarmee de hoop snel weer terugkeren in de Goffert. Die hoop vervloog toen de gasten met nog zeven minuten op de klok weer scoorden. Wederom zat er veel mazzel bij, maar de 1-4 van Flamingo telde wel. Daar bleef het bij.