N.E.C. met uitsupporters in Gelderse derby

N.E.C. met uitsupporters in Gelderse derby

Er heeft besluitvorming plaatsgevonden over de aanwezigheid van uitsupporters bij de Gelderse derby op 15 januari. N.E.C. mag met 400 uitsupporters afreizen voor de competitiewedstrijd tegen Vitesse.

Voor de wedstrijd heeft burgemeester Ahmed Marcouch – na overleg met de politie, het Openbaar Ministerie en de clubs – besloten om 400 Nijmeegse supporters in het bezoekersvak toe te laten. De zogenoemde vierhoek heeft hier toestemming voor gegeven, omdat de laatste ontmoeting op zondag 22 februari 2022 zonder ongeregeldheden is verlopen. Als er in aanloop naar de wedstrijd nog incidenten plaatsvinden, dan kan het besluit worden herzien; zo nodig nog op de ochtend voor de wedstrijd.

Het beperkte aantal uitsupporters komt voort uit de ongeregeldheden in het vorige seizoen, waardoor er bij de afgelopen editie in Arnhem ook geen uitsupporters aanwezig waren. Of er op de langere termijn weer meer uitsupporters welkom zijn, hangt af van de wedstrijdevaluaties. Zijn die positief, dan is de kans aannemelijk dat het aantal uitsupporters toeneemt. Na ernstige ordeverstoringen gebeurt echter het tegenovergestelde. Dit is conform de landelijke bonus-malusregeling, waarmee goed gedrag beloond wordt en slecht gedrag bestraft wordt. Deze regeling werkt volgens burgemeester Marcouch toe naar gastvrij, veilig en gezellig voetbal voor alle supporters. Dit naast de persoonsgerichte aanpak die steevast gehanteerd wordt.

Algemeen directeur Wilco van Schaik: “We zijn blij dat we de uitwedstrijd tegen Vitesse weer met supporters kunnen bezoeken. Uiteraard hadden we de hoop dat we met een hoger supportersaantal mochten afreizen, onder andere vanwege de inspanningen gedurende de afgelopen twee seizoenen en de uitstekende ervaringen met ons vaste uitpubliek. Uiteraard heeft meegespeeld dat er vorig jaar veel is misgegaan tijdens de wedstrijd in Nijmegen, waardoor deze wedstrijd op zichzelf wordt gezien en een aparte benadering krijgt van de gemeente Arnhem. Dit komt mede door de druk die op deze wedstrijd ligt en hetgeen er in het verleden heeft plaatsgevonden, zo eerlijk moeten we wel zijn. Maar we hadden graag met meer supporters afgereisd, mede dankzij de fantastische houding en steun die onze supporters bieden aan de ploeg tijdens uitwedstrijden. Onze supporters hebben aangegeven dat ze de uitwedstrijd tegen Vitesse met tenminste 600 supporters zouden willen bezoeken. Dat is het gemiddelde supportersaantal dat elke uitwedstrijd bezoekt. Omdat de wedstrijd in Arnhem wordt gespeeld is de gemeente Arnhem de partij die uiteindelijk de definitieve beslissing neemt. Waarbij niet alleen onze supporters een rol spelen, maar ook die van Vitesse en de openbare ordehandhaving in Arnhem. Zij hebben daar dus het beste zicht op en de beste ervaringen mee. We zullen nu met onze supporters in gesprek gaan en de mogelijkheden bespreken, waarbij we de nadruk leggen op de extra stimulans die zij bieden aan onze eerste selectie en technische staf. We zijn in ieder geval blij dat we weer met uitsupporters naar Arnhem kunnen, want dit is allang geen vanzelfsprekendheid meer in Nederland.”

Meer informatie over kaartverkoop volgt.