N.E.C. neemt revanche en schakelt Cambuur uit

Voorbeschouwing SC Cambuur - N.E.C.

Vanavond om 18.00 trappen N.E.C. en SC Cambuur in Leeuwarden af voor de derde ronde in de strijd om de KNVB Beker. SC Cambuur is net als N.E.C. afgelopen seizoen gepromoveerd naar de Eredivisie en verrast daar tot dusverre vriend en vijand. De Friezen staan op een keurige zevende plaats op de ranglijst en wonnen in november nog met 2-3 in onze eigen Goffert.

Ook afgelopen weekend wist SC Cambuur weer te winnen. In Tilburg werd Willem II met 1-3 verslagen dankzij treffers van Roberts Uldrikis, Robin Maulun en Mitchel Paulissen. Een week eerder ging SC Cambuur - door afwezigheid van trainer Henk de Jong nu onder leiding van Pascal Bosschaart - in eigen huis wel stevig over de knie bij Vitesse. De Arnhemmers vertrokken met een 1-6 overwinning uit het Cambuur Stadion.

N.E.C. leek afgelopen zondag lang één of drie punten te pakken tegen PSV, maar trok aan het eind van de rit - zoals wel vaker de laatste tijd - helaas toch aan het kortste eind. De 1-0 van Magnus Mattsson werd vlak voor tijd teniet gedaan door treffers van Yorbe Vertessen en Carlos Vinicius.

Vanavond gaat N.E.C. het in Friesland met een iets andere opstelling proberen. Doelman Danny Vukovic staat net als in de vorige bekerwedstrijd onder de lat. Vlak voor hem is Iván Márquez weer van de partij. Hij zat tegen PSV een schorsing uit. Cas Odenthal, zijn kompaan in het hart van de verdediging, lijkt juist rust te krijgen en op de bank te beginnen. Daar krijgt hij waarschijnlijk in ieder geval gezelschap van basisklanten Lasse Schöne en Bart van Rooij. Hun plekken worden ingenomen door Ilias Bronkhorst en Mikkel Duelund. Ook Ali Akman is weer fit genoeg om zich bij de selectie te voegen.

Bij SC Cambuur, dat in de vorige bekerronde met 0-5 won van de amateurs van Ajax, ontbreekt in ieder geval trainer Henk de Jong. Bij de oefenmeester is een cyste in zijn hoofd ontdekt en hij zal daarom de komende tijd niet van de partij zijn. De supporters van SC Cambuur kijken overigens ook al een beetje over de bekerwedstrijd heen naar komende weekend, aangezien dan de derby tegen SC Heerenveen op het programma staat. N.E.C. wacht dan een uitwedstrijd tegen mede-promovendus Go Ahead Eagles.

De wedstrijd van vanavond begint om 18.00 uur en staat onder leiding van Edwin van de Graaf. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN.

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Gele kaart Javier Vet
90' Gele kaart Alex Bangura
87' Ole Romeny wordt gewisseld voor Ali Akman
87' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Elayis Tavsan
84' Gele kaart Rodrigo Guth
78' Doke Schmidt wordt gewisseld voor Jhondly van der Meer
77' Gele kaart Ilias Bronkhorst
70' Mikkel Duelund wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
66' Nick Doodeman wordt gewisseld voor Jasper ter Heide
66' Erik Schouten wordt gewisseld voor Calvin Mac-Intosch
57' GOAL: Sam Hendriks maakt de 1-2
46' Filip Krastev wordt gewisseld voor Sam Hendriks
46' Maxim Gullit wordt gewisseld voor Alex Bangura
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
41' GOAL: Dirk Proper maakt de 0-2 (Assist door Magnus Mattsson)
2' GOAL: Ole Romeny maakt de 0-1
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling SC Cambuur

1 Sonny Stevens (K)
4 Erik Schouten '66
5 Doke Schmidt '78
9 Tom Boere
10 Mitchel Paulissen
14 Michael Breij
15 Marco Tol
17 Nick Doodeman '66
21 Tamás Kiss
23 Maxim Gullit '46
30 Filip Krastev '46

Wisselspelers

12 Pieter Bos (K)
31 Brett Minnema (K)
2 Jasper ter Heide '66
3 Calvin Mac-Intosch '66
6 Mees Hoedemakers
7 Issa Kallon
8 Jamie Jacobs
16 Alex Bangura '46
19 Sam Hendriks '46
20 Robin Maulun
28 Roberts Uldrikis
33 Jhondly van der Meer '78

Opstelling N.E.C.

27 Danny Vukovic (K)
2 Ilias Bronkhorst
4 Iván Márquez
5 Rodrigo Guth
11 Magnus Mattsson '87
14 Mikkel Duelund '70
15 Javier Vet
17 Ole Romeny '87
24 Calvin Verdonk
26 Cas Odenthal
71 Dirk Proper

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Robin Roefs (K)
6 Jordy Bruijn '70
7 Elayis Tavsan '87
9 Ali Akman '87
16 Souffian El Karouani
23 Thomas Beekman
28 Bart van Rooij
N.E.C. neemt revanche en schakelt Cambuur uit

N.E.C. is één van de zestien ploegen die nog in het bekertoernooi zitten. De Nijmegenaren, die in de competitie nog onderuit gingen tegen Cambuur, waren dit keer wel te sterk voor de Friezen: 1-2.

Voor een succesvol vervolg van het Nijmeegse bekeravontuur, dat eind oktober begon met een 0-3 zege bij Capelle, moest de rit naar het hoge noorden worden gemaakt. Voor N.E.C. was die wedstrijd ook nog eens een uitgelezen mogelijkheid om revanche te nemen op sc Cambuur, dat een paar weken eerder met het nodige geluk de drie punten uit De Goffert meenam, en dus namen de mannen van Meijer vanaf minuut één de regie in handen. Sterker nog, de bal lag in de tweede minuut al in het netje. Ole Romeny volleyde een corner richting verre hoek en de bal werd door een paar benen zo de verre hoek in verlengd: 0-1.

Dat was zeker geen teken voor N.E.C. om het rustiger aan te doen, want er werd ook meteen gezocht naar een tweede goal. Daar waren ook voldoende kansen voor: Romeny, Mikkel Duelund en Magnus Mattsson werden allemaal een keer vrijgespeeld in het Friese strafschopgebied en ook Cas Odenthal kreeg de bal tot twee keer toe vrij op het hoofd uit een hoekschop. Scoren lukte echter niet uit die kansen en dus bleef Cambuur in de wedstrijd hangen. Dat duurde tot vlak voor rust, toen een aanval via Mattsson bij Dirk Proper eindigde. De kleine middenvelder, die zelf in eerste instantie voor het balbezit had gezorgd, prikte knap binnen.

Met de 0-2 op zak probeerden de Nijmegenaren in de tweede helft de rijen gesloten te houden. Dat lukte aardig, tot in minuut 55 de bal uit het niets achter Danny Vukovic lag. De Australische doelman was kansloos op een schot van Sam Hendriks van buiten de zestien en even later kopte de spits van dichtbij op hem af. Daar was een knappe redding nodig om de gelijkmaker te voorkomen en omdat Vukovic die pakte, bleef het uiteindelijk bij 1-2. In het laatste half uur was Cambuur namelijk niet meer in staat om een slotoffensief te ontketenen en dus plaatste N.E.C. zich uiteindelijk relatief eenvoudig voor de laatste zestien van het bekertoernooi.