N.E.C. rekent in Deventer af met Go Ahead

Voorbeschouwing Go Ahead Eagles - N.E.C.

Afgelopen donderdag proefde N.E.C. in de tweede ronde van het KNVB Bekertoernooi eindelijk weer de smaak van een overwinning, toen in Leeuwarden met 1-2 werd afgerekend met SC Cambuur. Vandaag mag de ploeg proberen dat succes een vervolg te geven in de competitie, waarvoor een uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma staat.

Go Ahead Eagles, onder leiding van voormalig N.E.C-speler Kees van Wonderen, promoveerde net als N.E.C. afgelopen zomer naar de Eredivisie en doet het daar tot dusverre prima. De Deventenaren gaan de zeventiende speelronde in als de nummer tien op de ranglijst en wonnen afgelopen woensdag ook in het bekertoernooi. In de eigen Adelaarshorst werd het 2-0 tegen Roda JC, door twee treffers van spits Isac Lidberg. De Zweed scoorde dit seizoen overigens nog niet eerder. Voor doelpunten wordt in Deventer tot nu toe vooral gekeken naar linker aanvaller Inigo Córdoba (zes stuks) en middenvelder Luuk Brouwers (vijf). Naast Kees van Wonderen komen we in de selectie van Go Ahead nog heel wat bekende gezichten tegen van jongens die eerder de kleuren van N.E.C. verdedigden. Linksback Bas Kuipers bijvoorbeeld (nu overigens geblesseerd), maar ook doelman Job Schuurman en Ragnar Oratmangoen maken deel uit van de Deventer selectie.

Voor N.E.C. is het met het oog op de ranglijst zaak weer eens een competitie-overwinning te boeken. De laatste winstpartij dateert namelijk alweer van 31 oktober, toen in Nijmegen met 3-0 van FC Groningen gewonnen werd. Daarna werd nog twee keer gelijkgespeeld (Heerenveen, AZ) en drie keer verloren (SC Cambuur, RKC en PSV).

Voor de laatste overwinning in Deventer moeten we evenwel erg ver terug in de tijd, 41 (!) jaar om precies te zijn. Het was namelijk in het seizoen 1979 – 1980 dat N.E.C. dankzij een treffer van linksbuiten Jan Lohman voor het laatste met drie punten naar huis ging vanuit De Adelaarshorst. Leuk detail: een kwartier voor tijd mocht die zaterdagavond onze huidige assistent-trainer Ron de Groot invallen om de winst mee over de streep te trekken.

Laten we hopen dat ook vanmiddag de drie punten mee naar Nijmegen gaan, na ruim vier decennia zou het weer eens tijd worden. Wat puur op basis van de statistieken níet in de lijn der verwachting ligt is een gelijkspel. Go Ahead Eagles heeft in Deventer namelijk al 24 wedstrijden op rij niet gelijkgespeeld. De laatste keer dat de punten wél gedeeld werden was toevallig genoeg tegen N.E.C.: in 2016 werd het 2-2. Beide Nijmeegse treffers kwamen daarbij op naam van Kevin Mayi.

De wedstrijd van vanmiddag staat onder leiding van scheidsrechter Erwin Blank, die vijf maal eerder een wedstrijd van N.E.C. floot (4 keer winst, 1 keer verlies). Hij krijgt daarbij hulp van grensjagers Honig en Polman. De aftrap is om 14.30 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN.

90' De wedstrijd is afgelopen
85' Ragnar Oratmangoen wordt gewisseld voor Gerrit Nauber
85' Jay Idzes wordt gewisseld voor Frank Ross
85' Giannis-Foivos Botos wordt gewisseld voor Jacob Mulenga
84' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Javier Vet
79' Gele kaart Mats Deijl
74' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
74' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Ali Akman
68' Bas Kuipers wordt gewisseld voor Boyd Lucassen
68' Isac Lidberg wordt gewisseld voor Ogechika Heil
50' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
40' Gele kaart Dirk Proper
38' GOAL (penalty): Jordy Bruijn maakt de 0-2
37' PENALTY: Jordy Bruijn staat achter de bal
29' GOAL: Elayis Tavsan maakt de 0-1
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling Go Ahead Eagles

1 Warner Hahn (K)
4 Joris Kramer
5 Bas Kuipers '68
6 Jay Idzes '85
8 Luuk Brouwers
9 Isac Lidberg '68
10 Philippe Rommens
11 Ragnar Oratmangoen '85
20 Mats Deijl
21 Inigo Cordoba
30 Giannis-Foivos Botos '85

Wisselspelers

23 Andries Noppert (K)
31 Job Schuurman (K)
2 Boyd Lucassen '68
3 Gerrit Nauber '85
7 Martijn Berden
17 Frank Ross '85
19 Ogechika Heil '68
24 Yacine Bourhane
26 Justin Bakker
27 Jacob Mulenga '85

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Iván Márquez
5 Rodrigo Guth
6 Jordy Bruijn '74
7 Elayis Tavsan '84
11 Magnus Mattsson '74
16 Souffian El Karouani '50
20 Lasse Schöne
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst
9 Ali Akman '74
14 Mikkel Duelund '74
15 Javier Vet '84
17 Ole Romeny
23 Thomas Beekman
24 Calvin Verdonk '50
N.E.C. rekent in Deventer af met Go Ahead

N.E.C. heeft de bekeroverwinning op Cambuur van afgelopen donderdag een uitstekend vervolg gegeven. In de Adelaarshorst werd Go Ahead Eagles met 1-2 verslagen.

De formatie van trainer Rogier Meijer sleepte drie dagen geleden nog een zwaarbevochten bekerzege uit het vuur en dat had het moraal duidelijk goed gedaan. Er werd vanaf de aftrap vooruit gespeeld en in de 5-3-2-formatie, die in Leeuwarden uitstekend bevallen was, ontstond het gevaar vooral vanaf de zijkant. Daar kwamen 'wingbacks' Souffian El Karouani en Bart van Rooij constant op en het was wachten tot daar een serieuze mogelijkheid uit voort zou komen.

Na een half uur spelen was het dan ook raak. Het was geen mooi uitgespeelde aanval die N.E.C. de openingstreffer opleverde, maar een knap schot van afstand na een afgeslagen corner. Elayis Tavsan was degene die op de goede plek stond om de bal met links in de bovenhoek te katapulteren en daarmee de even welkome als verdiende 0-1 aantekende. Daarmee was de koek nog niet op voor de Nijmegenaren, want even later floot scheidsrechter Erwin Blank voor een strafschop.

Hij zag dat Cas Odenthal in het strafschopgebied werd neergetrokken en wees naar de stip, waarna specialist Jordy Bruijn zich zonder problemen over dat klusje ontfermde: 0-2. Go Ahead mocht vervolgens van geluk spreken dat het met een marge van twee de rust haalde en had ook aan het begin van de tweede helft zomaar weer een tegentreffer kunnen incasseren. Helaas volleyde Bruijn na een lekkere aanval op de paal.

Dat was meteen het laatste wapenfeit van N.E.C., dat in de veertig minuten daarna met de rug tegen de muur werd gezet. Mattijs Branderhorst zag de nodige spelers in het rood en geel voor zich opduiken en had zo nu en dan geluk wanneer er in kansrijke positie werd gemist of de bal op het aluminium eindigde, maar wist uiteindelijk wel zijn doel schoon te houden. Dat leverde drie hele belangrijke punten op, die de Nijmegenaren naar plek tien op de Eredivisie-ranglijst helpen.