N.E.C. verliest Gelderse derby

Voorbeschouwing Vitesse - N.E.C.

Na een drukbezochte laatste training kan het niet anders dan dat spelers en technische staf er helemaal klaar voor zijn: de uitwedstrijd tegen Vitesse, die vanmiddag om 12.15 uur gaat beginnen. Na het thuisverlies eerder dit seizoen, op een middag waar om meerdere redenen nog lang over gesproken is, gaan Rogier Meijer en zijn team vandaag proberen de punten in deze derby mee naar Nijmegen te nemen en die donkere middag naar de vergetelheid te voetballen.

N.E.C. zal het in ieder geval moeten stellen zonder spelmaker Lasse Schöne, die in de thuiswedstrijd tegen RKC (1-1) vorige week tegen zijn vijfde gele kaart van het seizoen opliep en derhalve een schorsing uitzit. Voor de geblesseerde Jordy Bruijn komt het treffen met de Arnhemmers te vroeg en datzelfde geldt voor Wifried Bony, die zijn oude werkgever dus geen pijn zal kunnen doen.

De plek van Lasse Schöne wordt vanmiddag opgevuld door Dirk Proper, die op het middenveld gezelschap zal krijgen van Edgar Barreto. Dat betekent dat achterin weer een plekje vrijkomt voor Rodrigo Guth, die de wedstrijd tegen RKC nog op de bank begon. Afgaande op de trainingen lijkt Rogier Meijer verder geen plekje in gedachten te hebben voor Ali Akman, die vorige week sterk inviel. Elayis Tavsan, Jonathan Okita en Magnus Mattsson zijn dan de drie die het de Arnhemse verdediging moeilijk moeten gaan maken.

Vitesse won in de Conference League afgelopen donderdag knap van Rapid Wien (2-0), waardoor de ploeg van trainer Thomas Letsch zich verzekerde van een plekje in de volgende ronde van dat toernooi. Binnen de landsgrenzen vergaat het de Arnhemmers de laatste weken minder goed. Aan de laatste vijf wedstrijden hield Vitesse één schamel puntje over (1-1 tegen FC Utrecht, afgelopen weekend). De vier wedstrijden daarvoor gingen allemaal verloren. Tegen Ajax (beker) en PSV werd het 5-0 voor de opponent, van FC Twente werd met 3-0 verloren en tegen FC Groningen werd het 3-1 voor de noorderlingen.

Bij Vitesse ontbreekt vanmiddag in ieder geval spits Adrian Grbic (tegen Rapid Wien voor het eerst trefzeker voor de Arnhemmers), die in de wedstrijd tegen FC Utrecht een rode kaart kreeg. Ook Maximilian Wittek is geschorst. Riechedly Bazoer (niet fit) zal waarschijnlijk ook ontbreken, waar spits Loïs Openda wél terugkeert in de selectie.

De wedstrijd van vanmiddag is een strijd tussen de nummers 6 (Vitesse) en 8 van de Eredivisie. Tussen beide ploegen zit een gat van zes punten en wat dat betreft is het dus een kwestie van aan- of afhaken bij de Gelderse buren. De laatste overwinning in Arnhem is alweer van tien jaar geleden, op de magische middag waarop Leroy George de winnende 0-1 tegen de touwen schoot.

Bij winst in Arnhem zou de ploeg van trainer Rogier Meijer op een totaal van 34 punten komen te staan, het aantal dat volgens de overlevering genoeg zou moeten zijn voor handhaving in de Eredivisie. Het zal niet nodig zijn, maar laat het een extra stimulans zijn voor de spelers die vanmiddag gaan strijden voor rood, zwart en groen!

De aftrap in Arnhem is vanmiddag om 12.15 uur. De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Danny Makkelie en is in zijn geheel te zien op ESPN.

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Gele kaart Thomas Buitink
90' GOAL: Thomas Buitink maakt de 4-1
83' Toni Domgjoni wordt gewisseld voor Patrick Vroegh
80' Gele kaart Dominik Oroz
80' GOAL: Dominik Oroz maakt de 3-1
78' Cas Odenthal wordt gewisseld voor Ali Akman
72' Dirk Proper wordt gewisseld voor Javier Vet
64' Nikolai Baden Frederiksen wordt gewisseld voor Thomas Buitink
64' Million Manhoef wordt gewisseld voor Tomás Hájek
56' GOAL: Dominik Oroz maakt de 2-1
55' GOAL: Danilho Doekhi maakt de 1-1
49' GOAL: Mikkel Duelund maakt de 0-1
46' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling Vitesse

24 Jeroen Houwen (K)
2 Eli Dasa
3 Danilho Doekhi
6 Jacob Rasmussen
7 Loïs Openda
8 Sondre Tronstad
11 Nikolai Baden Frederiksen '64
16 Dominik Oroz
21 Matús Beri
22 Toni Domgjoni '83
42 Million Manhoef '64

Wisselspelers

1 Markus Schubert (K)
23 Eric Verstappen (K)
18 Tomás Hájek '64
20 Yann Ghobo
27 Romaric Yapi
29 Thomas Buitink '64
36 Patrick Vroegh '83
39 Enzo Cornelisse
40 Daan Huisman
54 Gyan de Regt

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Iván Márquez
5 Rodrigo Guth
7 Elayis Tavsan
8 Édgar Barreto
10 Jonathan Okita
11 Magnus Mattsson '46
16 Souffian El Karouani
26 Cas Odenthal '78
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper '72

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst
9 Ali Akman '78
14 Mikkel Duelund '46
15 Javier Vet '72
18 Mathias de Wolf
24 Calvin Verdonk
32 Nils Rossen
N.E.C. verliest Gelderse derby

N.E.C. heeft de derbypunten in Arnhem achter moeten laten. De standaardsituaties van Vitesse waren onze ploeg te machtig: 4-1.

Na vier jaar wachten was het weer tijd voor N.E.C om naar Arnhem af te reizen voor de altijd beladen Gelderse derby. In een wedstrijd waar N.E.C het helaas moest doen zonder uitsupporters kreeg het de eerste grote kans. Elayis Tavsan verdiende een vrije trap na een sterke actie. Edgar Barreto wist de scherp aangesneden vrije trap te verlengen, zijn poging belandde echter net boven de lat.

In een beginfase die beide kanten opging was ook de tweede grote kans voor N.E.C. Na een goede voorzet kon Souffian El Karouani de bal op doel koppen. Vitesse-goalie Jeroen Houwen keerde echter de inzet en hield zo zijn ploeg op de been.

Na negentien minuten wisten de Arnhemmers hun eerste gevaar te stichten. Baden Frederiksen kwam een schoenlengte te kort om een scherp aangesneden voorzet binnen te lopen. Een kwartier later was Vitesse met de tweede mogelijkheid dichtbij de openingstreffer. Uit een voorzet van Frederiksen kopte Bero uit een kansrijke positie net over.

Bij N.E.C kwam na de rust Mikkel Duelund in de ploeg voor Magnus Mattsson. Een gouden zet van trainer Rogier Meijer. Na vier minuten in het veld te hebben gestaan kreeg de Deense spelmaker de bal in de 16 voor zijn voeten. Hij twijfelde niet en met een bekeken schuiver zette hij de Nijmegenaren op voorsprong: 0-1. De huurling van Dynamo Kiev keerde zich naar de camera om de herkenbare ‘V’ te tonen. Daarmee wilde hij de Oekraïners een hart onder de riem steken.

Na negen minuten was het echter aan de andere kant al raak. Danilho Doekhi kreeg een vrije kopkans en wist hier wel raad mee: 1-1. Vitesse denderde hierna door en kwam ook snel op voorsprong. Oroz kopte de bal binnen de vijf meter in de rechterbovenhoek en liet zo doelman Mattijs Branderhorst kansloos. N.E.C reageerde dit keer wel adequaat na een tegendoelpunt. Jonathan Okita werd weggestoken en kreeg een goede kans op de gelijkmaker, maar zag zijn inzet aan de verkeerde zijde van de paal belanden.

Met nog twintig minuten te spelen kreeg Okita wederom een kans waar hij één op één stond met Jeroen Houwen. De doelman maakte zich goed groot en wist zo de lob van de N.E.C.’er te stoppen.

Nadat N.E.C twee grote kansen had gemist, was het de ploeg van trainer Thomas Letsch die wel wist toe te slaan. Dominik Oroz tekende voor zijn tweede treffer en zo een 3-1 voorsprong. Helaas moest de gifbeker voor onze jongens helemaal leeg, want diep in blessuretijd tekende invaller Thomas Buitink ook nog eens voor de 4-1.