N.E.C. verslaat RKC in direct duel en neemt plek acht over

N.E.C. is de nieuwe nummer acht van de Eredivisie. De formatie van trainer Rogier Meijer speelde op bezoek bij RKC Waalwijk, de directe concurrent in de strijd om een play-offticket, een geweldige eerste helft en dat leverde uiteindelijk een 1-3 overwinning op. De score had echter nog veel hoger kunnen en moeten uitvallen.

Wie de ranglijst voorafgaand aan de wedstrijd in het Mandemakers Stadion bekeken had, wist dat het treffen met RKC voor N.E.C. bijzonder belangrijk was. Een overwinning in Waalwijk betekende dat de Nijmegenaren de achtste plek van hun tegenstander af zouden pakken en het laatste ticket voor de play-offs om Europees voetbal in elk geval voor even in handen zouden krijgen. De Brabanders waren zich echter ook bewust van het belang van de wedstrijd en na een uitgebreide vuurwerkshow gingen zij het beste van start. Binnen vijf minuten stond Mats Seuntjens alleen voor Jasper Cillessen, maar de keeper van N.E.C. en het Nederlands elftal won de één-op-één glansrijk en voorkwam zo de slechtst mogelijke start voor de mannen uit de Keizerstad. Vijf minuten later had ook N.E.C. zijn eerste enorme kans gehad. De kopbal van Nany Dimata uit een loepzuivere voorzet van Bart van Rooij werd door Etienne Vaessen, de keeper van RKC, met een knappe save op de bovenkant van de lat getikt.

De beide goalies kregen sowieso de kans om zich te onderscheiden. Cillessen, die dat al had gedaan door de enorme kans voor Seuntjens onschadelijk te maken, verijdelde na een kwartier voetballen nog maar eens een honderd procent scoringskans voor Lelieveld en zag even later aan de overkant dat zijn reddingen goud waard bleken. De bal viel vlak buiten het strafschopgebied van RKC immers voor de voeten van Oussama Tannane en die volleerde heerlijk raak in de korte hoek: 0-1. Die goal werkte als doping voor het Nijmeegse vertrouwen, want de verdubbeling van de marge volgde al snel. Na een heerlijke dieptepass van Dirk Proper kapte Elayis Tavsan een tegenstander uit en roste hij de bal onhoudbaar in de bovenhoek. De 0-2 zorgde voor groot feest in het uitvak, dat met 600 man uiteraard weer uitverkocht was en in Jarda Simr een speciale gast had. De Tsjech, die N.E.C. twintig jaar geleden in Waalwijk naar Europees voetbal schoot, zag Tannane nog voor de rust nogmaals in zijn voetsporen treden.

De spelmaker van N.E.C. zorgde met de specialiteit van het huis, een vrije trap met raketkracht, voor dat Vaessen weer in het luchtledige moest tasten en de 0-3 om de oren kreeg. Pas na die treffer gaf de thuisploeg weer wat teken van leven. Het enige gevaar dat dat voor de pauze nog opleverde, was een door Cillessen aangeraakt schot van Seuntjens op de lat. Wie dacht dat de wedstrijd in het tweede bedrijf vervolgens wel wat rustiger zou worden, kwam bedrogen uit. Vrijwel meteen floot scheidsrechter Higler voor een strafschop nadat Dimata naar de grond ging, maar na ingrijpen van de VAR werd die beslissing alsnog ingetrokken. De kansen op een vierde doelpunt volgden alsnog. Vooral Magnus Mattsson had die kunnen maken, maar in kansrijke positie verslikte hij zich in de bal en even later ging zijn poging net aan het doel voorbij. Vurnon Anita had zijn vizier vervolgens wel op scherp staan. Hij tikte van dichtbij binnen na een scrimmage en bracht zo de spanning terug: 1-3.

Dat gaf het Waalwijkse publiek en de spelers moed. Al gauw werden er ook mogelijkheden op een tweede RKC-treffer gecreëerd en het kwam N.E.C. dan ook niet slecht uit dat Higler na een nieuwe VAR-ingreep voor een penalty voor de Nijmegenaren floot. Tannane miste echter vanaf elf meter en dat zorgde voor nog meer enthousiasme en opportunisme aan de zijde van de thuisploeg. Toch bleef de stormloop op het doel van Cillessen uit en des te teleurstellend was het dan ook dat N.E.C. daar niet van profiteerde. Tavsan trof namelijk de paal en de ingevallen Andri Baldursson schoot in volledige vrijheid in de handen van de keeper. Het kwam de mannen van Meijer uiteindelijk niet duur te staan, omdat RKC niet meer bij machte was om een groots slotoffensief op poten te zetten. Na zeven minuten extra tijd floot Higler voor het laatst en vierde N.E.C. het overnemen van de achtste plaats in Waalwijk!