Strijdend N.E.C. had meer verdiend tegen PSV

Voorbeschouwing N.E.C. - PSV

Na twee teleurstellende verliesbeurten op rij, staat N.E.C. vanavond om 20.00 uur een uitdaging van formaat te wachten. PSV komt namelijk op bezoek in De Goffert en de huidige nummer 3 van de ranglijst zal wat recht willen zitten na het 3-0 verlies in de Europa League-wedstrijd tegen Real Sociedad.

Zowel Rogier Meijer als PSV-trainer Roger Schmidt zal wat moeten puzzelen bij het maken van de opstelling. Bij N.E.C. ontbreken basisklanten Edgar Barreto en Jonathan Okita vanwege blessures, terwijl Iván Márquez vorige week zijn vijfde gele kaart van het seizoen kreeg en dus geschorst is. Achter de naam van clubtopscorer Ali Akman staat op het moment van schrijven nog een vraagteken. De spits ontbrak vrijdag wegens ziekte op de training. De afwezigheid van Akman zou lastig zijn, omdat collega-spits Pedro Ruiz ook al afwezig is. De Spanjaard blijft last houden van zijn blessure en is daarom zelfs tijdelijk teruggekeerd naar zijn vaderland.

Bij PSV gaat het dit seizoen sowieso vaak over blessureleed. Ook afgelopen donderdag was het weer raak voor de Eindhovenaren, die zo niet alleen sportief gezien een sombere avond beleefden. Aanvaller Noni Madueke viel tegen Real Sociedad al vroeg in de wedstrijd uit met een blessure en hij zal er vanavond sowieso niet bij zijn. Ook Davy Pröpper en Maxi Romero ontbreken in de selectie Roger Schmidt.

De afgelopen twee speelronden hadden voor N.E.C. weinig goeds in petto. Twee weken geleden werd in eigen huis nog ongelukkig verloren van SC Cambuur, maar afgelopen zondag had de ploeg de 2-1 nederlaag bij RKC toch echt vooral aan zichzelf te wijten. Rogier Meijer was boos over de manier waarop verloren werd en repte over het feit dat het qua energie en intensiteit veel te weinig was wat N.E.C. tegen de Waalwijkers te bieden had. Dat zal juist tegen een hoogvlieger als PSV dus héél anders moeten om enige kans op een goed resultaat te hebben.

De technische staf lijkt tegen PSV in ieder geval te gaan kiezen voor extra zekerheid in de laatste linie. Het wegvallen van sterkhouder Iván Márquez is daar een aderlating en Rogier Meijer lost dat probleem op door een extra poppetje achterin te posteren en dus met vijf man achterin te gaan spelen. De achterhoede bestaat dan uit Bart van Rooij, Rodrigo Guth (die zijn basisdebuut maakt), Cas Odenthal, Calvin Verdonk en Souffian El Karouani. Op het middenveld zien we de namen die ook vorige week op het wedstrijdformulier stonden (het trio Schöne, Proper, Bruijn), terwijl Elayis Tavsan en Magnus Mattsson voorin mogen proberen het de PSV-defensie moeilijk te maken.

Natuurlijk zal het geen makkelijke wedstrijd worden tegen PSV, maar hoop op een resultaat is er altijd. Om daar enigszins zicht op te houden zal er in ieder geval ouderwets gestreden moeten worden en wat dat betreft zal dus uit een ander vaatje getapt moeten worden dan vorige week.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Opvallend genoeg is het al vier jaar geleden dat hij een wedstrijd van N.E.C. floot en destijds liep dat goed af, aangezien toen met 1-3 gewonnen werd bij De Graafschap. De aftrap is om 20.00 uur en de wedstrijd is zijn geheel te volgen op ESPN (tv) en RN7 (radio).

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Gele kaart Dirk Proper
90' Carlos Vinicius wordt gewisseld voor Erick Gutierrez
90' Gele kaart Carlos Vinicius
90' GOAL: Carlos Vinicius maakt de 1-2
88' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Ole Romeny
88' Souffian El Karouani wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
87' Jordan Teze wordt gewisseld voor Maximiliano Romero
83' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Mikkel Duelund
80' GOAL: Yorbe Vertessen maakt de 1-1
75' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
68' Gele kaart Lasse Schöne
65' Marco van Ginkel wordt gewisseld voor Yorbe Vertessen
65' Mauro Junior wordt gewisseld voor Philipp Max
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
8' GOAL: Magnus Mattsson maakt de 1-0
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling N.E.C

1 Mattijs Branderhorst (K)
5 Rodrigo Guth
6 Jordy Bruijn '75
7 Elayis Tavsan '83
11 Magnus Mattsson '88
16 Souffian El Karouani '88
20 Lasse Schöne
24 Calvin Verdonk
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst '88
9 Ali Akman
14 Mikkel Duelund '83
15 Javier Vet '75
17 Ole Romeny '88

Opstelling PSV

16 Joel Drommel (K)
3 Jordan Teze '87
5 André Ramalho
6 Ibrahim Sangaré
8 Marco van Ginkel '65
9 Carlos Vinicius '90
11 Cody Gakpo
17 Mauro Junior '65
18 Olivier Boscagli
19 Armindo Bruma
27 Mario Götze

Wisselspelers

21 Maxime Delanghe (K)
38 Yvon Mvogo (K)
4 Armando Obispo
15 Erick Gutierrez '90
20 Maximiliano Romero '87
25 Ritsu Doan
29 Philipp Mwene
31 Philipp Max '65
32 Yorbe Vertessen '65
37 Richard Ledezma
Strijdend N.E.C. had meer verdiend tegen PSV

N.E.C. heeft op de late zondagavond een hele zure nederlaag moeten slikken. De Nijmegenaren stonden lang op voorsprong en pas diep in de slotfase wist PSV dat om te draaien: 1-2.

De Eindhovenaren konden de koppositie in de Eredivisie pakken als ze wonnen in het Goffertstadion, maar daar zag het helemaal niet naar uit. Het leek juist alsof N.E.C. bovenaan de ranglijst stond, want het combineerde bij vlagen uitstekend op de Brabantse helft en het was dan ook niet onterecht dat Magnus Mattsson er na tien minuten 1-0 van maakte. De Deen was attent toen Joël Drommel een vrije trap van Lasse Schöne los moest laten en tikte van dichtbij raak.

Uiteraard had PSV wel veel balbezit in Nijmegen. Toch werd het keeper Mattijs Branderhorst eigenlijk amper moeilijk gemaakt en was het N.E.C. dat misschien nog wel het meeste recht had op nog een doelpunt. Via Souffian El Karouani kwam die kans er ook, maar de linksback stuitte in de korte hoek op de vuisten van Drommel. Pas voor rust werden de gasten uit Eindhoven ook echt gevaarlijk: een lage voorzet vanaf rechts werd bij de tweede paal nét naast geschoten.

De formatie van trainer Rogier Meijer begon ook nog eens uitstekend aan de tweede helft en kreeg via Jordy Bruijn de eerste mogelijkheid, maar daarna nam PSV de regie in de wedstrijd over. De ballen werden veelvuldig in het strafschopgebied van Branderhorst en zijn defensie gepompt, maar die gaven geen krimp. Sterker nog: op de counter had het gewoon 2-0 moeten worden. Elayis Tavsan kwam vrij voor de keeper, maar wist die niet te passeren.

Die misser kwam N.E.C. uiteindelijk duur te staan. Twintig minuten voor tijd werd een goal van Ibrahim Sangaré nog afgekeurd, maar even later werd het via invaller Yorbe Vertessen alsnog 1-1. Hij kopte tegendraads in en liet de hoop in de Eindhovense harten danig toenemen, waarna de bal in de negentigste minuut opnieuw in het N.E.C.-doel eindigde. Een toevalsbal werd door Maxi Romero knap voorgebracht, waar Vinícius het beslissende tikje gaf en alsnog de 1-2 aantekende.

Een hard gelag voor de mannen uit de Keizerstad, die alles gegeven hebben en op basis van die inzet toch zeker een punt hadden verdiend. Zo mocht het echter niet zijn: PSV is de nieuwe koploper van de Eredivisie en N.E.C. moet zich oprichten. Donderdag staat namelijk alweer de volgende wedstrijd van formaat op het programma, aangezien het dan op bezoek moet bij Cambuur in het kader van het bekertoernooi.