Terug naar toen: N.E.C. – AZ

Aankomende zondag speelt N.E.C. haar laatste thuiswedstrijd van het competitieseizoen 2022–2023. Om alvast in de stemming te komen voor de wedstrijd tegen AZ blikken we terug op 7 mei 2017, toen nam N.E.C. het ook in eigen huis op tegen de ploeg uit Alkmaar.

Voorafgaand aan de wedstrijd in 2017 had N.E.C. al zeven wedstrijden niet meer gewonnen, was trainer Peter Hyballa pas ontslagen en leek degradatie onvermijdelijk. Het enige wat de selectie van de nieuw aangestelde trainer Ron de Groot kon doen was zelf alles op alles zetten om de laatste twee wedstrijden van het seizoen te winnen, in de hoop dat Sparta Rotterdam ergens nog punten liet liggen. De eerste uitdaging was AZ, waarna nog een uitwedstrijd tegen sc Heerenveen op het programma stond.

Dat N.E.C. er alles aan wilde doen om degradatie te voorkomen bleek al uit de eerste aanvallen van Ali Messaoud en Jay-Roy Grot, maar aan de pogingen ontbrak precisie, waardoor de het net niet werd gebold. Tot in de 29e minuut Julian von Haacke slim de bal onderschepte en meteen een één-twee aanging met Michael Heinloth. Door de Duitse combinatie stond von Haacke oog-in-oog met doelman Tim Krul. De middenvelder toucheerde de bal ligt, waardoor de inzet moeilijker werd om te keren: 1-0!

Vlak voor rust leek N.E.C. al met één been in de kleedkamer te staan, want het elftal verloor even alle scherpte. De Nijmeegse defensie keerde in eerste instantie de steekpass op Joris van Overeem, echter kwam de bal in de voeten terecht van oud N.E.C.-speler Alireza Jahanbakhsh. Voor open doel faalde de Iraanse aanvaller niet en bracht AZ zo weer op gelijke hoogte. N.E.C. kreeg een minuut later via Dario Đumić nog de kans om haar fout te herstellen. De Bosniër schoot van ruim dertig meter richting het doel van AZ. Zijn kanonskogel leek een wereldgoal te worden, ware het niet dat Krul de bal uit de kruising plukte.

De bezoekers waren na de rust de bovenliggende partij, totdat de wedstrijd een ommekeer kreeg. In minuut 61 kreeg Ridgeciano Haps een rode kaart, waardoor er voor N.E.C. meer mogelijkheden ontstonden. Tegen tien man liet de winnende treffer lang op zich wachten, maar in de 88e minuut was het eindelijk zo ver. Gregor Breinburg lepelde de bal panklaar op het hoofd van Taiwo Awoniyi wie vervolgens verwoestend hard binnen kopte: 2-1!