Tienkoppig N.E.C. krijgt niet wat het verdient in de Euroborg

Voorbeschouwing FC Groningen - N.E.C.

Vanavond om 18.45 uur treedt N.E.C. in Groningen aan tegen de plaatselijke FC, waartegen de Nijmegenaren het dit seizoen tot dusver prima gedaan hebben. Eerst werd eind oktober in de competitie met 3-0 gewonnen van de Groningers. In een bijzondere setting, met het thuispubliek dat de spelers van buiten het stadion toezong, speelde de ploeg van Rogier Meijer één van de beste wedstrijden van het seizoen. Doelpunten van Ali Akman, Elayis Tavsan en Jonathan Okita zorgden er uiteindelijk voor dat de noorderlingen na negentig minuten teleurgesteld afdropen.

In de achtste finale van het toernooi om de KNVB-beker stond N.E.C. ook tegenover FC Groningen en ook toen werd uiteindelijk aan het langste eind getrokken. In de Euroborg had FC Groningen toen weliswaar het betere van het spel, maar N.E.C. won met 1-2 door treffers van huurlingen Calvin Verdonk en Mikkel Duelund. Laatstgenoemde is er vanavond in Groningen helaas niet bij. De Deen liep afgelopen zondag, in de verloren thuiswedstrijd tegen AZ, een enkelblessure op.

Enkele spelers die er vorige week niet bij waren, keren juist terug in de selectie van Rogier Meijer. Zo zal Wilfried Bony vanavond, na een lange absentie op de bank plaatsnemen en keren Elayis Tavsan, Javier Vet en Iván Márquez terug van ziekte.

N.E.C. verloor afgelopen weekend van AZ, maar liet bij vlagen prima voetbal zien. Hopelijk zorgt het voor net dat beetje vertrouwen dat kan helpen om deze zespuntenwedstrijd (FC Groningen staat één plaats onder N.E.C. en heeft slechts één punt minder) in Nijmeegs voordeel te beslissen. Ook FC Groningen zal echter vertrouwen hebben getankt. De ploeg van Danny Buijs (die zelf door een schorsing op de tribune moest plaatsnemen) wist in De Kuip een zwaarbevochten punt uit het vuur te slepen tegen Feyenoord (1-1).

Danny Buijs kan vanavond putten uit een nagenoeg complete selectie. Achter de naam van Neraysho Kasanwirjo staat nog een vraagteken en Jan Hoekstram, Daniël van Kaam en Radinio Balker ontbreken sowieso, maar verder is iedereen beschikbaar. Bij N.E.C. ontbreekt Jordy Bruijn nog altijd.

De wedstrijd in Groningen staat onder leiding van scheidsrechter Sander van Eijk, die N.E.C. dit seizoen één keer eerder onder zijn hoede had (NEC - PEC Zwolle, 2-0). De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN. 

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
90' GOAL: Romano Postema maakt de 4-3
87' Mo El Hankouri wordt gewisseld voor Marin Sverko
87' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
87' Gele kaart Daleho Irandust
82' Ali Akman wordt gewisseld voor Iván Márquez
80' GOAL: Romano Postema maakt de 3-3
77' Michael de Leeuw wordt gewisseld voor Romano Postema
77' Tomas Suslov wordt gewisseld voor Damil Dankerlui
75' Gele kaart Laros Duarte
66' Paulos Abraham wordt gewisseld voor Cyril Ngonge
61' Gele kaart Mo El Hankouri
46' Bart van Hintum wordt gewisseld voor Daleho Irandust
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
32' GOAL: Magnus Mattsson maakt de 2-3
29' GOAL: Lasse Schöne maakt de 2-2
22' GOAL: Jørgen Strand Larsen maakt de 2-1
18' Rode kaart Souffian El Karouani
18' Gele kaart Jørgen Strand Larsen
13' GOAL: Ali Akman maakt de 1-1
2' GOAL: Michael de Leeuw maakt de 1-0
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling FC Groningen

1 Peter Leeuwenburgh (K)
3 Bart van Hintum '46
5 Mike te Wierik
6 Laros Duarte
7 Tomas Suslov '77
8 Michael de Leeuw '77
9 Jørgen Strand Larsen
11 Mo El Hankouri '87
19 Paulos Abraham '66
21 Neraysho Kasanwirjo
40 Bjorn Meijer

Wisselspelers

25 Jan de Boer (K)
38 Dirk Jan Baron (K)
2 Damil Dankerlui '77
10 Daleho Irandust '46
14 Emmanuel Matuta
15 Yahya Kalley
18 Melayro Bogarde
20 Marin Sverko '87
27 Cyril Ngonge '66
29 Romano Postema '77

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
5 Rodrigo Guth
8 Édgar Barreto
9 Ali Akman '82
10 Jonathan Okita
11 Magnus Mattsson '87
16 Souffian El Karouani
20 Lasse Schöne
24 Calvin Verdonk
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst '87
4 Iván Márquez '82
7 Elayis Tavsan
12 Wilfried Bony
15 Javier Vet
18 Mathias de Wolf
71 Dirk Proper
Tienkoppig N.E.C. krijgt niet wat het verdient in de Euroborg

Zaterdagavond 18.45 uur trapte N.E.C. af voor een zogeheten zespuntenduel. De Nijmegenaren stonden voor de wedstrijd negende op de ranglijst, terwijl de Noorderlingen op de tiende plaats terug te vinden waren. De reis naar het noorden eindigde in een spektakelstuk met veel goals, waarin Groningen uiteindelijk aan het langste eind trok: 4-3.

N.E.C. leek nog niet helemaal wakker te zijn na het eerste fluitsignaal, want na twee minuten lag de bal al achter doelman Mattijs Branderhorst. Een van richting veranderde voorzet werd ingekopt door Michael de Leeuw: 1-0. De Nijmegenaren reageerden adequaat op de tegengoal en stichtten het eerste gevaar via Jonathan Okita. De Duitser haalde na een rush hard uit, maar vond de vingertoppen van Peter Leeuwenburgh op zijn weg. Uit de daaropvolgende corner was het wel raak. Nadat de bal uit de kluts voor de voeten van Turkse afmaker Ali Akman viel, kapte hij zijn tegenstander uit en schoot vervolgens in het dak van het doel.

Na zestien minuten moest N.E.C. verder met tien man. Nadat Strand Larsen de bal tegen het hoofd van Souffian El Karouani schoot, reageerde de linksbuiten van N.E.C. door een lichte duw met het hoofd te geven. De arbitrage beoordeelde dit echter als volwaardige kopstoot van de N.E.C.’er. De ondertalsituatie bracht N.E.C. al snel in de problemen. Groningen-spits Strand Larsen wist na enkele minuten al de bal binnen te koppen en zo zijn ploeg op een 2-1 voorsprong te brengen.

De ploeg van Rogier Meijer liet na de klap van de rode kaart en de tegentreffer zien uit welk hout het gesneden is. Dat het woord ‘opgeven’ niet in het woordenboek van de ploeg staat, werd goed duidelijk gemaakt. Lasse Schöne liet zijn klasse zien door een vrije trap in de linkeronderhoek te plaatsen: 2-2. De N.E.C.-trein hield het hier niet bij. Enkele minuten later soleerde Magnus Mattsson door de verdediging van de Noorderlingen heen en schoot met veel overtuiging de 2-3 binnen. In de veertigste minuut was het bijna 3-3. De bedrijvige Strand Larsen wist met een omhaal spectaculair de bal richting de bovenhoek te krijgen, maar N.E.C.-goalie Branderhorst tikte de bal katachtig uit de linkerkruising.

Na rust ging N.E.C. verder waar het gebleven was. De eerste twee grote kansen waren dan ook voor de Nijmegenaren. Eerst wist Okita, nadat hij zich knap vrij had gespeeld, een bal op het doel van de Groningers te schieten. Een minuut later was het Magnus Mattsson die een van richting veranderd schot aan de verkeerde kant van de paal zag belanden. N.E.C. speelde de tweede helft zeer sterk en liet mooie combinaties zien.

Toch was het Groningen dat de overtalsituatie benutte. Invaller Postema kon vrij inkoppen en zette zo de 3-3 op het scorebord. In de 93e minuut sloeg het noodlot toch toe voor de mannen uit de Keizerstad. Het was wederom Postema die scoorde en zo de eindstand op 4-3 bepaalde. N.E.C. kreeg zo niet wat het verdiende, want dat was minimaal een punt en misschien wel meer.