Voorbeschouwing N.E.C. - AZ

Voorbeschouwing N.E.C. - AZ

Vanmiddag staat voor N.E.C. alweer de laatste thuiswedstrijd van het seizoen 2022 - 2023 op het programma. AZ komt op bezoek en de Alkmaarders is er alles aan gelegen om er uiteindelijk met drie punten vandoor te gaan. De ploeg van trainer Pascal Jansen is namelijk nog volop verwikkeld in een strijd om de derde plek op de ranglijst, waarvoor een achterstand van twee punten op Ajax moet worden goedgemaakt. 

Na de verliespartijen tegen SC Heerenveen en FC Twente lijkt het seizoen van N.E.C. te gaan eindigen na de 34 reguliere speelronden. De achterstand op SC Heerenveen (plaats 8) is opgelopen tot vier punten en lijkt te groot om in de twee resterende wedstrijden nog te overbruggen. De wonderen zijn evenwel de wereld nog niet uit en natuurlijk zal de ploeg van Rogier Meijer de laatste thuiswedstrijd van het seizoen positief willen afsluiten, dus ook voor N.E.C. is er nog voldoende reden om te knokken voor de punten.

Wat in het voordeel van N.E.C. kan spreken is dat AZ afgelopen donderdag nog een pittige Europese wedstrijd tegen West Ham United heeft afgewerkt. De Alkmaarders streden voor een plek in de finale van de Conference League, maar gingen uiteindelijk ten onder en zullen teleurgesteld het weekend zijn ingegaan. Vanmiddag zal blijken of ze die teleurstelling te boven zijn. Ook weten we dan of bijvoorbeeld aanvaller Jens Odgaard van de partij zal zijn. De Deen ontbrak tegen West Ham United nog door een blessure.

Jesper Karlsson keerde tegen West Ham United juist terug van een blessure. De Zweed was vorig seizoen op dreef in De Goffert, toen AZ met 1-3 wist te winnen. Karlsson opende toen de score al in de achtste minuut en zette AZ in de 70e minuut wederom op voorsprong nadat Rodrigo Guth vlak voor rust voor N.E.C. nog de gelijkmaker had aangetekend. Een kwartier voor tijd maakte Hakan Evjen nog de derde treffer voor de Alkmaarders.

In Alkmaar speelde N.E.C. eerder dit seizoen knap met 1-1 gelijk, al ging dat soms gepaard met het nodige kunst- en vliegwerk. Iván Marquez kopte na rust schitterend de 0-1 binnen, maar enkele minuten later ramde Jens Odgaard al de gelijkmaker tegen de touwen. Daarna overleefde N.E.C. met name dankzij Jasper Cillessen een kansenregen en haalde Calvin Verdonk in de absolute slotfase nog een bal van de doellijn.

N.E.C. zal vanmiddag goed voor de dag moeten komen om het AZ moeilijk te maken in hun jacht op plaats 3. Rogier Meijer lijkt daarbij te kunnen beschikken over een fitte selectie, maar over de opstelling is op het moment van schrijven nog niets bekend.

Wat wel bekend is, is dat scheidsrechter Sander van der Eijk vanmiddag de leiding in handen heeft. De leidsman floot N.E.C. dit seizoen drie keer eerder en dat was elke keer in Nijmegen. Die drie wedstrijden (tegen FC Emmen, FC Volendam en Excelsior) leverden N.E.C. zeven punten op. Laten we hopen (en er met zijn allen voor zorgen) dat die teller na vanmiddag op tien staat…!

Door Teun van Thiel