Voorbeschouwing SC Cambuur - N.E.C.

Voorbeschouwing SC Cambuur - N.E.C.

Vanavond om 20.00 uur begint dan eindelijk de wedstrijd waar in Nijmegen en omstreken al naar werd uitgekeken sinds de winst op ADO Den Haag, in de kwartfinale van het toernooi om de KNVB-beker. In Leeuwarden gaat N.E.C. met SC Cambuur de strijd aan om een plek in de finale van de TOTO KNVB Beker!

N.E.C. reist met een goed gevoel af naar Friesland voor deze wedstrijd van de waarheid. De ploeg van Rogier Meijer won afgelopen zaterdag met 2-0 van Sparta, door schitterende doelpunten van Dirk Proper en Calvin Verdonk. De blessure van Dirk Proper zorgde nog wel voor teleurstelling op een verder heel mooie avond voor rood, groen en zwart.

SC Cambuur kende een minder fraaie generale repetitie. De ploeg van trainer Henk de Jong ging met 2-0 onderuit tegen FC Emmen, dat daarvoor al negen keer op rij niet had weten te winnen. Vorige week maandag boekten de Friezen wel een knappe 1-2 overwinning bij NAC Breda, dankzij twee treffers van spits Roberts Uldrikis.

In het bekertoernooi ging het Cambuur Leeuwarden tot dusverre voor de wind, al had het niet veel gescheeld of de ploeg van Henk de Jong was in de achtste finale al uitgeschakeld. Het duurde tot in de blessuretijd van de verlenging, maar toen werkte Michael Breij dan toch de 4-3 binnen en eindigde het bekersprookje van stuntploeg Hercules. Een ronde later wisten de Friezen een stuk makkelijker af te rekenen met Vitesse (3-1). Verder werden MVV en FC Dordrecht door Cambuur uitgeschakeld.

Leuke toevalligheid: mocht Cambuur vanavond onverhoopt winnen van N.E.C., dan is het voor het eerst sinds 1994 dat een club uit de Keuken Kampioen Divisie (toen nog Eerste Divisie) de finale van het bekertoernooi haalt. Het was uitgerekend N.E.C. dat toen het kunststukje flikte door Ajax in Amsterdam met 2-1 te verslaan.

Vanavond gaat N.E.C. in Leeuwarden proberen voor de vijfde keer in de clubhistorie de finale van het bekertoernooi te bereiken. Dat gaat de ploeg doen met een nagenoeg complete selectie, al ontbreekt dus wel de zaterdag uitgevallen Dirk Proper.

Hoe N.E.C. het verder gaat invullen is op het moment van schrijven nog niet bekend. Henk de Jong lichtte al wel een tipje van de sluier op over het plan dat hij gesmeed heeft om het N.E.C. lastig te maken: vol erop klappen, zo luidt het devies van de oefenmeester. “Meteen vanaf de eerste minuut de lange bal naar voren, het publiek erachter krijgen en zorgen dat het gaat spoken”, aldus De Jong tegenover de Leeuwarder Courant. Aan N.E.C. dus de taak zich te wapenen tegen het Friese opportunisme.

N.E.C zal gewoon het eigen spelletje willen spelen en als dat lukt zoals in de eerste helft tegen Sparta, dan moet het helemaal goedkomen op het Friese kunstgras. Rogier Meijer zal niemand hoeven te motiveren om (minimaal) 90 minuten lang alles te geven met dat ene doel in het achterhoofd: de bekerfinale op 21 april!

De wedstrijd in het Cambuur Stadion begint om 20.00 uur en wordt geleid door scheidsrechter Sander van der Eijk. Wie niet tussen de gelukkige 400 supporters in het uitvak staat, kan de wedstrijd in zijn geheel zien op het open kanaal van ESPN.

Door Teun van Thiel