NIEUWS

Bruijn bezorgt N.E.C. drie punten tegen FC Groningen

datum icoon 25-04-2023
readtime icoon 3 min leestijd

Jordy Bruijn heeft zichzelf dinsdagmiddag tot matchwinner gekroond in het treffen met FC Groningen. Dat duel werd zaterdag na zeventien minuten spelen gestaakt en dinsdagmiddag in een kille Euroborg, zonder de aanwezigheid van supporters, uitgespeeld.

N.E.C. startte zaterdag nog behoorlijk onrustig aan de wedstrijd en mocht van geluk spreken dat de Groningers daar niet van profiteerden. Groningen, dat tegen degradatie vecht, werd meermaals gevaarlijk met voorzetten vanaf de zijkant. Dinsdag had N.E.C. daar een beter antwoord op en hield de ploeg de ruimtes klein.

Zelf creëerde de ploeg van Rogier Meijer nog steeds te weinig. Lasse Schöne zag een inzet net voorlangs zeilen, terwijl Iván Márquez twee keer een kopbal uit een hoekschop niet genoeg richting mee kon geven. Meijer kon moeilijk tevreden zijn over het spel van zijn ploeg, maar liet na rust dezelfde elf binnen de lijnen staan.

Dat pakte niet verkeerd uit, want na de thee liet N.E.C. steeds meer van zich horen. Dat resulteerde niet direct in grote kansen, maar via Jordy Bruijn en Magnus Mattsson werd het doel van Peter Leeuwenburgh in ieder geval onder vuur genomen. Met name de redding op de inzet van Bruijn was knap te noemen, al ondernam Bruijn zijn poging wel vanuit buitenspelpositie.

Met Anthony Musaba en Pedro Marques in de gelederen zette N.E.C. een kwartier voor tijd haar wil om de felbegeerde achtste plaats in bezit te krijgen kracht bij. Dat deden de invallers met verve. Het was uiteindelijk Pedro Marques die oog-in-oog met Leeuwenburgh kwam. Laros Duarte wilde dat nog voorkomen, maar de middenvelder van de thuisploeg deed dat op onreglementaire wijze. Scheidsrechter Richard Martens had nog voordeel kunnen afwachten, maar floot direct: strafschop voor N.E.C. en rode kaart voor FC Groningen!

Bruijn, die door absentie van Oussama Tannane en het naar de kant halen van Nany Dimata de strafschop mocht nemen, aarzelde niet. Zonder zijn vertrouwde hupje tussen aanloop en schieten plaatste hij de bal onberispelijk in de rechterhoek: 0-1!

N.E.C. had daarna niets te duchten van het tiental van het praktisch gedegradeerde FC Groningen en kreeg zelf via Mattsson nog de grootste kans. Die bal ging er niet in, maar dat doet niets af aan de beloning voor N.E.C.: drie punten. Dankzij de zege stijgt N.E.C. drie plekken op de ranglijst een heeft het nu, twee weken voor de wedstrijd tegen concurrent SC Heerenveen, de achtste plek in handen.