NIEUWS

Effectief Ajax wint na vijf goals in eerste helft

datum icoon 14-08-2021
readtime icoon 4 min leestijd

N.E.C. beleefde zaterdagavond een teleurstellende terugkeer op het hoogste niveau. In de Johan Cruijff Arena gingen de Nijmegenaren na een nagenoeg kansloze eerste helft met 5-0 onderuit tegen Ajax. De selectie van Rogier Meijer wist in de tweede helft de schade te beperken, maar toch zal het een wedstrijd zijn die ze snel zullen willen vergeten.

In de Johan Cruijff Arena dat vandaag haar 25-jarige jubileum vierde, klonk om 21:00 het openingssignaal van scheidsrechter Bas Nijhuis, waarmee de definitieve terugkeer van N.E.C. in de Eredivisie werd ingeluid. Een bijzondere wedstrijd dus voor de Nijmegenaren, die in zich in de seizoensouverture direct mochten meten met regerend landskampioen Ajax, maar ook voor Lasse Schöne. De ervaren Deen was voor het eerst sinds 2012 weer te zien in het tenue van N.E.C, maar keerde ook terug in het stadion waar hij vele successen beleefde. De Amsterdammers namen voor de aftrap afscheid van de huidige aanvoerder van de Nijmeegse ploeg en lieten deze terugkeer dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan. Ook voor aanwinsten Magnus Mattsson, Mikkel Duelund en Iván Márquez begon de avond nog op een bijzondere manier, daar Rogier Meijer hen liet debuteren in de basisopstelling.

Met onder andere deze drie nieuwkomers op het veld wist N.E.C in de eerste minuten nauwelijks stand te houden. Het Amsterdamse overwicht werd vervolgens al in de 6e minuut vertaald door Sebastien Haller in de 1-0 voor Ajax. De Fransman kon vanuit het midden van het strafschopgebied uit een voorzet van Noussair Mazraoui de bal in de linkerkant van het doel plaatsen. Enkele minuten later wist N.E.C. dat het weleens een heel vervelende avond kon gaan worden toen het via een kopbal van diezelfde Mazraoui weer raak was: 2-0. Alsof de openingsfase niet erger kon, kwam Ajax binnen het kwartier op een 3-0 voorsprong. Een terugspeelbal met de borst van Bart van Rooij bleek na controle van de VAR over de lijn te zijn geweest. De ploeg van Erik ten Hag was echter niet van plan het hierbij te laten. Dat bleek wel toen aanvoerder Dusan Tadic in de 20e minuut uit een afgeketste corner ook de 4-0 op het scorebord zette.

Rogier Meijer zag dat er snel iets moest veranderen en haalde Magnus Mattsson na 25 minuten naar de kant. Voor de nieuwkomer, die plaats moest maken voor Édgar Barretto, betekende dit een debuut van korte duur. Even leek de nieuwe aanpak beter uit te pakken, getuige het feit dat N.E.C ogenschijnlijk wat makkelijker stand wist te houden tegen de aanvalsdrang van Ajax. In de 39e minuut wisten de Amsterdammers echter toch weer door te breken nadat er op het eerste oog een overtreding werd begaan op Souffian El Karouani. Bas Nijhuis wilde echter niks weten van een overtreding en uit de aanval die volgde schoof Tadic de 5-0, en daarmee zijn tweede van de avond, langs keeper Brandenhorst.

Na de rust, waarin N.E.C. kans kreeg om bij te komen, stonden de Nijmegenaren beduidend beter dan in de eerste 45 minuten. In het verdere verloop van de wedstrijd waren er op enkele mogelijkheden na weinig memorabele momenten. Het hoogtepunt waren de 700 meegereisde supporters in het uitvak die ondanks de cijfers op het scorebord luidkeels achter hun ploeg bleven staan. Javier Vet en nieuweling Ilias Bronkhorst mochten in de slotfase nog hun opwachting maken, maar ook met hen in de ploeg kon N.E.C. niet meer voor gevaar zorgen.

De mannen van Rogier Meijer wisten zo in een redelijke tweede helft zonder tegendoelpunten de schade beperkt te houden. Desondanks zal de 5-0 nederlaag een zware teleurstelling zijn voor de ploeg uit Nijmegen. Volgende week vrijdag wacht in het eigen Goffertstadion PEC Zwolle en zal N.E.C. een stuk beter voor de dag moeten komen.