NIEUWS

Geen uitsupporters welkom bij de wedstrijd van N.E.C. tegen AZ

datum icoon 20-05-2023
readtime icoon 2 min leestijd

De lokale driehoek in Nijmegen heeft besloten om bij de wedstrijd van N.E.C. tegen AZ op zondag 21 mei 2023 geen uitsupporters toe te laten. Aanleiding voor dat besluit zijn de ongeregeldheden van afgelopen donderdag in het stadion bij de Conference League wedstrijd van AZ tegen West Ham United FC.

Omdat er op deze korte termijn nog geen vervolging mogelijk is geweest van supporters die zich tijdens die wedstrijd hebben misdragen, er geen duidelijkheid is over de intenties van deze supporters en deze supporters ook af zouden reizen naar Nijmegen voor de wedstrijd tegen N.E.C., heeft de burgemeester in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie besloten geen AZ-supporters toe te laten.

De laagdrempeligheid van de ongeregeldheden in Alkmaar afgelopen donderdag maken de vrees voor herhaling in Nijmegen groot. Het toelaten van deze supporters is daarmee een groot risico voor de veiligheid van goedwillende supporters.

De burgemeester betreurt dat het nodig is om deze maatregel te nemen, omdat hiermee de vele goeden onder de kwaden moeten lijden. In principe staat Nijmegen voor het toelaten van zoveel mogelijk supporters. Dat de incidenten zo kort voor deze wedstrijd hebben plaatsgevonden, maakte het niet meer mogelijk om andere passende maatregelen te nemen.

Algemeen directeur Wilco van Schaik gaat in op de besluitvorming: “N.E.C. staat voor thuis- én uitsupporters. We hebben de afgelopen jaren, maar ook nog recentelijk, kunnen zien welke (positieve) invloed supporters op onze sport hebben. Daarom betreuren we de beslissing om morgen geen AZ-supporters toe te laten, maar hebben we na overleg met de lokale driehoek ook begrip voor het besluit. Het doet pijn dat de goedwillende supporters moeten lijden onder enkele kwaadwillende.”