NIEUWS

Herdenking bombardement 1944

datum icoon 12-02-2019
readtime icoon 2 min leestijd

Op 22 februari is het precies 75 jaar geleden dat de bommen de stad Nijmegen in het hart troffen. In nog geen halve minuut werd het stadshart volledig weggevaagd. Duizenden mensen raakten gewond, bijna 800 lieten het leven. Lange tijd verstopte de stad haar pijn. Pas in 2001 kwam er een monument ter nagedachtenis aan deze verschrikkelijke gebeurtenis in 1944. Ook dit jaar zullen Nijmegen en N.E.C. het bombardement van 1944 herdenken. 

N.E.C. zal de slachtoffers, waaronder verschillende N.E.C.-supporters, herdenken gedurende de thuiswedstrijd op 22 februari tegen Almere City FC. Voorafgaand aan de aftrap zal er om die reden één minuut stilte worden gehouden in de Goffert. Daarnaast heeft N.E.C. Maatschappelijk besloten om samen met haar medewerkers en het Walking Football team, de N.E.C. OldStars, mee te lopen met de bijzondere 75 Sunset Marches in het kader van 75 jaar Vrijheid. De datum wordt op een later moment bekend gemaakt. 

Leven, hoop en toekomst

Elk jaar wordt het bombardement herdacht. Ditmaal groter dan ooit. Op 21 februari herdenkt de stad Nijmegen de dromen van de slachtoffers en wordt er stilgestaan bij het leven, hoop en de toekomst. Meer dan 40 muziekgroepen en koren (samen goed voor 600 à 700 zangers), 25 vertellers en 80 hardlopers doen mee aan het herinneringsmoment. Iedereen mag er bij aansluiten. Vanaf 19.00 uur wordt er verzameld in de Molenstraat bij de kerk, gidsen van Gilde Nijmegen leiden mensen naar de brandgrens. Vervolgens zal het herinneringsmoment van 20.00 tot 20.15 uur plaatsvinden. De klokken van de Stevenskerk luiden het moment in en uit. Na afloop is iedereen van harte welkom in Museum het Valkhof. Daar wordt op het plein tot 20.45 uur gezonden, waaronder het gezamenlijk slotlied ‘Mijn stad door Huug Duin’.