NIEUWS

N.E.C. sluit roerige week af met zege op Twente

datum icoon 24-10-2021
readtime icoon 4 min leestijd

N.E.C. heeft een zwaarbevochten driepunter gepakt in de Grolsch Veste. De Nijmegenaren moesten er hard voor werken, maar sleepten uiteindelijk een 1-2 uitoverwinning uit het vuur.

Na een roerige week voor N.E.C. werd er zondagmiddag eindelijk weer aan voetbal gedacht. Om 12.15 uur werd er afgetrapt in een sfeervolle Grolsch Veste en de ploeg van trainer Rogier Meijer had duidelijk zin om er een mooi potje van te maken. Met beleid werd in de openingsfase de aanval gezocht en vooral de handige Jonathan Okita hield de Twentse defensie bezig. Dat verraste de thuisploeg, die niet zo goed wist wat ze met de gedurfd voetballende Nijmegenaren aan moesten en tot diep in de eerste helft geen enkele kans bij elkaar wist te spelen. Daar had N.E.C. ook moeite mee, omdat het goede veldspel rond het Tukkerse strafschopgebied niet leidde tot doorbraken.

In minuut 33 zag het publiek een eerste grote mogelijkheid en het was geen verrassing dat N.E.C. die kreeg. Souffian El Karouani stuurde Okita weg aan de linkerkant en die kon door tot aan keeper Unnerstall, maar werd op het allerlaatste moment dwars gezeten door zijn directe bewaker. Twente kon daar lang niets tegenover zetten en meldde zich vlak voor rust pas bij Mattijs Branderhorst, de Nijmeegse doelman van dienst. De Tukkers riepen na een schot uit de tweede lijn om een strafschop na vermeend hands en kregen die niet. Het was veelzeggend dat het thuispubliek hun eigen spelers op een voorzichtig fluitconcert trakteerden toen de beide ploegen richting de thee liepen.

Na de rust sloeg N.E.C. wel meteen toe. Elayis Tavsan stond op de goede plek om een rebound in te tikken, die door Unnerstall toegestaan moest worden na een schot van Okita: 0-1. Dat was op basis van alles wat er al in de eerste helft gebeurde verdiend, maar gaf Twente wel een zetje in de rug. De Tukkers dwongen Branderhorst via Midisjan en en Pröpper meteen tot twee lastige reddingen en een schot van Rots ging maar net voorlangs. In die fase had N.E.C. echter ook een doelpunt moeten maken: uit de tegenstoot kreeg Tavsan een dot van en kans, maar hij twijfelde te lang en stuitte daardoor op de uitgekomen goalie van de gastheren.

Dat kwam de Nijmegenaren duur te staan. Misidjan profiteerde van onnodig balverlies van El Karouani en prikte de bal knap in de verre hoek, buiten het bereik van Branderhorst. Met die 1-1 op zak en het hernieuwde enthousiasme van de 26.000 fans probeerde Twente vervolgens door te pakken. De formatie van Meijer slaagde er gelukkig in om die fase goed door te komen en niet over zich heen te laten lopen. Twintig minuten voor tijd meldden de Tukkers zich echter alsnog voor het N.E.C.-doel en had onze ploeg alle geluk van de wereld dat een rollertje van Vlap nét naast hobbelde. In de corner die daarop volgde pakte Branderhorst uit met een heerlijke redding op een kopbal.

Tegen alle verhoudingen in, maar gelukkig voor heel Nijmegen en omstreken, viel de goal aan de andere kant. Javier Vet plukte de bal van de voet van een Twentse verdediger en schoof koeltjes de 1-2 tegen de touwen, waardoor N.E.C. met nog een kwartier op de klok weer op voorsprong kwam te staan. Toen werd het zaak voor de mannen uit de Keizerstad om die voorsprong over de streep te trekken en met vereende krachten lukte dat. Toen scheidsrechter Blom na vierennegentig minuten eindelijk op de fluit blies, kon het uitvak, staf en spelers samen een zwaarbevochten overwinning vieren.