NIEUWS

Recordaantal boeken gescoord door basisschoolleerlingen

datum icoon 05-04-2023
readtime icoon 2 min leestijd

Op woensdag 5 april kwamen ruim 750 basisschoolleerlingen van vijftien scholen bij elkaar bij sportvereniging Quick 1888 in Nijmegen. Ze vierden de feestelijke afsluiting van het leesbevorderingsproject ‘Scoor een Boek!’, een samenwerking tussen N.E.C., Bibliotheek Gelderland Zuid en ROC Nijmegen. Tijdens het ‘fluitsignaal’ onthulde N.E.C.-mascotte Bikkel samen met vier leerlingen het resultaat: in totaal lazen de leerlingen 4.216 boeken en maakten ze 9.893 leesuren. Dat komt neer op gemiddeld 5,5 boek en bijna dertien leesuren per leerling.

Met plezier zoveel mogelijk lezen, dat is het doel van het leesbevorderingsproject ‘Scoor een Boek!’. Vijftien scholen uit Nijmegen en omgeving sloten zich dit jaar aan bij het project. De aftrap vond op 31 januari plaats op basisschool Het Kleurrijk in Nijmegen, waar N.E.C.-voetballer en oud-leerling Ibrahim Cissoko voorlas. Ook op de veertien andere deelnemende scholen lazen deze dag N.E.C.-spelers voor.

Fluitsignaal

De afgelopen negen weken plakten 763 leerlingen stickers (‘doelpunten’) op een poster voor elk gelezen boek, zowel op school als thuis. Ook hielden ze het aantal leesuren bij. Het totale aantal werd op 5 april onthuld tijdens het ‘fluitsignaal’: de sportieve afsluiting bij sportvereniging Quick 1888 met spelletjesparcours voor de leerlingen. Studenten Sport en Bewegen van ROC Nijmegen organiseerden de sportdag.

Enthousiaste leerlingen en leerkrachten

Door het toevoegen van een sportelement hopen zowel de scholen als de bibliotheek het leesvuur onder de leerlingen aan te wakkeren. Leerlingen konden tijdens de projectperiode veel leeskilometers maken, waardoor ze beter weten welke boeken ze leuk vinden en welke niet. Hier kan de leerkracht dan weer op verder bouwen. Een leerkracht van basisschool Het Kleurrijk uit Nijmegen vertelt: “De leerlingen van groep 5-6 zijn ontzettend enthousiast over dit project. We hebben heel veel boeken gelezen!”

Ook meedoen?

Basisscholen die interesse hebben om volgend schooljaar mee te doen aan het project, kunnen zich aanmelden via www.obgz.nl/educatie.