NIEUWS

Strijdend N.E.C. ten onder in Rotterdam

datum icoon 09-02-2023
readtime icoon 4 min leestijd

Woensdagavond om 21.00 uur klonk het fluitsignaal voor de start van de achtste finale van de TOTO KNVB Beker, gespeeld door Feyenoord en N.E.C. De Nijmegenaren gaven in de slotfase van de reguliere speeltijd een 0-2 voorsprong weg, waardoor Feyenoord een verlenging af wist te dwingen. Nadat beide teams in een spectaculaire verlenging van het duel beide nog twee keer wisten te scoren, was het uiteindelijk Feyenoord dat na strafschoppen zegevierde en N.E.C. uitschakelde in het bekertoernooi.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije gehouden. Na dit eervolle gebaar was het snel gedaan met de liefdadigheid vanuit Rotterdamse zijde. Feyenoord, dat met een aantal stevige tackles aan het duel begon, ontsnapte in de eerste tien minuten van de wedstrijd via Quilindschy Hartman al aan een mogelijke rode kaart. De Rotterdammer kwam hard inglijden op N.E.C.-verdediger Bart van Rooij, maar scheidsrechter Dieperink, zonder aanwezigheid van een video scheidsrechter, besloot de kaarten op zak te houden.

Het eerste half uur van de wedstrijd was duidelijk voor de Rotterdammers, die via een aantal afstandsschoten en corners N.E.C.-doelman Mattijs Branderhorst probeerde te verschalken. Tegen de verhoudingen in was het toch N.E.C. dat in de 34e minuut van de wedstrijd op voorsprong kwam. Oussama Tannane bracht Calvin Verdonk met een mooie steekpass in stelling, die op zijn beurt de Nijmegenaren op 0-1 zette door de bal onder doelman Wellenreuther door te schuiven.

Na de openingstreffer groeide het vertrouwen aan Nijmeegse zijde. Dit resulteerde tien minuten na de het eerste doelpunt in een tweede goal voor de Nijmegenaren. Na een rommelige aanval, was het spits Pedro Marques die de bal gelukkig voor zijn voeten kreeg. Beide ploegen zochten dan ook met een 0-2 tussenstand de kleedkamers op.

In het begin van de tweede helft veranderde er weinig aan het spelbeeld, waarin het vooral Feyenoord was dat de aanval zocht. Vanaf de 70e minuut van de wedstrijd begon Feyenoord de druk op te voeren, waarbij het Branderhorst was die N.E.C. met een aantal knappe reddingen op twee doelpunten voorsprong hield. Ondanks zijn inzet ging het in de slotfase alsnog mis voor de ploeg van trainer Rogier Meijer.

In de 90e minuut van de wedstrijd kreeg Feyenoord een penalty, nadat Philippe Sandler een schot op doel ongelukkig tegen zijn arm kreeg. Deze actie resulteerde in een directe rode kaart voor de verdediger van N.E.C., waarna Orkun Kökcu de stand vanaf de stip op 1-2 bracht. Nog geen minuut later werd het allemaal veel erger, nadat een voorzet van de rechterkant tot opnieuw een doelpunt werd bekroond door Feyenoord-invaller Igor Paixão. In de daaropvolgende minuten hield Branderhorst de ploeg van Meijer nog knap in de wedstrijd, waardoor het uiteindelijk verlengen werd in Rotterdam.

Met een man minder leek N.E.C. af te stevenen op een lang extra half uur, maar na zes minuten spelen in de verlenging kwamen de Nijmegenaren (opnieuw) op een verrassende voorsprong. Invaller Jordy Bruijn tikte de bal langs Feyenoord-doelman Wellenreuther: 2-3. Lang duurde de euforie aan Nijmeegse zijde echter niet. Direct vanaf de aftrap zocht Feyenoord de aanval en bracht het, via een kopbal van Santiago Gimenez, de stand alweer op gelijke hoogte. Dat N.E.C. met een 3-3 tussenstand aan de start van de tweede helft van de verlenging kon beginnen, was opnieuw te danken aan de geweldig keepende Branderhorst. Hij wist uiteindelijk 23 reddingen te verrichten in het duel. In de 115e minuut van de wedstrijd leek het doek voor N.E.C. dan tóch te vallen. Na een mooie actie van Javairo Dilrosun, kwam Feyenoord met nog vijf minuten te spelen op 4-3. Niets bleek minder waar, toen opnieuw Bruijn N.E.C. - in de 118e minuut - terug in de wedstrijd bracht. Hij schoot een voorzet in het dak van het doel en zodoende mochten beide ploegen na 120 minuten aanleggen van elf meter.

In de penaltyserie trok Feyenoord uiteindelijk aan het langste eind, door alle vijf de strafschoppen achter de N.E.C.-goalie te schieten.