NIEUWS

Voorbeschouwing N.E.C. - Vitesse

datum icoon 29-09-2023
readtime icoon 3 min leestijd

Na de overtuigende 3-0 overwinning op FC Utrecht vorige week is het nu tijd om die lijn door te trekken in de Gelderse derby. Vitesse komt op bezoek in Nijmegen en dus zijn club en stad gebrand op een volgende driepunter. Het zou voor N.E.C. stevige aansluiting bij de bovenste helft van de ranglijst betekenen en voor Vitesse de zoveelste domper op rij. En eerlijk is eerlijk: dat klinkt best goed.

In Arnhem is het op voetbalgebied nog allerminst om over naar huis te schrijven dit seizoen. Vitesse won weliswaar de openingswedstrijd van de voetbaljaargang 2022-2023 (1-2 tegen tien Volendammers), maar verloor daarna maar liefst vijf keer op rij. Achtereenvolgens waren PSV, AZ, RKC, Sparta en Twente te sterk voor de ploeg van trainer Phillip Cocu. Bovendien kwamen de Arnhemmers alleen tegen PSV nog een keer tot scoren, waardoor de ploeg nu dus al vier wedstrijden lijdt aan een stevige variant van doelpuntendroogte.

Een garantie op Nijmeegs succes is de slechte reeks van de noorderburen uiteraard allerminst, maar de voortekenen lijken in alle opzichten goed. Zo kent Phillip Cocu de nodige personele problemen (o.a. basisklanten Mathijs Tielemans, Fodé Fofana en Amine Boutrah moeten de derby aan zich voorbij laten gaan), waar de Nijmeegse ziekenboeg juist begint leeg te lopen. Toch blijft de derby - cliché, cliché - een wedstrijd op zich. Dat is in het verleden al vaak genoeg gebleken.

In dat verleden speelden N.E.C. en Vitesse sinds 1916 al 120 keer eerder tegen elkaar. N.E.C. won 43 keer, Vitesse trok 41 keer aan het langste eind. Voor de grootste Nijmeegse overwinning (in een oefenwedstrijd weliswaar) moeten we terug naar 1941, toen het 9-2 werd. De derby van vorig seizoen werd juist een deceptie voor iedereen die N.E.C. liefheeft. In de Goffert werd het afgelopen april maar liefst 1-4 voor Vitesse.

Bij N.E.C. zal Robin Roefs zijn basisdebuut maken, nadat hij tegen FC Utrecht al de geblesseerd uitgevallen Jasper Cillessen verving. Dat deed de jonge doelman met verve en ogenschijnlijk stoïcijns. Nu mag de goalie het dus in de derby laten zien! Verder zullen waarschijnlijk dezelfde tien namen als vorige week op het wedstrijdformulier prijken. Gesteund door een bomvolle Goffert zullen zij gaan strijden voor rood, zwart en groen!

Scheidsrechter Sander van der Eijk is door de KNVB aangewezen als leidsman van dienst. Hij wordt bijgestaan door assistenten Van Zuilen en Van Dongen. Om 12.15 zal worden afgetrapt in de Goffert. Wie niet in het stadion zit, kan de wedstrijd in zijn geheel zien op ESPN2. 

Door Teun van Thiel