NIEUWS

Voorbeschouwing RKC Waalwijk – N.E.C.

datum icoon 18-03-2023
readtime icoon 3 min leestijd

Sinds 29 mei 2003 is de grond in het Mandemakers Stadion in Waalwijk heilig voor N.E.C. Op die dag schoot Jarda Simr de club in de laatste minuut van het seizoen Europa in. Vanavond mag N.E.C. in datzelfde stadion tegen RKC gaan proberen een stap te zetten in de richting van de play-offs om Europees voetbal. Leuk detail: Jarda Simr zelf zal vanavond tussen de N.E.C-supporters aanwezig zijn in het bezoekersvak in Waalwijk, om daar met eigen ogen te zien of N.E.C. gaat aan- of afhaken in de strijd om de play-offs.

N.E.C. staat voor aanvang van speelronde 26 op de negende plaats. Op de begeerde achtste plaats staat de tegenstander van vanavond, met één punt meer dan N.E.C. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat RKC een wedstrijd minder heeft afgewerkt dan de Nijmegenaren. De boodschap voor Rogier Meijer en zijn team is dus duidelijk: er moet gewonnen worden in Waalwijk. Bij een verliesbeurt wordt het gat met de Waalwijkers zeven verliespunten groot, maar bij winst is dat nog maar één verliespunt. We kunnen daarmee dus met recht spreken van een heuse zespuntenwedstrijd.

RKC draait een prima seizoen, maar juist in Nijmegen beleefden de Brabanders dit seizoen misschien wel hun meest belabberde negentig minuten. RKC kwam nog wel vroeg op voorsprong door een penalty in de vierde minuut, maar al zeven minuten later moesten de Waalwijkers verder met tien man, na een rode kaart voor Iliass Bel Hassani. N.E.C. profiteerde daar optimaal van en stuurde de ploeg van trainer Joseph Oosting uiteindelijk met een 6-1 nederlaag terug naar huis.

N.E.C. ging op Eredivisieniveau al twintig keer eerder op bezoek bij RKC. Acht keer gingen de drie punten mee naar Nijmegen, drie keer werd het gelijk. Vorig seizoen bleven de punten in Waalwijk. Jordy Bruijn zorgde nog wel voor de 0-1, maar Jens Odgaard en Roy Kuijpers (in de 94e minuut) bepaalden de eindstand op 2-1.

Dit seizoen heeft Michiel Kramer tot dusverre de meeste doelpunten gemaakt voor RKC. Hij trof zeven keer doel. Mats Seuntjens leverde op zijn beurt al zes assists af. De in de winterstop van Fortuna Sittard overgekomen Seuntjens had daar maar elf wedstrijden in het geel-blauw voor nodig.

N.E.C. kan vanavond weer beschikken over Lasse Schöne, die vorige week nog ontbrak in de wedstrijd tegen FC Utrecht. Zijn terugkeer zal betekenen dat Jordy Bruijn weer op de bank plaatsneemt. Achterin ontbreekt Philippe Sandler, die tegen FC Utrecht uitviel. Zijn plek zal worden ingenomen door Joris Kramer.

Aan scheidsrechter Dennis Higler de taak om de wedstrijd van vanavond in goede banen te leiden. Hij wordt daarin bijgestaan door grensrechters Ribbink en Janssen. De aftrap is om 21.00 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te bekijken op het open kanaal van ESPN.

Door Teun van Thiel