Eredivisie Zaterdag 14 augustus 2021, 21:00 Johan Cruijff ArenA
Ajax
5 0
N.E.C.
Voorbeschouwing: Ajax - N.E.C.

Het is precies 1.553 dagen geleden dat N.E.C. voor het laatst een competitiewedstrijd afwerkte in de Eredivisie. Vandaag is het eindelijk weer zover! En dan hebben de heren en dames competitieplanners uit Zeist ook nog eens direct een uitdaging van formaat op de agenda gezet: een uitwedstrijd tegen Ajax. Er zijn op papier makkelijkere wedstrijden om je rentree in de Eredivisie mee te vieren natuurlijk, maar als je na lang knokken dan toch terug bent op het hoogste niveau, dan ook maar meteen volle bak!

Het zal vanavond in de Johan Cruijff Arena heel wat anders zijn dan tijdens de wedstrijden die Rogier Meijer en zijn team vorig seizoen afwerkten in de Keuken Kampioen Divisie en het is zaak daar goed mee om te gaan. Dat zal in eerste instantie moeten gebeuren door de basiself die Rogier Meijer de wei in stuurt. Tussen die elf namen staan er maar liefst acht die nog niet eerder in de Eredivisie actief waren. Alleen Mattijs Branderhorst (hij krijgt de voorkeur boven Danny Vukovic), Lasse Schöne (vanavond spelend tegen zijn oude club) en Jordy Bruijn hebben die ervaring. Bart van Rooij, Iván Márquez, Cas Odenthal, Souffian El Karouani, Dirk Proper, Mikkel Duelund, Jonathan Okita en Magnus Mattsson maken het elftal vanavond waarschijnlijk compleet.

Ook voor Rogier Meijer is dit een nieuw hoofdstuk in zijn jonge carrière. De trainer (die het door blessures moet stellen zonder Rens van Eijden en Mathias de Wolf) maakt zijn debuut in de Eredivisie en staat dus direct voor een flinke opgave. Historisch gezien is ‘Ajax-uit’ namelijk logischerwijs geen wedstrijd waar N.E.C. vaak succes heeft. De wedstrijd werd veertig keer eerder gespeeld, 34 keer won Ajax, zes keer werd het gelijk. Winst voor N.E.C. was er in Amsterdam nog nooit, maar hé….ook daarvoor kan het een keer de eerste keer zijn!

Misschien is het juist wel een voordeel om in Amsterdam te beginnen. Geen ploeg weet nog echt waar ‘ie staat in deze fase en eigenlijk heb je daar als promovendus alleen maar wat te winnen. Lef tonen en durven te voetballen, compact verdedigen en zo onder de druk uit proberen te voetballen….dat is in het kort de boodschap die Meijer zijn mannen zal meegeven vanavond. Hij zag deze week tot zijn genoegen al dat zijn ploeg gretig is en er ontzettend veel zin in heeft. En hoe kan het ook anders, aan de vooravond van zo’n nieuw avontuur?

Bij Ajax ontbreken de nodige spelers in de selectie van trainer Erik ten Hag. Zo was de Braziliaan Antony actief op de Olympische Spelen en zit hij nu nog niet bij de wedstrijdselectie en zijn Perr Schuurs, Sean Klaiber en Mohamed Kudus geblesseerd. Linksback Nicolas Tagliafico is geschorst omdat hij een rode kaart kreeg in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, tegen PSV (0-4 verlies). Bij de Ajacieden zal Maarten Stekelenburg het doel verdedigen. Voorin is het oppassen geblazen voor het trio Berghuis - Haller - Tadic. 

Wat het resultaat vanavond ook mag worden, één ding is zeker: N.E.C. is terug waar het hoort. Dat geluid gonst al een tijdje door de stad, vanavond is het dan eindelijk echt zover! De ploeg wordt in Amsterdam gesteund door een vol uitvak, de rest van Nijmegen en omstreken kan de wedstrijd in zijn geheel volgen op ESPN. De aftrap is om 21.00, wanneer scheidsrechter Bas Nijhuis voor het eerst op zijn fluitje zal blazen. Kom op N.E.C.!

Door Teun van Thiel

90' De wedstrijd is afgelopen
79' Lasse Schöne wordt gewisseld voor Javier Vet
79' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Ilias Bronkhorst
76' Davy Klaassen wordt gewisseld voor Zakaria Labyad
76' Edson Álvarez wordt gewisseld voor Victor Jensen
65' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Ali Akman
57' Dusan Tadic wordt gewisseld voor David Neres
57' Lisandro Martínez wordt gewisseld voor Deveyne Rensch
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
39' GOAL: Dusan Tadic maakt de 5-0
25' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Édgar Barreto
19' GOAL: Dusan Tadic maakt de 4-0
16' GOAL (ed): Bart van Rooij maakt de 3-0
11' GOAL: Noussair Mazraoui maakt de 2-0
5' GOAL: Sebastien Haller maakt de 1-0 (Assist door Noussair Mazraoui)
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling Ajax

1 Maarten Stekelenburg (K)
2 Jurriën Timber
4 Edson Álvarez '76
6 Davy Klaassen '76
8 Ryan Gravenberch
10 Dusan Tadic '57
12 Noussair Mazraoui
17 Daley Blind
21 Lisandro Martínez '57
22 Sebastien Haller
23 Steven Berghuis

Wisselspelers

16 Jay Gorter (K)
32 Remko Pasveer (K)
7 David Neres '57
15 Deveyne Rensch '57
18 Jurgen Ekkelenkamp
19 Zakaria Labyad '76
26 Victor Jensen '76
28 Lisandro Magallán
35 Youri Baas

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Iván Márquez
6 Jordy Bruijn '65
10 Jonathan Okita '79
11 Magnus Mattsson '25
14 Mikkel Duelund
16 Souffian El Karouani
20 Lasse Schöne '79
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper

Wisselspelers

27 Danny Vukovic (K)
31 Robin Roefs (K)
2 Ilias Bronkhorst '79
5 Rodrigo Guth
7 Elayis Tavsan
8 Édgar Barreto '25
9 Ali Akman '65
15 Javier Vet '79
17 Ole Romeny
22 Joep van der Sluijs
23 Thomas Beekman
70 Kevin Bukusu
Effectief Ajax wint na vijf goals in eerste helft

N.E.C. beleefde zaterdagavond een teleurstellende terugkeer op het hoogste niveau. In de Johan Cruijff Arena gingen de Nijmegenaren na een nagenoeg kansloze eerste helft met 5-0 onderuit tegen Ajax. De selectie van Rogier Meijer wist in de tweede helft de schade te beperken, maar toch zal het een wedstrijd zijn die ze snel zullen willen vergeten.

In de Johan Cruijff Arena dat vandaag haar 25-jarige jubileum vierde, klonk om 21:00 het openingssignaal van scheidsrechter Bas Nijhuis, waarmee de definitieve terugkeer van N.E.C. in de Eredivisie werd ingeluid. Een bijzondere wedstrijd dus voor de Nijmegenaren, die in zich in de seizoensouverture direct mochten meten met regerend landskampioen Ajax, maar ook voor Lasse Schöne. De ervaren Deen was voor het eerst sinds 2012 weer te zien in het tenue van N.E.C, maar keerde ook terug in het stadion waar hij vele successen beleefde. De Amsterdammers namen voor de aftrap afscheid van de huidige aanvoerder van de Nijmeegse ploeg en lieten deze terugkeer dan ook niet onopgemerkt voorbijgaan. Ook voor aanwinsten Magnus Mattsson, Mikkel Duelund en Iván Márquez begon de avond nog op een bijzondere manier, daar Rogier Meijer hen liet debuteren in de basisopstelling.

Met onder andere deze drie nieuwkomers op het veld wist N.E.C in de eerste minuten nauwelijks stand te houden. Het Amsterdamse overwicht werd vervolgens al in de 6e minuut vertaald door Sebastien Haller in de 1-0 voor Ajax. De Fransman kon vanuit het midden van het strafschopgebied uit een voorzet van Noussair Mazraoui de bal in de linkerkant van het doel plaatsen. Enkele minuten later wist N.E.C. dat het weleens een heel vervelende avond kon gaan worden toen het via een kopbal van diezelfde Mazraoui weer raak was: 2-0. Alsof de openingsfase niet erger kon, kwam Ajax binnen het kwartier op een 3-0 voorsprong. Een terugspeelbal met de borst van Bart van Rooij bleek na controle van de VAR over de lijn te zijn geweest. De ploeg van Erik ten Hag was echter niet van plan het hierbij te laten. Dat bleek wel toen aanvoerder Dusan Tadic in de 20e minuut uit een afgeketste corner ook de 4-0 op het scorebord zette.

Rogier Meijer zag dat er snel iets moest veranderen en haalde Magnus Mattsson na 25 minuten naar de kant. Voor de nieuwkomer, die plaats moest maken voor Édgar Barretto, betekende dit een debuut van korte duur. Even leek de nieuwe aanpak beter uit te pakken, getuige het feit dat N.E.C ogenschijnlijk wat makkelijker stand wist te houden tegen de aanvalsdrang van Ajax. In de 39e minuut wisten de Amsterdammers echter toch weer door te breken nadat er op het eerste oog een overtreding werd begaan op Souffian El Karouani. Bas Nijhuis wilde echter niks weten van een overtreding en uit de aanval die volgde schoof Tadic de 5-0, en daarmee zijn tweede van de avond, langs keeper Brandenhorst.

Na de rust, waarin N.E.C. kans kreeg om bij te komen, stonden de Nijmegenaren beduidend beter dan in de eerste 45 minuten. In het verdere verloop van de wedstrijd waren er op enkele mogelijkheden na weinig memorabele momenten. Het hoogtepunt waren de 700 meegereisde supporters in het uitvak die ondanks de cijfers op het scorebord luidkeels achter hun ploeg bleven staan. Javier Vet en nieuweling Ilias Bronkhorst mochten in de slotfase nog hun opwachting maken, maar ook met hen in de ploeg kon N.E.C. niet meer voor gevaar zorgen.

De mannen van Rogier Meijer wisten zo in een redelijke tweede helft zonder tegendoelpunten de schade beperkt te houden. Desondanks zal de 5-0 nederlaag een zware teleurstelling zijn voor de ploeg uit Nijmegen. Volgende week vrijdag wacht in het eigen Goffertstadion PEC Zwolle en zal N.E.C. een stuk beter voor de dag moeten komen.

Eredivisie Zaterdag 30 maart 2024 Goffertstadion
N.E.C.
16:30
PSV

Stand Eredivisie
1 PSV 72
2 Feyenoord 62
3 FC Twente 53
4 AZ 49
5 Ajax 41
6 NEC 39
7 Go Ahead 37
8 FC Utrecht 36
9 Fortuna Sit. 34
10 Sparta R'dam 31