Keuken Kampioen Divisie Vrijdag 2 april 2021, 20:00 Yanmar Stadion
Almere City FC
2 0
N.E.C.
Voorbeschouwing: Almere City FC - N.E.C.

We hebben er door een interlandbreak even op moeten wachten, maar vanavond kan N.E.C. zich eindelijk proberen te revancheren voor de 2-1 nederlaag die twee weken terug werd geleden tegen TOP Oss. De nederlaag was even pijnlijk (N.E.C. speelde met een 1-0 voorsprong lange tijd tegen tien man) als onverwacht (de voorgaande vijf wedstrijden waren gewonnen) en zorgde ervoor dat op de ranglijst een pas op de plaats werd gemaakt. Vanavond mag tegen Almere City, een directe concurrent, worden geprobeerd het goede gevoel weer te pakken te krijgen.

Verschillende ploegen uit de bovenste helft van de ranglijst verspeelden afgelopen week punten. Zo verloor Almere City van MVV, ging De Graafschap met 3-1 over de knie bij NAC en verloor koploper Cambuur met dezelfde cijfers van Roda JC. Go Ahead Eagles, dat één plaats hoger staat dan N.E.C., speelde met 3-3 gelijk tegen hekkensluiter FC Den Bosch. Het toont nog maar eens aan dat zekerheidjes in de Keuken Kampioen Divisie eigenlijk niet bestaan en dat er ook op de ranglijst nog van alles mogelijk is.

Almere City maakte in de eerste seizoenshelft lange tijd samen met SC Cambuur de dienst uit in de Keuken Kampioen Divisie. Onder leiding van Ole Tobiasen was de ploeg nauwelijks te verslaan en hadden de Flevolanders de tweede plaats stevig in handen. Na de winterstop kwam echter een stevige terugslag en werd de ploeg op de ranglijst gepasseerd door NAC en De Graafschap. Almere City staat nu vierde, met zes punten meer dan N.E.C. Door de tegenvallende resultaten werd trainer Ole Tobiasen ontslagen. Zijn plek werd ingenomen door zijn assistent Jeroen Rijsdijk. Onder zijn hoede werden drie wedstrijden op rij gewonnen. Daarna volgde de eerder genoemde nederlaag tegen MVV.

Bij Almere City vinden we onder andere Ryan Koolwijk in de gelederen. De middenvelder is belangrijk voor de Flevolanders, maar moest door een coronabesmetting de laatste wedstrijden aan zich voorbij laten gaan. Zijn plek werd ingenomen door Jorrit Smeets, die afgelopen winter overkwam van Fortuna Sittard. Voorin is het vooral oppassen geblazen voor de kracht en doeltreffendheid (17 treffers) van spits Thomas Verheydt.

Bij N.E.C. worden geen verrassingen in de opstelling verwacht. Rens van Eijden ontbreekt nog even met een enkelblessure, maar verder kan Rogier Meijer putten uit een nagenoeg complete selectie. Als de voortekenen niet bedriegen staan dezelfde elf namen aan de aftrap als in de laatste wedstrijd het geval was. Dat betekent dat ook Rangelo Jango (fit teruggekomen na een interlandperiode met Curaçao) weer voorin geposteerd wordt.

De wedstrijd van vanavond staat onder leiding van scheidsrechter Joey Kooij, die om 20.00 uur zal fluiten voor de aftrap. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN 3.

90' De wedstrijd is afgelopen
87' John Yeboah wordt gewisseld voor Oussama Bouyaghlafen
76' Rangelo Janga wordt gewisseld voor Thibo Baeten
73' Thomas Verheydt wordt gewisseld voor Elias Sorensen
71' Radinio Balker wordt gewisseld voor Delvechio Blackson
71' Mees Kaandorp wordt gewisseld voor Ilias Alhaft
71' Jorrit Smeets wordt gewisseld voor Ryan Koolwijk
66' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Terell Ondaan
59' Kevin Bukusu wordt gewisseld voor Jonathan Okita
58' GOAL (penalty): Thomas Verheydt maakt de 2-0
58' PENALTY: Thomas Verheydt staat achter de bal
51' Gele kaart Bart van Rooij
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
38' Gele kaart Jorrit Smeets
19' GOAL: Thomas Verheydt maakt de 1-0
16' Gele kaart Kevin Bukusu
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling Almere City FC

22 Michael Woud (K)
3 Radinio Balker '71
6 Tim Receveur
9 Thomas Verheydt '73
14 Damon Mirani
15 Daniël Breedijk
23 Faris Hammouti
24 Mees Kaandorp '71
25 Jorrit Smeets '71
26 Ruggero Mannes
39 John Yeboah '87

Wisselspelers

1 Agil Etamadi (K)
21 Stijn Keller (K)
4 Frederik Helstrup
5 Delvechio Blackson '71
8 Ryan Koolwijk '71
10 Elias Sorensen '73
11 Ilias Alhaft '71
17 Anwar Bensabouh
18 Steve Tunga
19 Jeffrey Puriel
20 Oussama Bouyaghlafen '87
28 Stije Resink

Opstelling N.E.C.

1 Mattijs Branderhorst (K)
4 Kevin Bukusu '59
6 Jordy Bruijn '66
7 Elayis Tavsan
15 Javier Vet
16 Souffian El Karouani
26 Cas Odenthal
28 Bart van Rooij
32 Rangelo Janga '76
34 Terry Lartey Sanniez
71 Dirk Proper

Wisselspelers

22 Norbert Alblas (K)
31 Job Schuurman (K)
8 Édgar Barreto
9 Thibo Baeten '76
10 Jonathan Okita '59
11 Ayman Sellouf
12 Thomas Beekman
17 Guus Gertsen
18 Mathias de Wolf
20 Joep van der Sluijs
23 Anton Fase
77 Terell Ondaan '66
Almeers vechtvoetbal is N.E.C. te machtig

Goede Vrijdag is voor N.E.C. een stuk slechter uitgepakt dan gehoopt. Op bezoek bij Almere City werd met 2-0 verloren door de Nijmegenaren, die niet opgewassen waren tegen het harde voetbal van de thuisploeg en zo nu en dan ook mochten klagen over de arbiter.

Het dubbele paasweekend startte voor N.E.C. met de lastige uitwedstrijd bij Almere City, de nummer vier van de ranglijst. Het was tegelijkertijd een serieuze kans om de achterstand op de bovenste ploegen te kunnen verkleinen en dus stond er veel op het spel voor de mannen van trainer Rogier Meijer. Datzelfde gold uiteraard ook voor de tegenstander en dus zochten de twee formaties vanaf minuut één behoedzaam naar openingen. Almere hoopte die voornamelijk te vinden via standaardsituaties, want met sterke spelers als Thomas Verheydt en Damon Mirani viel er wel wat te halen in de lucht. N.E.C. had daar in de openingsfase wat moeite mee, maar groeide langzaam in de wedstrijd.

Des te onnodig was het ook dat de Nijmegenaren na twintig minuten een doelpunt incasseerden. Cas Odenthal schoot een bal tegen Verheydt aan, die daardoor vrij door kon lopen en de bal in de korte hoek achter Branderhorst schoot. Nog geen minuut later had het alweer gelijk kunnen zijn. Javier Vet schoot knap in uit de draai en zag dat zijn poging net zo knap werd gepareerd door Michael Woud, de keeper van Almere. De tegengoal, gecombineerd met het feit dat de gelijkmaker niet meteen geproduceerd werd, zat N.E.C. duidelijk niet lekker. De mannen uit de Keizerstad oogden paniekerig aan de bal en van een goed uitgespeelde aanval kwam het lang niet. Pas net voor rust kreeg Rangelo Janga een kopkans, maar hij vond de handen van de doelman.

Vanaf de aftrap van de tweede helft was N.E.C. wel bij de les. Meteen was er sprake van Nijmeegse druk en het was dan ook heel erg zuur en onverdiend dat scheidsrechter Kooij na een minuut of 55 om onbegrijpelijke redenen naar de stip wees. Mattijs Branderhorst zou bij het uitkomen een speler van Almere hebben geraakt en daar snapte iedereen met een rood-groen-zwart hart helemaal niets van. De arbiter trok de penalty echter niet terug en Verheydt pakte het cadeautje met beide handen uit. Met de 2-0 op zak hadden de Flevolanders precies wat ze wilden en was het zaak voor de formatie van Meijer om snel een goal te maken en daarmee in de wedstrijd te blijven. Elayis Tavsan had dat met nog ruim twintig minuten op de klok kunnen doen, maar schoot over.

Met Terell Ondaan, Jonathan Okita en Thibo Baeten als invallers werd getracht om meer offensieve stootkracht in te brengen en daarmee vaker gevaarlijk te worden. Helaas sorteerde dat niet het gewenste effect, want het stugge Almere had geen enkele intentie meer om vooruit te voetballen en zette het achterin dicht. Behoudens een paar kleine kansjes, die door Tavsan en Odenthal niet tot doelpunt konden worden gepromoveerd, werd er niks meer bij elkaar gespeeld en was de slotfase een frustrerende voor N.E.C. Er was geen uitzicht op een resultaat en dat kwam er ook niet meer, waardoor de Nijmegenaren zich nu moeten richten op de wedstrijd van maandagmiddag. Dan komt Telstar op bezoek in het Goffertstadion.

Stand Eredivisie
7 Utrecht 54
8 Heer'veen 46
9 RKC Waalwijk 41
10 Vitesse 40
11 Go Ahead 40
12 NEC 39
13 Fortuna Sit. 36
14 FC Volendam 36
15 Excelsior 32
16 FC Emmen 28