Keuken Kampioen Divisie Play-offs Zaterdag 15 mei 2021, 21:00 Yanmar Stadion
Almere City FC
0 4
Voorbeschouwing: Almere City FC - N.E.C.

Het reguliere seizoen 2020 - 2021 zit er na de winstpartij tegen FC Dordrecht (2-1) pas twee dagen op, maar morgen staat alweer de volgende uitdaging van formaat op het programma: de eerste ronde in de play-offs om de strijd voor een plekje in de Eredivisie. N.E.C. moet voor die eerste ronde afreizen naar Flevoland, om het daar morgenavond om 21.00 uur op te nemen tegen Almere City, dat dit seizoen op de vierde plaats op de ranglijst eindigde.

Trainer Rogier Meijer bestempelde Almere City na de wedstrijd tegen FC Dordrecht al als favoriet in het treffen met zijn ploeg. De Flevolanders beleefden dan ook een prima seizoen en hadden tot op de laatste speeldag zelfs nog een kleine kans op rechtstreekse promotie naar de Eredivisie. Bovendien was de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk (hij nam het roer over na het ontslag van Ole Tobiasen) dit seizoen al twee keer te sterk voor N.E.C. Eerst werd het in september in Nijmegen 0-1, door een doelpunt van Damon Mirani. Begin april werd het in Almere 2-0, dankzij twee treffers van spits Thomas Verheydt.

Twee verliespartijen in de competitie zijn gelukkig geen garantie op een verliespartij in de play-offs. Driemaal kan zomaar scheepsrecht zijn en aangezien elke ronde in de play-offs dit seizoen maar over één wedstrijd gaat, kunnen de gekste dingen gebeuren. Bovendien kan Rogier Meijer putten uit een complete selectie. In het treffen met FC Dordrecht is iedereen heel gebleven en schorsingen zijn er in het Nijmeegse kamp ook al niet. Almere City moet het in ieder geval stellen zonder Thibaut Lesquoy, die afgelopen woensdag een rode kaart kreeg in de extra tijd van de wedstrijd tegen Jong PSV (1-1). Voormalig N.E.C-speler Ryan Koolwijk zal wel van de partij zijn, evenals clubtopscorer Thomas Verheydt (20 doelpunten, 6 assists). Overigens maakte Verheydt na zijn twee treffers tegen N.E.C. nog maar 1 doelpunt in de zeven wedstrijden die nog volgden.

De winnaar de wedstrijd speelt op de donderdag 20 mei om 18.45 uur in de tweede ronde tegen de winnaar van het duel tussen De Graafschap en Roda JC. Voor het zover is, telt morgenavond maar één ding. Of het nou mooi of lelijk is, verdiend of onterecht en met ontiegelijk veel geluk: aan het eind van de negentig minuten (en eventueel verlenging en/of penalty’s) moeten de Nijmeegse armen juichend de lucht in. Dus mouwen omhoog, borst vooruit, strijden voor club en stad en knokken voor de laatste kans om een langer verblijf in de Keuken Kampioen Divisie af te wenden. Kom op N.E.C.!

89' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Terell Ondaan
89' Rangelo Janga wordt gewisseld voor Thomas Beekman
86' Ryan Koolwijk wordt gewisseld voor Mees Kaandorp
85' Javier Vet wordt gewisseld voor Mathias de Wolf
75' GOAL: Jonathan Okita maakt de 0-4 (Assist door Rangelo Janga)
73' Ilias Alhaft wordt gewisseld voor Xian Emmers
73' Tim Receveur wordt gewisseld voor Radinio Balker
71' GOAL: Javier Vet maakt de 0-3 (Assist door Cas Odenthal )
52' John Yeboah wordt gewisseld voor Oussama Bouyaghlafen
46' Steve Tunga wordt gewisseld voor Faris Hammouti
40' GOAL (penalty): Jordy Bruijn maakt de 0-2
40' PENALTY: Jordy Bruijn staat achter de bal
37' GOAL: Jonathan Okita maakt de 0-1 (Assist door Jordy Bruijn)
33' Gele kaart Thomas Verheydt
22' PENALTY GEMIST: Jordy Bruijn
21' PENALTY: Jordy Bruijn staat achter de bal

Strijdlustig N.E.C. neemt eerste horde in de play-offs

N.E.C. staat in de halve finale van de Keuken Kampioen Play-Offs. Een strijdend elftal van trainer Rogier Meijer was Almere City met liefst 0-4 de baas.

Omdat N.E.C. na 38 competitiewedstrijden als zevende eindigde in de Keuken Kampioen Divisie, begon de nacompetitie op een regenachtige zaterdagavond met een uitwedstrijd bij Almere City. De Flevolanders werden vierde, wonnen tijdens het reguliere seizoen twee keer van N.E.C. en dus moest drie keer scheepsrecht worden voor onze ploeg. Die intenties lieten de mannen van Rogier Meijer vanaf minuut één zien. De druk op Almere werd flink opgevoerd en na drie minuten kopte Javier Vet al over na een gevaarlijke aanval vanaf de rechterkant. Toch was het even later schrikken voor iedereen met een rood-groen-zwart hart: Thomas Verheydt scoorde en de scheidsrechter zag daar geen kwaad in, maar de oplettende VAR keurde de treffer af wegens hands.

Dat moment gaf Almere wel extra kracht. Ze kwamen beter onder de druk van N.E.C. vandaan en speelden met krachtig en opportunistisch spel al gauw twee aardige kansen bij elkaar. Daniël Breedijk moest het nog proberen uit een moeilijke hoek, maar Ryan Koolwijk stond er een stuk beter voor. Zijn intikker kon maar net van de lijn gehaald worden. De middenvelder van de Flevolanders was na een kleine twintig minuten opnieuw heel dichtbij een doelpunt: een vrije trap zeilde richting kruising, maar Mattijs Branderhorst had een schitterende save in huis. Het eerste half uur stond sowieso bol van het spektakel. De druk op N.E.C. werd steeds groter, maar het kreeg plotseling wel een strafschop te nemen. Jordy Bruijn verzuimde echter om dat buitenkansje te verzilveren.

Jonathan Okita deed dat tien minuten voor rust wel. De rappe aanvaller werd weggestuurd door Jordy Bruijn, fopte de verdediger van Almere en rondde oog in oog met de keeper heel kalm af. De nummer tien van N.E.C. was meteen helemaal los, want nog geen twee minuten later poeierde Okita via de handen van de keeper over en leverde het gerommel bij de daaropvolgende corner wederom een strafschop op. Rens van Eijden werd neergelegd en wederom ging Bruijn achter de bal staan, maar deze keer was hij wel koel. De keeper dook de andere hoek in en daarmee verscheen binnen een mum van tijd een 0-2 tussenstand op het scorebord. Die werd mee de rust in gesleept en vanaf het begin van de tweede helft met hand en tand verdedigd.

De Flevolanders pompten de ballen er constant in en het Nijmeegse balbezit was telkens maar van korte duur. Toch creëerden de gastheren amper grote kansen en dat was mede te danken aan het felle en dappere verdedigen van N.E.C. Iedereen hielp mee en naar mate de tweede helft vorderde, kwamen er ook steeds meer momentjes voor een gevaarlijke uitbraak. Uitblinker Okita was een ware plaag voor de Almeerse verdediging en had in minuut 67 de 0-3 op de schoen, maar kwam een teenlengte tekort om de lage en scherpe voorzet van Rangelo Janga in te tikken. Javier Vet prikte een paar tellen later wel raak. Hij was attent bij de eerste paal en deponeerde de voorzet van uitgerekend Cas Odenthal in de korte hoek: 0-3.

Ook de marge van drie werd met alle energie die onze jongens in zich hadden verdedigd. De trainer van Almere bracht extra aanvallers en zette meer kopkracht voorin, maar het was weer N.E.C. en Okita dat toesloeg. Hij was de slimste toen de Almere-goalie te ver uitkwam en schoof de bal heel rustig langs alle tegenstanders (0-4), waardoor het vechtende team van trainer Rogier Meijer met nog een kwartier op de klok een ontzettend ruime voorsprong had verdiend en de wedstrijd uitspeelde. De thuisploeg was verslagen, wist dat ook en vol vertrouwen maakte N.E.C. de negentig minuten vol. Het nacompetitie-avontuur van onze ploeg krijgt derhalve een vervolg: aanstaande donderdag is Roda JC de volgende tegenstander in het Goffertstadion.