Eredivisie Zaterdag 20 november 2021, 20:00 AFAS Stadion
1 1
Voorbeschouwing AZ - N.E.C.

In thuiswedstrijden waren we het alweer even gewend, maar ook de uitwedstrijden spelen we de komende weken helaas weer zonder publiek. De wedstrijd AZ - N.E.C. zal morgenavond derhalve voor lege tribunes worden gespeeld. In de eigen Goffert speelde N.E.C. haar laatste twee wedstrijden ook al zonder fans en dat ging eigenlijk prima. Van FC Groningen werd overtuigend met 3-0 gewonnen, terwijl tegen SC Heerenveen met 1-1 werd gelijkgespeeld. Hopelijk kan die lijn in Alkmaar worden doorgetrokken tegen de nummer 11 van de ranglijst.

N.E.C. staat zelf op een verdienstelijke zevende plaats, maar tussen de ploeg van trainer Rogier Meijer en AZ zit toch maar een gaatje van drie punten. De laatst gespeelde competitiewedstrijd ging verloren voor de Alkmaarders, al was het op de valreep. In Rotterdam wist Feyenoord in de extra tijd namelijk de enige treffer van de wedstrijd aan te tekenen.

In de afgelopen interlandweek speelde N.E.C. toevalligerwijs een oefenwedstrijd tegen datzelfde Feyenoord. Dat spektakelstuk eindigde in een 4-3 overwinning voor de Rotterdammers, waarbij Cyriel Dessers met vier treffers de gevierde man was. Bij AZ is die eer dit seizoen al een aantal keren ten deel gevallen aan Dani de Wit, met zes treffers de topscorer van de ploeg van trainer Pascal Jansen.

De laatste keer dat N.E.C. en AZ tegen elkaar speelden was in 2017, toen het in Nijmegen 2-1 werd in het voordeel van N.E.C., toen geleid door Ron de Groot. De doelpunten werden die middag gemaakt door Julian von Haacke, Taiwo Awoniyi en Alireza Jahanbakhsh, waarbij laatstgenoemde doel trof voor de Alkmaarders. In Alkmaar werd het de laatste keer (augustus 2016) 2-0 voor de thuisploeg.

Hoewel AZ een geduchte tegenstander is, zal N.E.C. met vertrouwen aantreden in het AFAS Stadion. Inclusief de bekerwedstrijd tegen Capelle werd al vier wedstrijden op rij niet verloren en Rogier Meijer kan peuren uit een nagenoeg complete selectie. In die selectie vinden we ook Souffian El Karouani, die een mooie interlandbreak beleefde. De linksback stond namelijk voor het eerst in de basis bij Marokko, in een wedstrijd waarin met 3-0 werd gewonnen van Guinee.

Scheidsrechter Jeroen Manschot heeft morgenavond de leiding over het Eredivisie-treffen tussen AZ en N.E.C. Hij wordt daarbij geassisteerd door Dyon Fikkert en Nils van Kampen. Martin Pérez is de vierde official. De aftrap is om 20.00 uur en de wedstrijd is in zijn geheel te zien op ESPN.

90' GOAL: Zakaria Aboukhlal maakt de 1-1
85' Gele kaart Bruno Martins Indi
83' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Calvin Verdonk
83' Vangelis Pavlidis wordt gewisseld voor Zakaria Aboukhlal
83' Pantelis Hatzidiakos wordt gewisseld voor Sam Beukema
77' Yukinari Sugawara wordt gewisseld voor Aslak Witry
71' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Javier Vet
71' Édgar Barreto wordt gewisseld voor Dirk Proper
64' Ali Akman wordt gewisseld voor Pedro Ruiz
64' Fredrik Midtsjø wordt gewisseld voor Håkon Evjen
64' Albert Gudmundsson wordt gewisseld voor Tijjani Reijnders
9' GOAL: Jordy Bruijn maakt de 0-1

N.E.C. verlaat Alkmaar met een punt en een bitter gevoel

N.E.C. is er nét niet in geslaagd om drie punten mee te nemen uit Alkmaar. In de allerlaatste minuut van de blessuretijd maakte Zakaria Aboukhlal de vroege openingstreffer van Jordy Bruijn ongedaan: 1-1.

In de interlandperiode, waarin geen competitieve wedstrijden op het programma stonden, schaafde N.E.C. rustig aan de patronen en de speelwijze. Dat moest dan tot uiting worden gebracht in de lastige uitwedstrijd bij AZ, dat zich na een moeizame seizoensstart herpakte en stijgende is op de ranglijst. Dat de Alkmaarders een taaie tegenstander zijn, bewezen ze al in de voorbereiding: N.E.C. werd toen met 4-1 verslagen en dus aan de ploeg van trainer Rogier Meijer de taak om het zaterdagavond in een leeg AFAS Stadion beter te doen. Die opdracht werd uitstekend opgepakt, want na tien minuten was het al raak was voor de Nijmegenaren. Jordy Bruijn kreeg de bal via een AZ-speler mee, kwam vrij voor keeper Vindahl te staan en rondde koeltjes af: 0-1.

Het had even later aan de andere kant van het veld al gelijk kunnen zijn. Albert Gudmundsson ontsnapte aan de aandacht van de N.E.C.-defensie en dwong Mattijs Branderhorst, de Nijmeegse goalie, tot een uitstekende redding. AZ leek door te pakken, maar vervolgens gooiden Alkmaarse fans roet in het eten van hun eigen ploeg. Ze bestormden het stadion en kwamen zelfs het veld op, waarna scheidsrechter Manschot de ploegen gauw naar de kant haalde. Na een kort oponthoud kon er gelukkig weer doorgespeeld worden en de thuisploeg bleek niet geschrokken van de onderbreking. Vangelis Pavlidis had zelfs de 1-1 op de schoen na een fraaie solo in het strafschopgebied, maar hij besloot met een knal op de paal.

In die fase was AZ de baas in het AFAS Stadion en de Nijmegenaren mochten van geluk spreken dat ze met 0-1 de rust haalden. Dat was ook wel te danken aan de goede samenwerking achterin tussen keeper Branderhorst en zijn solide defensie, die niet in de war raakten van de vele ballen die het strafschopgebied in geslingerd werden. In de openingsfase van de tweede helft was er bovendien minder sprake van Alkmaarse dominantie en kwam N.E.C. er zelfs af en toe gevaarlijk uit. Jonathan Okita was helaas niet altijd even scherp wanneer hij op de vijandelijke helft opdook en dus bleef het bij de kleine marge van één doelpunt. Na ruim een uur spelen was Okita echter wel scherp en dacht hij heel even de 0-2 binnen te hebben getikt, ware het niet dat hij in buitenspelpositie verkeerde.

Met nog twintig minuten op de klok stond N.E.C. wel nog steeds op voorsprong en dus werden de pogingen van de thuisploeg om toch nog een resultaat over te houden steeds serieuzer. Trainer Pascal Jansen wisselde aanvallend en daarmee werd de druk op de equipe van zijn collega Meijer alleen nog maar groter. Dit seizoen bewezen de Nijmegenaren echter wel vaker dat ze volwassen kunnen spelen als dat nodig is en tot diep in blessuretijd bleef de defensie dan ook overeind. Des te zuur was het dat de bal in de allerlaatste seconde van de wedstrijd nog ingekopt werd door Aboukhlal en er na negentig minuten geen Nijmeegse zege, maar een 1-1 gelijkspel op het scorebord stond.