Eredivisie Zondag 19 februari 2023, 20:00 Van Donge & De Roo Stadion
Excelsior
0 3
Voorbeschouwing Excelsior - N.E.C.

N.E.C. neemt het vanavond op Woudenstein op tegen Excelsior, de nummer veertien van de ranglijst. Het lijkt op voorhand een duel van aanhaken of afhaken te worden voor N.E.C. en de belangen zijn derhalve groot. Gesteund door een vol uitvak zal de ploeg gaan strijden voor een broodnodige overwinning.

Wat het meest opvalt bij een blik op de prestaties van Excelsior is het doelsaldo van de Kralingers. Dat is (in ieder geval tot het begin van dit weekend) het slechtst van alle achttien ploegen in de Eredivisie. Waar N.E.C. een doelsaldo heeft van +2, noteert Excelsior een saldo van -28. De Rotterdammers kregen in 21 wedstrijden maar liefst 48 doelpunten tegen. Ter vergelijking: bij N.E.C. waren dat er 22.

Ook afgelopen weekend was het weer vissen geblazen voor doelman Stijn van Gassel, toen Excelsior met 5-0 over de knie ging bij AZ. Opvallend daarbij was dat alle vijf de doelpunten vielen tussen de 20e en de 38e minuut van de wedstrijd. Toch staat Excelsior op de ranglijst slecht vier punten achter N.E.C. en dat geeft meteen het belang van het treffen in Rotterdam aan. Een overwinning (alweer vier wedstrijden geleden voor N.E.C.) is meer dan welkom voor de ploeg van Rogier Meijer. Enerzijds om aansluiting te houden met de ploegen boven N.E.C., maar zeker ook om niet te angstig naar beneden te hoeven kijken.

N.E.C. speelde afgelopen weekend in eigen huis met 0-0 gelijk tegen SC Cambuur. Als het vizier wat scherper was afgesteld waren de punten in Nijmegen gebleven, maar nu mocht de nummer laatst van de Eredivisie er eentje mee naar Friesland nemen. In de wedstrijd tegen de Leeuwarders kreeg Oussama Tannane zijn vijfde gele kaart, waardoor de middenvelder tegen Excelsior zal moeten toekijken.

Eerder dit seizoen speelden N.E.C. en Excelsior in Nijmegen met 1-1 gelijk. N.E.C. stevende na een doelpunt van Dimata af op de winst, maar kreeg in de 88e minuut een domper te verwerken toen Lazaros Lamprou ineens fraai raak schoot. In totaal speelde N.E.C. al 56 keer tegen Excelsior, waarin de balans doorslaat in Nijmeegs voordeel. N.E.C. wist namelijk 26 keer te winnen, Excelsior achttien keer en twaalf keer bleef het gelijk.

Rogier Meijer lijkt ten opzichte van vorige week wat te veranderen aan zijn basiselftal. Ibrahim Cissoko zal waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een plekje op de bank, zijn plaats in de voorhoede wordt dan overgenomen door Magnus Mattsson. Achterin is Bart van Rooij op het moment van schrijven nog een twijfelgeval. Mocht hij niet fit genoeg zijn om te spelen, dan zal op zijn plaats waarschijnlijk de naam van Calvin Verdonk worden ingevuld. Oussama Tannane ontbreekt zoals gezegd noodgedwongen op het wedstrijdformulier. Jordy Bruijn zal waarschijnlijk zijn vervanger zijn.

De aftrap in Rotterdam is vanavond om 20.00 uur. De leiding is in handen van scheidsrechter Martin van den Kerkhof. De wedstrijd is in zijn geheel te zien op het open kanaal van ESPN.

88' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
88' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Ibrahim Cissoko
87' Gele kaart Nathan Tjoe-A-On
85' GOAL: Anthony Musaba maakt de 0-3
82' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Pedro Marques
82' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Andri Baldursson
81' Gele kaart Calvin Verdonk
80' Julian Baas wordt gewisseld voor Noah Naujoks
80' Lazaros Lamprou wordt gewisseld voor Serano Seymor
78' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Anthony Musaba
73' GOAL: Souffian El Karouani maakt de 0-2
58' Marouan Azarkan wordt gewisseld voor Couhaib Driouech
58' Reda Kharchouch wordt gewisseld voor Mike van Duinen
47' Tweede gele kaart Redouan El Yaakoubi
44' GOAL: Magnus Mattsson maakt de 0-1
35' Gele kaart Redouan El Yaakoubi
29' Gele kaart Philippe Sandler

N.E.C. boekt belangrijke overwinning op bezoek bij Excelsior

N.E.C. heeft vanavond een belangrijke overwinning geboekt. Op bezoek in het Van Donge & De Roo Stadion wonnen de Nijmegenaren met 0-3 van Excelsior. De Nijmeegse doelpunten kwamen op naam van Magnus Mattsson, Souffian El Karouani en Anthony Musaba.

Trainer Rogier Meijer moest het tijdens de late zondagavond wedstrijd stellen zonder de geschorste Oussama Tannane. De aanvallende middenvelder kreeg in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur zijn vijfde gele kaart van het seizoen. Daarnaast ontbrak Bart van Rooij vanwege een blessure. De rechtsback mistte tot vanavond geen minuut dit seizoen.

De openingsfase van de wedstrijd was voor de gastheren uit Kralingen. Na een paar minuten spelen kwam Lazaros Lamprou gevaarlijk door via de linkerkant. Zijn schot richting de verre hoek ging echter enkele centimeters naast. Kort daarna kreeg Reda Kharchouch de kans om de score te openen, maar ook zijn poging belandde niet tussen de palen. Toch was de grootste kans van de eerste helft na achttien minuten voor de Nijmegenaren. Een niet te missen kans na een hoekschop, bleek voor Iván Márquez alsnog te missen. De verdediger kopte van dicht bij het doel naast. Het bleek het startschot van een periode waarin vooral Excelsior aanvallend iets voor elkaar probeerde te krijgen, maar niet tot uitgespeelde aanvallen kwam. In de tegenstoot was N.E.C. dan weer gevaarlijk, maar pogingen van Lasse Schöne en Nany Dimata leverden niet het gewenste effect op: een doelpunt. Kort voor rust lukte dat alsnog. Via een uitgespeelde aanval via Dirk Proper en Calvin Verdonk kreeg laatstgenoemde de bal bij Magnus Mattsson, die beheerst over doelman Stijn van Gassel kopte: 0-1. Excelsior drong in de blessuretijd nog aan, maar een doelpoging werd niet meer ondernomen.

De tweede helft was nog geen twee minuten oud toen het eerste noemenswaardige moment alweer plaatsvond. Redouan El Yaakoubi, aanvoerder van de Rotterdammers, mocht inrukken na een tweede gele kaart van Martin van den Kerkhof. De verdediger haalde Elayis Tavsan te hard neer in de ogen van de arbiter. In de eerste helft mocht El Yaakoubi overigens al van geluk spreken dat de VAR niet ingreep bij een harde tackle op de enkel van Dimata.

Na de rode kaart bepaalde N.E.C. de wedstrijd, maar toch was het Excelsior dat het eerst (levensgevaarlijk) werd. Een te korte terugspeelbal werd op waarde geschat door Lamprou, maar nadat hij Cillessen omspeelde bezweek de aanvaller onder de druk van de hoek waarin hij zich inmiddels bevond. Ook aanvallen via de ingevallen Driouech werden niet benut, waardoor N.E.C. de voorsprong behield. De Rotterdammers kwam echter nog eenmaal dichtbij een gelijkmaker. Een hoekschop werd goed ingekopt, maar Cillessen was op zijn post en keerde katachtig. Een minuut later leek N.E.C. het duel in het slot te gooien. Een goed uitgevoerde counter werd prachtig afgerond door Souffian El Karouani. De opgekomen linksback kapte een verdediger uit en schoot vervolgens kiezelhard via de paal raak: 0-2. De tweede treffer bleek de genadeklap voor de thuisploeg, want nadien ging enkel N.E.C. nog op zoek naar een doelpunt. Invaller Jordy Bruijn was daar met name dichtbij, alleen zijn poging werd door een Rotterdams been uit het doel gehouden.

Het hoogtepunt van de wedstrijd kwam van de voeten van Anthony Musaba. De aanvaller, die in de 78e minuut binnen de lijnen kwam, scoorde zeven minuten later het mooiste doelpunt van de avond. Na een solo via rechts, waarbij hij meerdere Rotterdammers voorbij speelde, schoot hij de bal in de kruising. N.E.C. neemt met dit derde doelpunt de drie punten mee naar Nijmegen en gaat zich opmaken voor de thuiswedstrijd tegen FC Volendam volgende week zaterdag.