KNVB Beker Dinsdag 25 september 2018, 20:45 Van Donge & De Roo Stadion
Excelsior
2 3
114' Gele kaart Paolo Sabak
113' Hervé Matthys wordt gewisseld voor Elias Mar Omarsson
107' GOAL: Guus Joppen maakt de 2-3 (Assist door Sven Braken)
91' Ole Romeny wordt gewisseld voor Brahim Darri
91' Ryan Koolwijk wordt gewisseld voor Lorenzo Burnet
90' De reguliere speeltijd is afgelopen
83' Tweede gele kaart Marcus Edwards
78' GOAL (penalty): Sven Braken maakt de 2-2
77' Gele kaart Marcus Edwards
75' Gele kaart Guus Joppen
73' Jonathan Okita wordt gewisseld voor Mike Trésor Ndayishimiye
72' Tom Overtoom wordt gewisseld voor Paolo Sabak
69' Denis Mahmudov wordt gewisseld voor Ali Messaoud
67' Anouar Hadouir wordt gewisseld voor Mounir El Hamdaoui
46' Anass Achahbar wordt gewisseld voor Sven Braken
33' GOAL (penalty): Anass Achahbar maakt de 2-1
24' GOAL (ed): Robin Buwalda maakt de 2-0
21' GOAL (penalty): Luigi Bruins maakt de 1-0

N.E.C. verschalkt Excelsior in verlenging en bekert verder

N.E.C. bekert verder in de TOTO KNVB Beker. De Nijmegenaren maakten in Kralingen een 2-0 achterstand goed en zegevierde: 2-3. Excelsior pakte via een penalty van Luigi Bruins de leiding. Deze werd daarna verstevigd door een ongelukkig eigen doelpunt van Robin Buwalda, die zijn eerste basisplaats had van het seizoen. N.E.C. kwam terug in de wedstrijd nadat ook zij van elf meter mochten aanleggen. Achahbar faalde niet en bracht de spanning terug in de wedstrijd. In de tweede helft mocht N.E.C. nogmaals aanleggen voor een strafschop. Ook nu werd niet gemist; Sven Braken schoof de 2-2 binnen. In de noodzakelijke verlenging was het rechtsback Guus Joppen die de verlossing bracht voor rood-groen-zwart en N.E.C. verder schoot in het toernooi: 2-3.

Door Shane Jebbink

N.E.C. begon met een hevig gewijzigde basiself aan het bekeravontuur tegen Excelsior. In de eerste minuten leek het dan ook wennen voor de Nijmegenaren. Ze speelden ongeconcentreerd en afwachtend. De Nijmeegse defensie werd al vroeg getest door Excelsior, met een aantal kansjes die met een sisser afliepen. Excelsior domineerde het balbezit en het spelverloop. Na tien minuten leek N.E.C. wat comfortabeler te worden, waardoor de wedstrijd zich leek te ontpoppen in een gelijke strijd. Dit resulteerde direct in gevaar via een voorzet van Jonathan Okita die net gemist werd door Romeny, gevolgd door een schot van Achahbar in de handen van Alessandro Damen.

Ongelukkige achterstand

Na 19 minuten kreeg Excelsior een penalty, nadat Jeffry Fortes werd aangetikt in de zestienmeter door Leroy Labylle. De vaste penaltynemer van Excelsior liet zien over stalen zenuwen te beschikken en stuurde Norbert Alblas de verkeerde kant op: 1-0. Dit doelpunt kwam N.E.C. behoorlijk slecht uit, aangezien het net wat beter in het spel kwam. Na 24 minuten kwam het ongelukkige N.E.C. op een 2-0 achterstand door eigen toedoen. Robin Buwalda schatte een voorzet van de linkerkant verkeerd in en tikte de bal zeer onfortuinlijk achter de verbouwereerde Norbert Alblas.

Aansluiting

N.E.C. ging na de twee doelpunten nadrukkelijk op zoek naar aansluiting, maar het kon geen vuist maken tegen een solide Excelsior. Uit het niets kreeg N.E.C. echter de ideale mogelijkheid om de aansluitingstreffer te maken. Ole Romeny werd diep gestuurd en werd onderuit getikt door rechtsback Fortes, waarna Anass Achahbar mocht aanleggen vanaf elf meter. De man in topvorm faalde niet, en deelde de achterstand daarmee door twee. Met nieuw wind in de zeilen kon N.E.C. op zoek naar de gelijkmaker. Niet veel later had een afstandsschot van Tom Overtoom een ingreep van Damen nodig. De twee opvolgende corners waren ook niet ongevaarlijk, maar konden verwerkt worden door de ‘Kralingers’.

Een paar minuten later haalde Overtoom weer de trekker over. Dit keer schoot de middenvelder jammerlijk net naast het doel. N.E.C. begon steeds meer de regie van de wedstrijd over te nemen, waar Excelsior zich liet inzakken. Vooral Okita blijk bij tijd en wijle ongrijpbaar voor de Rotterdamse defensie. Het leidde echter niet tot een gelijkmaker voor de pauze.

Tweede helft

N.E.C. kwam de kleedkamer uit zonder doelpuntenmaker Achahbar en met Sven Braken. De tweede helft begon echter op eenzelfde wijze als de eerste. Het was Excelsior dat met aanvallende bedoelingen uit de kleedkamer kwam. Een hoge bal en een rebound uit een vrije trap konden echter gepakt worden door Alblas. N.E.C. leek wakker geschud en genoot daarna veel balbezit, wat resulteerde in enkele kansjes. Wat volgde is een periode waarin het spel op en neer golfde. Beide teams wisten echter niet echt gevaar te stichten. Excelsior trainer Adrie Poldervaart bracht oudgediende Mounir El Hamdaoui en ex-N.E.C.’er Ali Messaoud in de ploeg. Dit zorgde direct voor meer gevaar en dreiging bij Excelsior. Jack de Gier counterde door Paulo Sabak zijn debuut te gunnen voor de Nijmegenaren. Tevens kwam Mike Trésor Ndayishimiye in de ploeg voor de ondertussen onschadelijk gemaakte Jonathan Okita. Het Belgische jeugdige duo moest met frisse benen zorgen voor een Nijmeegs slotoffensief.

Derde penalty

In de 78e minuut werd er door scheidrechter Kamphuis gefloten voor een derde penalty. Guus Joppen stuurde Ole Romeny de diepte in. Het jeugdproduct van N.E.C. werd op de hakken gelopen door Hervé Matthys en versierde dus zijn tweede penalty van de avond. Spits Sven Braken ging achter de bal staan en schoot de bal koel de rechterhoek in: 2-2. Even later dacht ook Excelsior recht te hebben op hun tweede penalty, toen Marcus Edwards in de zestien naar de grond ging. Kamphuis floot echter voor een schwalbe en stuurde de Engelsman met zijn tweede gele kaart van het veld. Ook assistent-trainer van Excelsior André Hoekstra werd dringend gevraagd zich van het veld te verwijderen na hevig protest. Met een man meer kon N.E.C. op zoek naar het doelpunt om de verlenging te vermijden. Deze kwam nog bijna nadat een schot van Dijkstra gevaarlijk bleef hangen in de zestien. Niemand kon echter afdrukken. Een halve minuut later ging een afstandsschot van Frank Sturing maar net over. In de laatste minuut van de extra tijd was de 34-jarige Mounir El Hamdaoui heel dichtbij de 3-2, ware het niet dat zijn schot in de handen van Norbert Alblas stuiterde via de paal.

Verlenging

Beide ploegen leken bang om op achterstand te komen in de verlenging, wat zorgde voor afwachtend en mat voetbal van allebei de kanten. Buiten een aantal speldenprikjes weet de Nijmeegse aanval de Excelsior defensie niet te penetreren.

De tweede helft van de verlenging begon beter voor N.E.C. Na een heerlijke kaats van Sven Braken kon Guus Joppen uithalen. Hij faalde niet en passeerde doelman Alessandro Damen

met verve: 2-3. Excelsior was via een slotoffensief nog enkele keren gevaarlijk voor het doel van Alblas, maar wist het net niet meer te vinden.