Eredivisie Zondag 9 april 2023, 14:30 De Oude Meerdijk
FC Emmen
0 0
Voorbeschouwing FC Emmen - N.E.C.

N.E.C. neemt het vanmiddag op de Oude Meerdijk op tegen FC Emmen. De ploeg zal dat moeten doen zonder de geschorste Ivan Marquez en de geblesseerde Oussama Tannane. Laatstgenoemde was de laatste weken juist goed op dreef, maar raakte bij zijn tweede doelpunt in de verloren wedstrijd tegen PSV (2-4) geblesseerd. De wedstrijd tegen FC Emmen komt voor de middenvelder te vroeg.

Tegenstander van vandaag is FC Emmen. De ploeg van trainer Dick Lukkien zal met angst en beven naar het resterende programma in de Eredivisie kijken. De Emmenaren staan aan het begin van deze speelronde weliswaar zeven punten boven FC Groningen (17e plaats), maar treffen in deze laatste fase van de competitie o.a. nog Ajax, FC Twente, AZ en Feyenoord. Net als Vitesse en Excelsior (voorafgaand aan de speelronde) heeft FC Emmen in 27 wedstrijden 24 punten bijeen gesprokkeld, maar op papier is het programma van de Drenthenaren veruit het zwaarst. Er is de ploeg van Dick Lukkien in de strijd tegen de nacompetitie of rechtstreekse degradatie dan ook alles aan gelegen om de drie punten vandaag in Emmen te houden.

Voor N.E.C. zijn de punten al net zo belangrijk. De ploeg van Rogier Meijer was aan een goede serie wedstrijden bezig, maar liet zich in de eerste helft tegen PSV de kaas wel heel makkelijk van het brood eten. Oussama Tannane redde het Nijmeegse blazoen nog enigszins met twee prachtige treffers, maar de drie punten gingen afgelopen zaterdag geheel terecht mee naar Eindhoven. In de strijd om een plekje in de play-offs om Europees voetbal is een overwinning in Emmen meer dan welkom.

Vorige week wist FC Emmen in de extra tijd de winnende treffer te maken in de degradatiekraker tegen SC Cambuur. De doelpunten werden gemaakt door Ahmed El Messaoudi en Jeroen Veldmate. Oud-N.E.C’er Ole Romeny vond het net niet, maar is tot dusverre met zeven doelpunten wel de topscorer bij de Emmenaren. Minstens zo belangrijk is spelbepaler Mark Diemers, maar trainer Dick Lukkien kan vandaag door ziekte hoogst waarschijnlijk geen beroep doen op de aanvallende middenvelder.

Rogier Meijer zet Joris Kramer op de plek van de geschorste Ivan Marquez en lijkt op de positie van Oussama Tannane te kiezen voor Jordy Bruijn of Magnus Mattsson. Verder zullen - als er geen gekke dingen meer gebeuren - de gebruikelijke namen op het wedstrijdformulier staan.

Eerder dit seizoen kwam FC Emmen al op bezoek in Nijmegen. Nany Dimata zette N.E.C. toen op een comfortabele 2-0 voorsprong, maar net voor rust werkte Richairo Zivkovic de aansluitingstreffer binnen. Net na de thee zette Ibrahim Cissoko al de eindstand op het scorebord: 3-1.

Scheidsrechter Joey Kooij heeft vanmiddag de leiding in handen. Hij zal om 14.30 uur op zijn fluit blazen voor het begin van de wedstrijd, die in zijn geheel te zien is op het open kanaal van ESPN.

84' Philippe Sandler wordt gewisseld voor Terry Lartey Sanniez
84' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Pedro Marques
84' Mohamed Bouchouari wordt gewisseld voor Oussama Darfalou
79' Magnus Mattsson wordt gewisseld voor Jordy Bruijn
76' Ahmed El Messaoudi wordt gewisseld voor Jari Vlak
72' Ibrahim Cissoko wordt gewisseld voor Anthony Musaba
65' Jeroen Veldmate wordt gewisseld voor Julius Dirksen
58' Gele kaart Richairo Zivkovic
58' Gele kaart Souffian El Karouani

N.E.C. komt niet verder dan gelijkspel tegen FC Emmen

N.E.C. heeft vanmiddag met 0-0 gelijkgespeeld op bezoek bij FC Emmen. Op De Oude Meerdijk kwamen beide ploegen, ondanks genoeg gecreëerde kansen, niet tot doelpunten.

Trainer Rogier Meijer moest het vanmiddag stellen zonder Iván Márquez (geschorst) en Oussama Tannane (geblesseerd), daardoor mochten Joris Kramer en Ibrahim Cissoko aan de aftrap verschijnen. Laatstgenoemde mocht aantreden op de linksbuitenpositie, waardoor Magnus Mattsson als aanvallende middenvelder werd gepositioneerd.

De wedstrijd begon voortvarend met kansen voor beide ploegen. Waar Mattsson al in de vierde minuut een grote mogelijkheid kreeg om de score te openen, was het aan de kant van FC Emmen direct raak. Zivkovic ontsnapte aan de aandacht van de Nijmeegse defensie, glipte lange Cillessen en schoof vervolgens eenvoudig binnen in het lege doel. Gelukkig voor N.E.C. had VAR Martens de apparatuur op orde, want een blik naar het scherm bevestigde wat enkele stadionbezoekers al vreesden: buitenspel en dus geen doelpunt. Na de afgekeurde treffer nam N.E.C. het heft meer in handen en creëerde het meerdere kansen. Zo waren Dimata en Cissoko ook nog dicht bij de openingstreffer, alvorens Tavsan zichzelf kort voor rust in scoringspositie bracht. Ook in dat laatste geval bleek Emmen-doelman Van der Hart een te lastig te nemen horde. Zo kwam er bij een 0-0 tussenstand, na een aantrekkelijk schouwspel, een einde aan de eerste helft.

Het tweede bedrijf startte eveneens met een grote kans. Na een goede individuele actie van Cissoko werd Mattsson in stelling gebracht, maar zijn poging ging over het Emmense doel. Daarmee was een Nijmeegse kansenstorm nog niet gaan liggen, want een kleine tien minuten later stond het bezoekersvak al te juichen, maar ging een poging van Dimata op miraculeuze wijze naast. Weer tien minuten later ontving diezelfde Dimata de bal op een presenteerblaadje van de ingevallen Musaba, maar ook deze bal was niet aan de spits besteedt. In de tegenstoot kwam FC Emmen in de personen van Zivkovic en Romeny ook nog gevaarlijk dicht bij een treffer, echter voorkwam adequaat verdedigen en een prima redding van Cillessen Emmens geluk. In de blessuretijd van de wedstrijd bezorgde Lasse Schöne N.E.C. nog bijna een Nijmeegse driepunter. Een afvallende bal werd echter hard op de buitenkant van de paal geschoten, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met één punt.