Eredivisie Zaterdag 22 april 2023, 20:00 Euroborg
FC Groningen
0 1
N.E.C.
Voorbeschouwing FC Groningen – N.E.C.

N.E.C. neemt het vandaag in de Euroborg op tegen FC Groningen. Met het einde van de competitie in zicht kan er langzaamaan al een beetje worden gesproken over een heuse do or die-wedstrijd. Het degradatiespook boven het hoofd van de Groningers neemt inmiddels serieuze vormen aan, terwijl N.E.C. de aansluiting moet houden op plek acht in de Eredivisie. De belangen zijn op voorhand duidelijk.

N.E.C. kan vanavond weer beschikken over Philippe Sandler en Joris Kramer. Laatstgenoemde viel vorige week in de verloren wedstrijd tegen Vitesse geblesseerd uit, maar is tijdig hersteld voor het duel van vanavond. Sandler keert na iets langere absentie terug in de wedstrijdselectie, iets wat nog niet geldt voor Oussama Tannane en Calvin Verdonk.

In het kader van de strijd om de posities die aan het einde van het seizoen recht geven op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal zal Nijmegen en omstreken met bovengemiddelde aandacht hebben gekeken naar Go Ahead Eagles – RKC Waalwijk. Het inhaalduel werd met 3-2 gewonnen door de thuisploeg, waardoor N.E.C. na 29 speelronden ‘slechts’ drie punten achterstand heeft op de achtste plek die momenteel door de Waalwijkers wordt bezet. Met een beter doelsaldo dan RKC en sc Heerenveen hebben de Nijmegenaren nog alles om voor te spelen.

FC Groningen is bezig aan een rampzalig seizoen. De normaliter betrouwbare Eredivisionist balanceert momenteel op het randje van de afgrond en het zou zomaar kunnen dat N.E.C. vandaag het laatste zetje geeft. Met acht punten achterstand op FC Emmen – en nog slechts vijf wedstrijden te spelen – lijkt er sowieso al een Houdini-act nodig om aan degradatie te ontsnappen. Tot overmaat van ramp moet FC Groningen het de rest van dit seizoen stellen zonder keeper en aanvoerder Michael Verrips. De doelman had al langere tijd last van fysieke ongemakken en kan zodoende geen rol van betekenis spelen in het slotstuk van de competitie. Abraham, Blokzijl en Van Gelderen ontbreken al langer. Daar tegenover staat wel de rentree van Jetro Willems. De linksback keert na een blessure terug in de wedstrijdselectie.

Trainer Rogier Meijer lijkt vanavond aan te treden zonder grote verrassingen in zijn basiself. Sandler is zoals genoemd terug van een blessure en neemt normaal gesproken weer, naast Iván Márquez, plaats in het hart van de defensie. Daarnaast lijkt Jordy Bruijn zaterdagavond aan de aftrap te verschijnen, waardoor Ibrahim Cissoko naar de bank wordt verwezen. Magnus Mattsson start als vleugelspeler.

Eerder dit seizoen kwam FC Groningen al op bezoek in het Goffertstadion. Hoewel de Nijmegenaren de gehele wedstrijd de betere ploeg waren leken de bezoekers, door een rake poeier van Laros Duarte op vijftien minuten voor het laatste fluitsignaal, met een driepunter terug te reizen naar het hoge noorden. Een treffer van Ibrahim Cissoko in de slotfase van de wedstrijd voorkwam een nederlaag en zorgde ervoor dat beide ploegen genoegen moesten nemen met één punt (1-1).

De leidsman in de Euroborg vanavond is Richard Martens. Het is de eerste wedstrijd die Martens dit seizoen van de Nijmegenaren fluit. Hij werd eerder deze competitiejaargang wel aangesteld voor de wedstrijd N.E.C. – Sparta Rotterdam, maar moest toen wegens ziekte verstek laten gaan. Het duel van vanavond is live te zien op ESPN en voor de radioluisteraars te volgen via RN7.

90' De wedstrijd is afgelopen
90' Jordy Bruijn wordt gewisseld voor Joris Kramer
84' GOAL (penalty): Jordy Bruijn maakt de 0-1
83' PENALTY: Pedro Marques staat achter de bal
82' Rode kaart Laros Duarte
78' Matêj Chalus wordt gewisseld voor Thom van Bergen
78' Daleho Irandust wordt gewisseld voor Elvis Manu
75' Nany Landry Dimata wordt gewisseld voor Pedro Marques
75' Elayis Tavsan wordt gewisseld voor Anthony Musaba
52' Gele kaart Tomas Suslov
46' De tweede helft is begonnen
45' Rust
18' Johan Hove wordt gewisseld voor Laros Duarte
18' Oliver Antman wordt gewisseld voor Luciano Valente
18' Jetro Willems wordt gewisseld voor Nordin Musampa
1' AFTRAP: De wedstrijd is begonnen

Opstelling FC Groningen

1 Peter Leeuwenburgh (K)
7 Tomas Suslov
8 Johan Hove '18
9 Ricardo Pepi
10 Daleho Irandust '78
12 Radinio Balker
15 Jetro Willems '18
18 Isak Määttä
21 Oliver Antman '18
29 Mads Sorensen
37 Matêj Chalus '78

Wisselspelers

25 Jan de Boer (K)
44 Jasper Meijster (K)
2 Damil Dankerlui
4 Joey Pelupessy
6 Laros Duarte '18
23 Florian Krüger
24 Nordin Musampa '18
28 Elvis Manu '78
31 Aimar Sher
34 Ragnar Oratmangoen
39 Jorg Schreuders
40 Luciano Valente '18
55 Thom van Bergen '78

Opstelling N.E.C.

22 Jasper Cillessen (K)
3 Philippe Sandler
4 Iván Márquez
6 Jordy Bruijn '90
7 Elayis Tavsan '75
11 Magnus Mattsson
16 Souffian El Karouani
19 Nany Landry Dimata '75
20 Lasse Schöne
28 Bart van Rooij
71 Dirk Proper

Wisselspelers

1 Mattijs Branderhorst (K)
31 Rijk Janse (K)
2 Ilias Bronkhorst
5 Joris Kramer '90
8 Andri Baldursson
9 Pedro Marques '75
21 Ibrahim Cissoko
34 Terry Lartey Sanniez
77 Anthony Musaba '75
Bruijn bezorgt N.E.C. drie punten tegen FC Groningen

Jordy Bruijn heeft zichzelf dinsdagmiddag tot matchwinner gekroond in het treffen met FC Groningen. Dat duel werd zaterdag na zeventien minuten spelen gestaakt en dinsdagmiddag in een kille Euroborg, zonder de aanwezigheid van supporters, uitgespeeld.

N.E.C. startte zaterdag nog behoorlijk onrustig aan de wedstrijd en mocht van geluk spreken dat de Groningers daar niet van profiteerden. Groningen, dat tegen degradatie vecht, werd meermaals gevaarlijk met voorzetten vanaf de zijkant. Dinsdag had N.E.C. daar een beter antwoord op en hield de ploeg de ruimtes klein.

Zelf creëerde de ploeg van Rogier Meijer nog steeds te weinig. Lasse Schöne zag een inzet net voorlangs zeilen, terwijl Iván Márquez twee keer een kopbal uit een hoekschop niet genoeg richting mee kon geven. Meijer kon moeilijk tevreden zijn over het spel van zijn ploeg, maar liet na rust dezelfde elf binnen de lijnen staan.

Dat pakte niet verkeerd uit, want na de thee liet N.E.C. steeds meer van zich horen. Dat resulteerde niet direct in grote kansen, maar via Jordy Bruijn en Magnus Mattsson werd het doel van Peter Leeuwenburgh in ieder geval onder vuur genomen. Met name de redding op de inzet van Bruijn was knap te noemen, al ondernam Bruijn zijn poging wel vanuit buitenspelpositie.

Met Anthony Musaba en Pedro Marques in de gelederen zette N.E.C. een kwartier voor tijd haar wil om de felbegeerde achtste plaats in bezit te krijgen kracht bij. Dat deden de invallers met verve. Het was uiteindelijk Pedro Marques die oog-in-oog met Leeuwenburgh kwam. Laros Duarte wilde dat nog voorkomen, maar de middenvelder van de thuisploeg deed dat op onreglementaire wijze. Scheidsrechter Richard Martens had nog voordeel kunnen afwachten, maar floot direct: strafschop voor N.E.C. en rode kaart voor FC Groningen!

Bruijn, die door absentie van Oussama Tannane en het naar de kant halen van Nany Dimata de strafschop mocht nemen, aarzelde niet. Zonder zijn vertrouwde hupje tussen aanloop en schieten plaatste hij de bal onberispelijk in de rechterhoek: 0-1!

N.E.C. had daarna niets te duchten van het tiental van het praktisch gedegradeerde FC Groningen en kreeg zelf via Mattsson nog de grootste kans. Die bal ging er niet in, maar dat doet niets af aan de beloning voor N.E.C.: drie punten. Dankzij de zege stijgt N.E.C. drie plekken op de ranglijst een heeft het nu, twee weken voor de wedstrijd tegen concurrent SC Heerenveen, de achtste plek in handen.

KNVB Beker Zondag 21 april 2024 Feijenoord Stadion 'De Kuip'
Feyenoord
18:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 81
2 Feyenoord 72
3 FC Twente 60
4 AZ 55
5 Ajax 48
6 NEC 47
7 FC Utrecht 45
8 Go Ahead 42
9 Sparta R'dam 40
10 Heerenveen 36