Eredivisie Zondag 28 april 2024, 12:15 Goffertstadion
0 3
FC Groningen - N.E.C. 3 - 1
Op de 32ste speeldag in de Eredivisie verloor N.E.C. onnodig met 3-1 van FC Groningen. Door de nederlaag kunnen de Nijmegenaren deelname aan de play-offs vrijwel zeker uit hun hoofd zetten.

Bij N.E.C. stonden dezelfde elf spelers aan de aftrap als een week eerder tijdens de nipte nederlaag tegen Ajax. Coach Wiljan Vloet had geen extra beperkingen in zijn spelersmateriaal en koos daarom andermaal om Bas Sibum en Thomas Chatelle op de bank te laten beginnen. Ook in het basiselftal van FC Groningen waren geen verrassingen te vinden. Onder meer clubtopscorer Matavz, lange tijd concurrent van Björn Vleminckx op de topscorerslijst, begon gewoon vanaf het eerste fluitsignaal.

N.E.C. begon kalm aan de wedstrijd en liet het initiatief in de openingswedstrijd over aan FC Groningen. De Noorderlingen hadden daarom het meeste balbezit, maar tot grote kansen kwam het niet. Alleen Enevoldsen was erg bedreven met drie schotpogingen in tien minuten tijd. Aan de andere kant was Lorenzo Davids na een kwartier spelen onverwacht erg dicht bij de openingstreffer. Een lange bal van Ramon Zomer werd door Vleminckx keurig voor de voeten van de middenvelder gekopt. Vlak voor open doel raakte hij de bal echter verkeerd en
via een stuiter verdween die dan ook over de lat.

Net als na de grote misser van Vleminckx tegen Ajax kreeg N.E.C. ook nu de deksel op de neus, zij het nog een stuk sneller. Drie minuten na de gemiste kans van Davids was het Enevoldsen die Groningen met zijn zoveelste afstandsschot op voorsprong zette. De poging zelf was matig, maar omdat John Goossens de bal met de noppen van zijn schoen van richting veranderde was Jasper Cillessen kansloos.

Toch hoefde N.E.C. niet lang tegen een achterstand aan te kijken. Weer drie minuten later schoot Niki Zimling de 1-1 binnen. Opkomend vanaf het middenveld werd hij niet aangepakt en met een bekeken schuiver in de hoek scoorde de Deen zijn vierde doelpunt van het seizoen. Het was meteen ook de laatste fatsoenlijke doelpoging in de eerste helft van beide ploegen. N.E.C. wist niet veel meer te creëren en hield vooral de gelederen gesloten, terwijl bij FC Groningen de spelers zich niet van hun sportiefste kant lieten zien. Stenman ontsnapte aan een rode kaart na een harde charge van achteren op Leroy George, terwijl Matavz een gele kaart kreeg na een onvervalste schwalbe. Ook een claim op een strafschop van Pedersen werd door scheidsrechter Wiedemeijer terecht niet gehonoreerd.

De tweede helft was er eentje van een bedenkelijk niveau. Tot aan de tachtigste minuut gebeurde er vrijwel niets noemenswaardig. Op het veld was sprake van een patstelling tussen beide teams. De nadruk lag vooral op het niet weggeven van kansen en die kwamen er mede door het ontbreken van aanvallende intenties dan ook niet. Alleen via een paar standaardsituaties was er wat dreiging voor het doel van Cillessen, maar gevaarlijk werd het geen moment.

De voorsprong van Groningen kwam dan ook volledig uit de lucht vallen. Net na een aanvallende wissel van Vloet met Latupeirissa voor Otten ging het mis voor N.E.C. De jeugdige invaller speelde onder druk slordig terug op het verkeerde been van Cillessen. De jonge doelman anticipeerde daar niet goed op en schoot de bal wild op de borst van Tadic. Die bedacht zich geen moment en haalde prachtig uit van net buiten het strafschopgebied. Cillessen was kansloos op de door hem geschonken kans.

In de slotfase kon een Nijmeegse stormloop geen verandering meer brengen in de stand. Sterker nog, via een snelle counter was het Matavz die een derde Groningse treffer aan liet tekenen. Op aangeven van Anderson, die op het middenveld zich simpel ontdeed van Lasse Schöne, omspeelde de spits de uitkomende Cillessen en schoof hij de 3-1 binnen. Ook de inglijdende Davids kon daar geen verandering meer in brengen.

Door de nederlaag kunnen alle plannen voor de play-offs de kast in voor N.E.C. De ploeg staat op een twaalfde plek met liefst vijf punten achterstand op de belangrijke achtste stek. Met nog twee wedstrijden te gaan lijkt dat een onoverbrugbare afstand. Volgende week wacht dan ook vooral nog de eer in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Roda JC is dan de tegenstander. Een onderlinge confrontatie tussen Vleminckx en Junker met als inzet de topscorerstitel.

Door: Roel Klein