Jupiler League Maandag 15 januari 2018, 21:00 Frans Heesen Stadion
FC Oss
3 0
N.E.C.
Voorbeschouwing FC Oss – N.E.C.
Voor de winterstop werd de wedstrijd FC Oss – N.E.C. afgelast toen de spelers al met de warming up bezig waren. Een heuse sneeuwstorm hield huis boven Nederland en dus was ook het Frans Heesen Stadion ineens veranderd in een winterlandschap. Voetballen bleek onmogelijk en N.E.C. en haar supporters keerden onverrichter zake terug naar Nijmegen. Maandagavond wordt de wedstrijd in Oss alsnog gespeeld en als N.E.C. die pot weet te winnen, gaat de ploeg Fortuna Sittard weer voorbij op de ranglijst. Het doel is dus helder.

Afgelopen vrijdag won N.E.C. in eigen huis overtuigend van Go Ahead Eagles, terwijl FC Oss met 3-1 onderuit ging bij FC Volendam. Bij de Ossenaren was vooral het gemis van steunpilaar Ferry de Regt (blessure) te merken. De defensie had het lastig tegen de Volendammers en na een 3-0 achterstand was de Osse treffer van Dean van der Sluys er vlak voor tijd eentje die alleen voor de statistieken interessant was.

FC Oss staat op de elfde plaats van de ranglijst en heeft zich in de winterstop versterkt met een huurling van N.E.C.: Ragnar Oratmangoen. Hij maakte in Volendam zijn eerste (twaalf) minuten voor de ploeg van trainer Klaas Wels. De doelpunten van de Ossenaren komen vooralsnog vooral van de middenvelders. Topscorer is Fatih Kamaci met zeven treffers. Hij wordt op de voet gevolgd door Richard van der Venne, die er zes maakte. Bekende namen in de selectie van de Ossenaren zijn Lesley de Sa (gehuurd van Slovan Bratislava), Istvan Bakx (die lang te boek stond als de ‘Google-spits’) en ervaren mannen als Ferry de Regt, Erik Quekel en Niels Fleuren.

N.E.C. zal vol vertrouwen afreizen naar Oss. Trainer Pepijn Lijnders mist nog steeds spelers als Arnaut Groeneveld en Mohamed Rayhi, maar ook zonder die twee vleugelflitsers werd afgelopen vrijdag dus korte metten gemaakt met Go Ahead Eagles. Grote man aan N.E.C.-zijde was Anass Achahbar, die drie keer wist te scoren. In de laatste wedstrijd voor de winterstop, tegen Jong AZ, wist de spits óók al drie keer te scoren. Het moge duidelijk zijn: Achahbar is de man in vorm en laten we hopen dat hij, net als de rest van de ploeg, ook in en tegen Oss weer flink op de dreef zal zijn en N.E.C. met drie punten huiswaarts kan keren. Als dat gebeurt, staat de ploeg ook meteen weer bovenaan de ranglijst van de Jupiler League. Winnen dus!

Afwezig

Mart Dijkstra (schorsing)

Joshua Smits (arm)

Arnaut Groeneveld (rug)

Mohamed Rayhi (hamstring)

 
90' De wedstrijd is afgelopen
90' Istvan Bakx wordt gewisseld voor Daan Klomp
88' Rode kaart Mats Grotenberg
78' Michael Heinloth wordt gewisseld voor Guus Joppen
74' Thijs van Pol wordt gewisseld voor Mats Grotenberg
73' GOAL (ed): Frank Sturing maakt de 3-0
61' Jari Schuurman wordt gewisseld voor Sven Braken
46' Calvin Verdonk wordt gewisseld voor Ted van de Pavert
45' Rust
29' GOAL: Istvan Bakx maakt de 2-0 (Assist door Dean van der Sluys)
28' Gele kaart Lion Kaak
4' GOAL (ed): Frank Sturing maakt de 1-0

Opstelling FC Oss

1 Xavier Mous
5 Lorenzo Pique
6 Lion Kaak
7 Istvan Bakx '90
8 Rick Stuy van den Herik
10 Fatih Kamaci
12 Dean van der Sluys
18 Dennis Janssen
22 Niels Fleuren
23 Richard van der Venne
24 Thijs van Pol '74

Wisselspelers

15 Mats Grotenberg '74
21 Daan Klomp '90

Opstelling N.E.C.

28 Joris Delle (K)
5 Calvin Verdonk '46
8 Kevin Jansen
9 Anass Achahbar
14 Wojciech Golla
16 Ferdi Kadioglu
17 Steeven Langil
21 Jari Schuurman '61
22 Michael Heinloth '78
30 Frank Sturing
34 Gregor Breinburg

Wisselspelers

23 Marco van Duin (K)
26 Maarten Paes (K)
2 Guus Joppen '78
4 Ted van de Pavert '46
19 Sven Braken '61
24 Janio Bikel
27 Ole Romeny
N.E.C. lijdt opnieuw een dure nederlaag
N.E.C. is er vanavond niet in geslaagd punten mee te nemen uit Almere. De wedstrijd in het Yanmar Stadion werd winnend afgesloten door Almere City FC: 3-2. De thuisploeg van N.E.C.-icoon Jack de Gier voetbalde zich voor rust naar een 2-0 voorsprong, maar een dubbelslag van Sven Braken in de tweede helft zorgde er niet voor dat de Nijmegenaren na afloop mochten juichen. Door de nederlaag blijft de achterstand op Fortuna Sittard één punt, dat eveneens verloor.

Pepijn Lijnders wijzigde zijn team op vier posities ten opzichte van afgelopen maandag toen er werd verloren van FC Oss. Sven Braken verving de geblesseerde Steeven Langil en Mart Dijkstra keerde terug van zijn schorsing. Ted van de Pavert en Guus Joppen kregen de voorkeur boven Frank Sturing en Calvin Verdonk.

Het duel in het Yanmar Stadion was direct los. De eerste kans was dan ook in de vierde minuut al genoteerd. Na een lage voorzet wist Hoefdraad niet genoeg richting doel te drukken, waardoor de bal in het zijnet belandde. Een minuut later was het Ferdi Kadioglu die de bal door de benen van Van Buuren speelde, waarna hij hard afvuurde op doelman Kramer, die op zijn beurt de bal ternauwernood kon keren. Na zeven minuten spelen creëerde Almere City FC de volgende kans. Na een mooi uitgespeelde aanval was Van de Water het eindstation, maar hij faalde oog in oog met Joris Delle. Daarna begon een lange periode van aftasten en balbezit houden. Na 24 minuten was het eerstvolgende noemenswaardige moment weer te melden. Braken ontving de bal aan de rechterkant van het veld, maar zijn voorzet waaide bijna het doel in. Nog geen vijf minuten later lag de bal in het net voor Almere City FC: 1-0. Na een actie door het midden van Ahannach kwam de bal bij Hoefdraad, die de bal rustig door de benen van Delle schoof. N.E.C. was de draad daarna even kwijt, want Almere City FC nam het initiatief over. Na ruim een halfuur lukte het de Nijmegenaren bijna iets terug te doen, maar de voorzet van Achahbar werd met het hoofd gemist door Braken. De Nijmeegse ploeg leek steeds beter in de wedstrijd te komen, tot twee minuten voor rust. Van de Water werd diep gestuurd op Delle, maar de goalie pakte de bal van de aanvaller katachtig. De rebound werd echter makkelijk over de doelman gewipt, waardoor beide ploegen de kleedkamers met 2-0 opzochten.

Tweede helft

In de beginfase van de tweede helft had N.E.C. nog altijd problemen om terug in de wedstrijd te komen. Almere City FC stond achterin goed en de Nijmegenaren kwamen er nagenoeg niet doorheen. Tot tien minuten voor rust de bal op de middenlijn werd meegegeven aan Sven Braken. De spits zette het op een lopen en hield zijn tegenstander van zich af, waarna hij vervolgens uit een op het oog onmogelijke hoek binnenschoot: 2-1. N.E.C. zette meer druk op de tegenstander en liet dus veel ruimte in de rug. Dit werd de ploeg van Lijnders snel fataal. Slechts twee minuten na de aansluitingstreffer bracht Van de Water het verschil weer op twee. Almere benutte een overtal situatie feilloos. Uiteindelijk werd Van de Water opnieuw oog in oog gezet met Delle, ditmaal rondde hij wel koel af: 3-1. In de daarop volgende minuten konden schoten van Dijkstra, Braken en opnieuw Dijkstra niet worden gepromoveerd tot doelpunten. Een kwartier voor tijd kwam de spanning toch weer in de wedstrijd toen Braken op fraaie wijze van afstand raak krulde: 3-2. De Nijmeegse ploeg zette nogmaals aan, maar kon de ploeg van De Gier niet meer kraken. In blessuretijd werd Ole Romeny, die een tiental minuten daarvoor voor het eerst binnen de lijnen was gekomen, nog met rood van het veld gestuurd. N.E.C. kreeg geen mogelijkheden meer en ging voor de tweede keer in een week onderuit.

Stand Keuken Kampioen Divisie
3 Volendam 55
4 Jong Ajax 54
5 NAC Breda 50
6 Go Ahead 48
7 Excelsior 47
8 NEC 45
9 Almere City 44
10 Telstar 44
11 Den Bosch 38
12 Jong Utrecht 38